Kdo koupil takovýho zm*da, měl jít sedět. Ringo Čech "chválí" státní zakázku

02.08.2012 6:13

JINÝMA OČIMA Spisovatel, umělec a bývalý politik František Ringo Čech v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz komentuje dění posledních týdnů. Nejrazantněji se opřel do problémů s novým registrem vozidel, naopak podpořil aktivity Andreje Babiše a kandidaturu Miloše Zemana.

Kdo koupil takovýho zm*da, měl jít sedět. Ringo Čech "chválí" státní zakázku
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ringo Čech

V aféře se stále ještě řádně nefungujícím novým registrem vozidel Ringo Čecha prý nijak nerozrušilo to, jestli měl nebo neměl být odvolán ministr dopravy Pavel Dobeš, ale to, že stát koupil šmejd.

„To je zase stejný případ jako Parkanová. Třeba v tom ten ministr ani nebyl namočený, protože to většinou začíná u náměstků. Pokud mu řekli, že kupují dokonalý systém a podobně. Já si dovedu představit, jak u něho seděli s kávou, a jak to vychvalovali a pak koupili takovýho zmrda, no tak už přece měli bejt v báni!“ opřel se tvrdě do osob odpovědných za nákup programu.

Prodali nám zmetka a dostanou další zakázku?!

A zodpovědnosti by podle jeho slov neměli uniknout ani ti, co tento systém ministerstvu prodali. „Vždyť to je oboustranný podvod, prodali jim zmetka. Navíc jim ještě dali novou zakázku za 53 milionů. Já bych ministra Dobeše vyzval, aby šel na Václavák, vylezl na koně a vysvětlil lidem, proč tahle firma dostává novou zakázku,“ vzkazuje František Ringo Čech ministru dopravy.

Pondělní jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze ho naopak spíše potěšilo. „Důvod k výměně ministra spravedlnosti jsem přijal s rozpaky, ale nechci to dál komentovat, protože ve mně ještě stále zůstávají zbytky sympatií k Nečasovi. Já jsem jeho poměrně velký příznivec. Jmenování Lenky Bradáčové mě ale uklidnilo a já jenom doufám, že nebyla jmenována s podmínkou, že nic nebude zjišťovat a vyšetřovat,“ snaží se věřit Ringo Čech v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Babiš to myslí dobře, ani peníze ho před zloději ale neochrání

V čem však má Čech jasno, je protikorupční iniciativa velkopodnikatele Andreje Babiše. „Já prožívám velké dilema, protože ten člověk nemá jiný důvod jít do politiky než poctivý, protože přece on vůbec nic nepotřebuje. Myslím, že je rozzlobený, protože situace ve státě je tak zoufalá, že poškozuje úplně všechny a ten šlendrián dopadá i na něho. On toho není ušetřen, ty peníze ho neochrání od toho, že se musí neustále potýkat s idioty a zloději.“

„Jeho velká náročnost na členskou základnu je teoreticky správná, v praxi ale myslím, že nemůže vyjít. Musím říct, že bych si s ním o tom rád promluvil a zeptal bych se ho na věci, na které se ho novináři neptají,“ vyslovil přání.

Fischer je doktor Zelí, toho na Hradě nepotřebujeme

Může se vůbec někomu podařit, aby korupčnímu prostředí přetnul kořeny? „Já myslím, že ano, ale nevěřím tomu, že demokratickou cestou. Přesto teď v politice vidím pozitivní zjevy. Vedle Babišovy iniciativy je to i kandidatura Miloše Zemana na prezidenta,“ zmínil umělec, který už dříve deklaroval, že bude expremiéra v cestě na Hrad podporovat.

„Paroubek mi jednou na Slávii řekl, že jsem poslední žijící zemanovec, tak teď už to díky Bohu není pravda. Přál bych si, aby Miloš vyhrál,“ poznamenává někdejší poslanec ČSSD.

Pokud jde o další potencionální prezidentské kandidáty, tak třeba Jana Fischera si František Ringo Čech váží, ale je to podle jeho slov profesor Zelí. „Jestli znáte tu povídku Šimka a Grossmana, kde se praví: „Tehdy se Zelí poprvé rozzuřil, vy nehodní hoši, zašeptal. Za trest vám nepovím nic nového o ježkovi!“. Tak doktor Zelí je pro mě Fischer. My v dnešní době nepotřebujeme žádného doktora Zelí,“ je přesvědčen.

Zásadní prý je, že Zeman nebude mlčet

„Oproti tomu Miloš Zeman je zkušený člověk, byl ministerský předseda úspěšný i na mezinárodním poli. Když vedl svoji vládu, neudělal chybu. Všechno to zná, je in, nebude se nic učit a nebude mlčet. Pro mě je důležité, že Zeman nebude mlčet,“ uzavřel pro redakci ParlamentníchListů.cz František Ringo Čech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…