Klausův muž chce soudit vládu za metanol. Ha ha ha, vybuchl Polčák

25.09.2012 22:22

Kvůli lihové kauze má Česko mezinárodní ostudu. Navíc prý hrozí, že ta nabude ještě mnohem větších rozměrů. Před soudem by totiž kvůli ní prý mohla stanout celá vláda Petra Nečase (ODS).

Klausův muž chce soudit vládu za metanol. Ha ha ha, vybuchl Polčák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Po Davidu Rathovi vydanému trestnímu stíhání se objevují spekulace, že by jeho příkladu mohly následovat i řady dalších politiků. Zejména těch vládních. Podle poradce prezidenta republiky Václava Klause, Jiřího Payneho, by totiž kvůli aféře s otravou metylakoholem měla být trestně stíhaná celá vláda.

Sám Payne sice prý nemá v současné době čas trestní oznámení sestavit,  hodlá nicméně předložit alespoň podnět státnímu zastupitelství.

Vláda před soud?

„Formulovat trestní oznámení, tak na to teď asi nemám čas, ale jako podnět státnímu zastupitelství to chci poslat. Jde o to, že když si stát určí výkon nějaké státní správy, tak ji musí vykonávat a pokud zanedbáním této správy umožní, aby někdo páchal trestnou činnost, tak by se mělo hledat, kdo je spoluviníkem z hlediska státu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jiří Payne.

Bárta: Kalousek? Jasně...

Podle poslance, právníka a neformálního lídra Věcí veřejných by rozhodně před soudem někteří členové vlády stanout měli. "Kalousek by před soudem měl stanout pro povolení videoterminálů na základě policií šetřeného trestního oznámení Tomáše Jarolíma a svědectví Jiřího Čunka. Přesto po policejním červíčkovském puči, kdy Nečas naplnil svou hrozbu o tom, že jeho vládu nebude řídit parta plukovníků, se obávám, že ani pro korupci, ani pro zanedbání v kauze alkohol se dohledání individuální odpovědnosti asi nedočkáme," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Polčák se směje

Členy strany, do níž Kalousek i Heger, tedy hlavní aktéři kauzy patří, ale Payneho obvinění spíše rozesmívá. "Hahahaha," reagoval výmluvně poslanec a právník Stanislav Polčák z TOPky. Na dotaz, zda se domnívá, že členové Nečasovy vlády stanou před soudem, odpověděla záporně i právnička a zástupkyně TOPky Jana Kaslová. "Nedomnívám," řekla redakci.

Kalouskovy výmluvy

Argumentace Jiřího Payneho ale hovoří jasně. „V zákoně o lihu je výslovně uvedeno, že za trh s lihem odpovídá celní správa. Celní správa byla povinna to sledovat. Neberu Kalouskovu výmluvu, že posláním celní správy je jenom sledovat otázku daní a že ji nezajímá obsah či kvalita zboží. Přece na tržištích se má sledovat, zdali výrobky jsou originální a zda to nejsou padělky,“ uvedl prezidentův poradce pro redakci. 

Na otravu metylakoholem umřelo v Česku za poslední týdny už více než dvacet pět osob. Na základě nařízení ministra zdravotnictví Leoše Hegera je v této souvislosti zakázána distribuce i export všech lihovin s více než dvacetiprocentním obsahem alkoholu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…