Klausův tajemník Jakl zvažuje kandidaturu na prezidenta

19.04.2012 14:26

VÍME PRVNÍ Podle informací ParlamentníchListů.cz ze tří zdrojů dobře informovaných o dění v Kanceláři prezidenta republiky by tajemník Václava Klause Ladislav Jakl rád kandidoval na post prezidenta republiky pro příští funkční období.

Klausův tajemník Jakl zvažuje kandidaturu na prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tajemník prezidenta Ladislav Jakl

Podle informací redakce je ale z Jaklových ambicí velmi rozpačitý jeho šéf, prezident republiky Václav Klaus, a Jaklova případná kandidatura nemá Klausovo požehnání, protože Jakl by tím pádem musel velmi pravděpodobně opustit funkci tajemníka prezidenta republiky a šéfa Politického oboru KPR.

Akce D.O.S.T. je připravena Jakla podpořit na Hrad

Tajemník prezidenta republiky totiž odpovídá v rozsahu daném zmocněním prezidenta republiky a na základě jeho přímých pokynů za styk prezidenta republiky s veřejností. Sehnat plnohodnotnou náhradu a člověka, ke kterému by měl Klaus stejnou důvěru jako k Jaklovi, by nebylo úplně jednoduché.

Podle informací ParlamenntíchListů.cz by v prezidentské kampani Jaklovi pomohla klausovská Akce D.O.S.T., jak při sbírání nutných padesáti tisíc podpistů, tak i v samotné kampani. „Pokud by se Ladislav Jakl rozhodl kandidovat na prezidenta republiky, Akce D.O.S.T. by mu poskytla svou plnou podporu,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Akce D.O.S.T. Michal Semín.

Jakl je je signatářem Manifestu D.O.S.T. a společně s vicekancléřem Petrem Hájkem se na akcích této iniciativy objevuje a podporuje ji. Naposledy se zúčastnil, jak informovaly ParlamentníListy.cz, jednání klausovských a euroskeptických stran a iniciativ o jejich užší, případně i volební spolupráci.

Jakl již kandidaturu naznačil

Jakl by se případně mohl pokusit získat deset nutných podpisů od senátorů. Mohl by ho také podpořit senátor Petr Pakosta či někteří euroskeptičí senátoři ODS. 

Že jej na kadidátce uvidíme, Jakl nevyloučil. "Svého soukromí si hodně cením. Kandidatura by do něj citelně zasáhla. Ale seriózní nabídku poctivě zvážím,“ reagoval Ladislav Jakl na dotaz ParlamentníchListů.cz v esemes zprávě.

Své případné ambice už naznačil v rozhovoru pro časopis Týden. Když se ho týdeník dotázal, kdo by byl dobrým prezidentem, odpověděl „já“. „Já mám o sobě docela dobré mínění. Řekněte deset důvodů, proč ne. Jsem blbější než jména, o kterých se mluví?“ prohlásil na dotaz, zda by kandidoval. Kdyby Jakla oslovila nějaká skupina, že se ho pokusí protlačit mezi kandidáty, možná by do toho prý šel. „Hodně bych to zvažoval. Ale kdyby mě hodně přemlouvali, co já vím…,“ dodal pro toto médium.

Novinář, poslanec, rocker na Hradě

Ladislav Jakl se narodil se 17. prosince 1959 v Chebu. V roce 1979 přesídlil do Prahy, původně na studia, absolvoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy. Pracoval v různých profesích od závozníka po vedoucího kulturního střediska.

Po roce 1989 byl poslancem ČNR, vedoucím Úřadu Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání, novinářem v Lidových novinách. Od takzvaného Sarajevského atentátu v roce 1997 se stal blízkým spolupracovníkem Václava Klause, nejdříve v Poslanecké sněmovně, od roku 2003 je tajemníkem prezidenta republiky.

Jakl je i rockovým hudebníkem a autorem, aktivně hraje na kytaru a zpívá již desítky let, především se svými kapelami Etal a Folimanka Blues. Ve svém volném čase se rád věnuje pivu, teoreticky i prakticky. Žije s partnerkou Radkou Raffelovou, vychovává syna Matěje. Je autorem mnoha set článků a esejů o české i mezinárodní politice, o médiích, a také mnoha sloupků či fejetonů.

Pravičák a euroskeptik

Jakl je člověkem výrazně pravicového smýšlení. Je odpůrcem členství České republiky v Evropské unii. Hájí absolutní svobodu slova a je rovněž výrazným odpůrcem teorie globálního oteplování a ekologistických hnutí, která považuje za novou formu marxismu. Je i odpůrcem konceptu takzvané občanské společnosti, u které shledává na základě jejích korporativních prvků shodné rysy s fašismem.

Stejně jako Klaus je i on kritikem takzvané pravdolásky a podobně jako Petr Hájek kritizuje mediokracii a manipulaci v médiích stejně jako multikulturalismus, homosexualismus, evropeismus a politckou korektnost. Je voličem euroskeptické liberálně konzervativní Strany svobodných občanů, kterou založil Klausův exporadce Petr Mach. Tato strana hájí národní suverenitu, svobodu jednotlivce a volný trh.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…