Kníže to ví. Lidé nás nemají rádi. Ať jdou do háje, říkají si

01.08.2011 18:33

Lidé nemají stávající vládu rádi, připustil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Může za to podle něj nechuť k obětím, které přináší reformy, koaliční hádky a korupce. Přes radikalizaci společnosti se nárůstu vlivu extrémistů ministr neobává.

Kníže to ví. Lidé nás nemají rádi. Ať jdou do háje, říkají si

Podle Karla Schwarzenberga patrně dochází v naší společnosti k jisté míře radikalizace. Ta má podle něj svůj původ ve třech faktorech. „Asi nějaká radikalizace bude, bezpochyby. Jsem člen této vlády a je mi to naprosto jasné, lidé stávající vládu prostě nemají rádi, protože vyžaduje oběti," reagoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz první vicepremiér a ministr zahraničí Schwarzenberg.

Co se děje ve vládě čtěte ZDE

Korupce je rakovina této země

Podle něj není pochyb o tom, že za naštváním lidí stojí i zbytečné interní spory vlády. Nicméně neposledním v řadě důvodů k naštvání společnosti je podle ministra zahraničí korupce. „Lidi také naštvala všeobecná korupce v této zemi. Ta jde shora dolů a v tom jim bohužel musím dát za pravdu. To je rakovina v této zemi," konstatoval ministr.

SLEDUJEME TÉMA KORUPCE

"Takže ačkoliv hospodářsky tato země prospívá, daří se nám lépe než před deseti či dvaceti lety, o tom není pochyby, tak lidé jsou naštvaní, to je bezesporu," připustil Schwarzenberg.

Podle něj je logické, že po nějakém čase lidi přestalo bavit dívat se na politiky, jak se perou „jako kluci o kuličky". „Ať jdou do háje, ať to převezme někdo s pevnou rukou. To je reakce, která je všude v Evropě, takže také u nás," myslí si o radikalizaci nálad ve společnosti ministr.

Dále čtěte:
Varování sociologa vládě: Zdražování rozšíří chudobu. A bude dědičná 
Islandská revoluce po česku. Kolik času zbývá Nečasově vládě?

Dobrý voják Švejk fašounem?

Že by však radikalizace mohla přerůst ve významnější příklon společnosti ke extrémistickým stranám, se zatím Schwarzenberg neobává. Nicméně připouští, že tak jako po celé Evropě i u nás jsou tací, kteří si „hrají na malé nácky". „Ještě ale zaplať pánbůh nemáme silnou extrémní stranu," konstatuje kníže.

„Prozatím to pokrývají stávající strany. Zprava ODS, zleva komunisté," domnívá se ministr s tím, že na vyhrocených křídlech těchto stran jsou lidé, se kterými se mohou voliči radikálnějších názorů identifikovat bez potřeby mít extrémní stranu.

„Nadání dobrého vojáka Švejka dělat ze sebe fašouna je zkrátka omezené," dodává k české nátuře Schwarzenberg. Přesto připustil, že nelze vyloučit, že „kdyby se objevil nějaký nadaný člověk", může i extrémní strana v Česku získat své příznice.

Krajské volby nebudou o krajích

Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz kývl na to, že zmíněná „radikalizace" společnosti se zejména v příštím roce, kdy budou krajské volby, stane zbraní opozice, tedy ČSSD a KSČM. Tak, jak tomu bylo v předešlých krajských volbách.

Tehdy se tyto strany vezly na vlně odporu k takzvaným zdravotnickým reformám tehdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a poplatkům ve zdravotnictví. Dnes takto podle ministra opozice využije odpor části společnosti k vládou připravovaným reformám.

„Reformní zákony jsou nutné pro hospodářskou záchranu této země, abychom se nevydali cestu přes Budapešť do Atén, " myslí si Schwrzenberg. Přesto nechuť o obětem v rámci reforem a nedobrý obraz vlády patrně podle něj přehluší krajská témata a volby do krajských zastupitelstev budou řešit témata celostátní.

Může za to nelogické členění

Ovšem k tomu, že lidé i v krajských volbách nepatřičně řeší celostátní témata, přispívá podle Schwarzenberga nelogické členění do stávajících krajů. „To je u nás na rozdíl od sousedů, Rakouska či Německa, dosti umělé. U nás jsme to dělili podle tehdejších politických zájmů a já to dodnes nechápu," konstatoval ministr.

„S tím se lidé ještě vesměs neidentifikovali, to je to blbé na tom. Ano jsou kraje, například Jihočeský, kde na dotaz odpoví, jsem jihočech, ale neslyšel jsem nikoho, kdo řekne, já jsem západočech," dokladoval Schwarzenberg, že tím, že lidé nejsou identifikováni se svým krajem, nevnímají dostatečně i krajskou politiku.

Podle něj by se ale právě v krajích měli lidé více identifikovat s místní politikou. „Lidé by se měli více podílet, protože hejtmani, hospodářské a politické poměry v různých krajích jsou opravdu odlišné," uzavřel ministr.

Psali jsme:
Nečas je jako kůl v plotě. ODS běduje sama nad sebou

Celý rozhovor s Karlem Schwarzenbergem přinesou ParlamentníListy.cz v úterý.

Foto: Martin Kovář

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…