Kolaps úřadu už v lednu. Pokud přijde, nedostanete dávky

04.10.2011 11:36

Žádný kolaps výplaty dávek od ledna nehrozí, tvrdí MPSV. Systém není připraven, takže zhroucení systému hrozí, tvrdí odborníci z praxe.

Kolaps úřadu už v lednu. Pokud přijde, nedostanete dávky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

„Likvidace fungujícího sociálního systému může vést ke kolapsu," šíří se českým odborně-sociálním, kuloárním éterem. Převod sociální agendy z obcí na úřady práce není připraven ani propracován, ani otestován. Nad řadou lidí, kteří pobírají dávky, visí otazníky, zda se na počátku roku 2012 dočkají svých peněz včas, nebo budou muset řešit problémy s opožděnými nájmy, telefony a dalšími službami. Náprava by mohla být drahá a hlavně vleklá.

Psali jsme:
Na Moravě chodí na úřady práce už i děti. Regionu hrozí katastrofa

Kraje se ptají, ministerstvo kličkuje

Jedno centralizované výplatní místo pro všechny sociální dávky v lokalitě zní sice velmi efektivně, ale jak se zdá, mají kraje docela jinou představu o tom, co je to efektivní.

Ve svém otevřeném dopise ministru práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi (TOP09) se Sociální komise Asociace krajů ČR domáhá už od února informací, protože hejtmani nevědí:

  1. Jaké budou ekonomické náklady takové reformy?

  2. Jaký dopad bude mít převod agend sociálních odborů z obcí a krajů na úřady práce na zaměstnanost?

  3. Jaký dopad bude mít tento krok na dostupnost pro občany?

  4. Jak tyto záměry Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) korespondují s dosud platným zákonem, který stanovuje rok 2012 jako rok přechodu dotačního řízení v oblasti sociálních služeb na kraje?

  5. Je tento krok v souladu se záměrem reformy veřejné správy z roku 2002 - přiblížit veřejnou správu občanům? Není pokusem o další centralizaci státní moci?

Těch dotazů postupně přibývá. A zdá se, že ani legislativa zřejmě příliš nespěchá, aby dodala nezbytná prováděcí nařízení. Chybí i software, který by zabezpečil řádné a včasné výplaty sociálních dávek.

TÉMA nezaměstnanost: ČTĚTE ZDE

Odborníci jsou na infarkt. Systém není připraven, natož otestován

„Nikdo se lidí z praxe neptá, zda to může a bude fungovat tak, jak to páni od zeleného stolu vymysleli. Nebude!" říká ostře jedna ze stovek pracovnic úřadu práce, která jen shrnula do jedné věty vše, co říkají ostatní oslovení.

„Kolaps je více než pravděpodobný," shrnuje jeden z odborníků hlasy, které zaznívají ze všech odborných kruhů, jichž se ParlamentníListy.cz dotázaly. Nikdo však nechtěl být jmenován, protože všichni se obávají o svou práci.

Mají k tomu důvod? Ministr Jaromír Drábek chce v rámci „úspor" snížit výdaje i na zaměstnance a škrtat se má i v řadách zaměstnanců úřadů práce. Což v kombinaci se zaváděním nového systému je podle některých dotázaných odborníků doslova smrtonosná past.

PŘÍBEH Před touto vládou bylo líp. Nezaměstnaná 50nice na pracáku 
Další příběhy čtěte ZDE

Na software nebylo vypsáno výběrové řízení? Vše je v souladu se zákonem, tvrdí ministerstvo

Většina dotázané odborné veřejnosti, která v této sféře působí, je přesvědčena, že může jít také o přípravu na uvolnění prostoru pro privatizaci. Upozorňují navíc na to, že nebylo ani vypsáno výběrové řízení na tolik potřebný software pro radikálně změněný systém výplat.

„MPSV - stejně jako řada dalších resortů - již historicky přistoupilo k rámcové smlouvě státu s dodavatelem ICT řešení," odpověděla ParlamentnímListům.cz mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Nyní podle ní ministerstvo pouze naplňuje již dříve (dokonce již před současným vedením resortu) uzavřené smluvní závazky. „Vše je plně v souladu se zákonem o veřejných zakázkách," ujišťuje mluvčí.

Milion a půl vyplácených dávek má dělat méně lidí, než dosud

ParlamentníListy.cz zároveň zjistily, že ani jednomu z jedenácti dotázaných odborníků této sféry není jasné, jakým způsobem chce Drábek realizovat výplaty zhruba 450 tisíc dávek bez příslušného softwarového vybavení, bez legislativního rámce. Celkově totiž budou mít úřady práce od 1. ledna příštího roku celkem přes 1,5 milionu dávek k výplatám.

Výplata dávek po 1. lednu 2012 není ohrožena, tvrdí ministerstvo

„MPSV je na reformy dostatečně připraveno," odpověděla ParlamentnímListům.cz mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová. Jak uvedla, spolu s věcnou přípravou reformních zákonů probíhají paralelně přípravy procesních modelů dávkových systémů a softwaru jako takového. Co je nedůležitější pro každého řadového občana, který musí spoléhat na dávky je ujištění ministerstva, že „rozhodně není ohrožena výplata dávek po 1. lednu 2012."

Úřady práce již dnes podle Plívové vyplácejí dávky státní sociální podpory, kde naprostá většina klientů současně pobírá dávky v hmotné nouzi, které dnes spravují obecní úřady. „V žádném případě tedy nemůžeme hovořit o znásobení počtu klientů úřadů práce, které by snad mohlo mít za následek nějaký kolaps systému," říká mluvčí. Podle ní dochází pouze ke sjednocení administrace a výplaty dávek, tedy k nastavení efektivnějšího systému.

Systém není připraven? Nevadí, snížíme stavy

Nový systém se týká velmi zásadních sociálních dávek, jako jsou například dávky v hmotné nouzi, dávky sociální péče zdravotně postiženým a příspěvky na péči, celkem tedy 441 tisíc dávek - měsíčně.

Ministr Drábek se ale chystá propouštět, přestože vůbec není jasné, zda by byl i plný počet zaměstnanců schopen „distribuci" dávek zvládnout bez problémů, bez otestovaného softwaru a podpůrné legislativy. Jak uvedl jeden z oslovených: „My, «dealeři» dávek,(rozuměj: zaměstnanci úřadů práce), zatím podporu svého «kmotra Drábka» opravdu necítíme."

Čtěte také:
Sociolog nemá práci. Prchá do Holandska. Drábek: Smutný to případ
Člověk má cenu do 45 let, pak už ne. Divné praktiky českých firem 
Propouštění na Úřadu práce: Od dubny stovky a není to konečná
Drábek hájí svůj nápad: Nepoženu člověka na Úřad práce, stačí na poštu
Bič na nezaměstnané: Budou se pravidelně hlásit na poště

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…