Kolem primátora Svobody se utahuje smyčka. Čtěte více

10.10.2012 9:43

Podle informací ParlamentníchListů.cz ztrácí předseda pražské ODS a primátor Prahy Bohuslav Svoboda nadále podporu v jednotlivých oblastních sdruženích ODS Praha. Z funkce šéfa oblastního sdružení ODS Praha 4 by měl být ve středu odvolán jeho blízký spojenec Pavel Horálek.

Kolem primátora Svobody se utahuje smyčka. Čtěte více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Bohuslav Svoboda

Ve středu v 18 hodin se má konat oblastní sněm ODS Prahy 4, kde by mělo s největší pravděpodobností dojít k odvolání Pavla Horálka. Ten je blízkým spojencem Bohuslava Svobody a současně je místopředsedou pražské ODS. Patrně na něj dojde ale i v jeho funkci starosty.
 
Podle informací redakce má Horálek podporu již jenom dvou z deseti místních sdružení. Dle informací od zdroje z oblastní rady ODS Praha 4 jeho odpůrci chtěli svolat oblastní sněm, k čemuž je dle stanov potřeba získat podporu minimálně třetiny místních sdružení oblasti.

Horálek se odvolal k celorepublikovému smírčímu výboru

Získat podporu místních sdružení se podařilo, ale Horálek prý přesto odmítl svolat sněm, který měl být dle pravidel svolán nejpozději na 15. září. Smírčí výbor oblastního sdružení Praha 4 totiž konstatoval, že nesvoláním sněmu předseda oblasti porušil stanovy.
 
Pavel Horálek vidí věc ale jinak. „To je rozhodnutí Smírčího výboru oblastního sdružení ODS Praha 4. Já jsem se proti tomuto usnesení odvolal k republikovému smírčímu výboru a regionálnímu smírčímu výboru. Ta věc bude ještě šetřena a řešena. Celorepublikový smírčí výbor rozhodne o tom, kdo má pravdu. Nicméně oblastní sněm jsem svolal na 10. října,“ řekl ParlamentnímListům.cz Horálek.

Svoboda sněm nesvolal

Horálek nakonec ustoupil tlaku svých spolustraníků a oblastní sněm se koná 10. října od 18 hodin. Na předsedu oblasti bude dle informací redakce kandidovat někdo ze stávajících místopředsedů oblasti, ale mělo by se změnit celé vedení oblasti včetně oblastní rady. Měl by být dovolen i zástupce Prahy 4 v regionální radě.
 
Stanovy ODS, konkrétně čl. 6, odst. 5, písm. c), hovoří takto: „Předseda je povinen oblastní sněm svolat, požádá-li o to písemnou formou nejméně 1/3 členů oblastní rady nebo minimálně 1/3 místních sdružení v oblasti, a to do 30 dnů po doručení žádosti do oblastní kanceláře; nesvolá-li z jakéhokoli důvodu předseda oblastní sněm, učiní tak bezprostředně, nejpozději však do 15 dnů, předseda regionálního sdružení.“

Tři hlasy

Ani předseda regionu Bohuslav Svoboda však oblastní sněm nesvolal. Na dotaz ParlamentníchListů.cz, proč tak neučinil, však nereagoval. Nezvedl mobil a nereagoval ani na SMS.

Jak ParlamentníListy.cz informovaly, vliv primátora Svobody neustále klesá. Odtahují se od něj další oblastní sdružení. Nyní s Ondřejem Palounkem spojovaná Praha 4. Řada těch, kteří původně přeběhli na primátorovu stranu a nyní se vracejí zpět, říkají, že Svoboda je sólista a s nikým nic nekonzultuje.

V zastupitelském klubu ODS může Svoboda počítat pouze s Aleksandrou Udženijou, Ivanem Kabickým a Janem Kalouskem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…