Komunista Kalouskovi: Zmrazíš důchody a ulice promluví

19.02.2012 19:06

Po zvýšení DPH má v plánu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zmrazit i důchody. Podle jeho odpůrců je to už poslední kapka. Jestli nevyžene lidi do ulic tento vládní záměr, pak prý už nic.

Komunista Kalouskovi: Zmrazíš důchody a ulice promluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na stranickém sněmu

Že se o zrušení valorizace skutečně uvažuje, připustil Radek Ležatka z tiskového oddělení ministerstva. „Vzhledem k budoucímu vývoji příjmů logicky probíhají úvahy i o změně dosavadních valorizačních schémat všech sociálních transferů, tedy i starobních důchodů. Problematika je zatím ve fázi interních analýz a v žádném případě nebyl předložen žádný návrh, ani nepadlo žádné rozhodnutí,“ vysvětlil Ležatka časopisu Týden.

Škromach: Nepřijatelné

Podle senátora a stínového ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha (ČSSD), kterého v této souvislosti oslovila redakce ParlamentníchListů.cz, je podobný plán "nepřijatelný".

Komunista: Lidé vyjdou do ulic

Také člen sněmovního sociálního výboru, Miroslav Opálka z KSČM, je plány ministerstva financí rozhořčen. "Je s podivem, jak lehce a bez zábran počítá ministerstvo financí s odbouráváním jistot občanů. Napřed změní parametry a oslabí příjmy a pak nestydatě navrhuje snižování reálných důchodů. Bohatým však příjmy zvyšuje," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec. "Nechápu, proč už konečně občané neřeknou na ulicích nahlas své ne," dodal.

Propad důchodového účtu je podle něho zapříčiněn přenášením problému zaměstnanosti na důchodové pojištění. Připomněl také, že v současnosti je v předčasném důchodu 502 tisíc seniorů. Pouze v roce 2011 jich přibylo 86 146.

Komunistka Marta Semelová z téhož sněmovního výboru je záměry ministerstva financí zděšena. "Pokud je to pravda, tak je to opravdu vrchol!" vyděsila se v reakci pro ParlamentníListy.cz rudá poslankyně.

"Hlavně že si na ministerstvech rozdávají pohádkové odměny, o nichž se normálním lidem ani nezdá. Ti dnešní důchodci mají zásluhu na tom, že ještě nejsme úplně na dně. Díky tomu, co tady za celý svůj život vytvořili. Většina z toho už je bohužel za těch 20 let rozkradená a rozprodaná do zahraničí," dodala poslankyně. Pokud je nyní navrhováno, aby senioři příšli o zákonnou valorizaci, je to prý trestuhodné.

Chalánková: Nic moc nevím

Ke Kalouskově plánu se pro ParlamentníListy.cz vyjádřila i TOPkařka a odbornice na sociální politiku Jitka Chalánková.  Ta Kalouska hájí: "Zatím platí, že důchody jsou valorizovány v závislosti na zvýšení inflace. Tedy už nikoliv podle uvážení vlády, které může zvláště před volbami být populistické a bez ohledu na reálné možnosti státního rozpočtu. Po zkušenostech z minulých let tato možnost už byla zákonem zrušena. To považuji za správné. Jinou informaci v tuto chvíli nemám k dispozici," řekla redakci.

Od minulého roku je valorizace – dorovnání důchodů o inflaci a třetinu růstu průměrné reálné mzdy – povinná ze zákona. Současná vládní koalice prosadila, aby se důchody valorizovaly každý rok v lednu. Své vlastní opatření v zákoně o důchodovém pojištění by vláda ale ráda zrušila.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…