Komunista Štěpán udeřil na Jana Fischera. A mluví o jeho dávné minulosti

26.07.2013 4:40

JINÝMA OČIMA Nová vláda není špatná, ale jmenování Jana Fischera ministrem financí byla chyba, která může mít fatální následky. To si myslí generální tajemník Strany československých komunistů Miroslav Štěpán. Podle něj sociální demokracie v příštích volbách do Poslanecké sněmovny až tak drtivě nezvítězí, jak si mnozí myslí, a bude muset jít do koalice s TOP 09.

Komunista Štěpán udeřil na Jana Fischera. A mluví o jeho dávné minulosti
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Štěpán, bývalý člen ÚV KSČ

„Tato vláda z lidského hlediska není až tak špatná, jen prezident Zeman stále zbytečně připomíná, že jde o vládu profesionálů. O nikom nelze říct, že je ten největší profesionál na světě, to budeme dělat z ostatních debily,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz kladně nový kabinet šéf Strany československých komunistů Miroslav Štěpán, jenž byl jako jeden z mála exponentů bývalého režimu odsouzen do vězení za zneužití pravomoci veřejného činitele v průběhu Palachova týdne roku 1989. Změny na tuzemské politické scéně však hodnotí střízlivě.

Fischer je prázdný

Tím ale jeho kladné hodnocení vlády Jiřího Rusnoka skoro končí a nastává tvrdá kritika ministra financí Jana Fischera. „Lidé jsou to solidní, každý něco ve svém oboru udělal a má něco za sebou. Nicméně jsou tam i lidé, k nimž mám výhrady. Z mravního hlediska je to třeba Jan Fischer. Divím se mu, že na to kývnul. Pokud totiž tato vláda bude mít problémy s důvěrou, tak podle mě on bude jejím Černým Petrem,“ říká.

„Fischer je prázdný a byl vždy plný frází. A nic na tom nemění, že byl devět let členem Komunistické strany Československa. V tomto souhlasím s Miroslavem Kalouskem, že je Fischer jednoduchý a vychytralý člověk. Vyznívá to spíše pro označení normalizační kariérista. Před rokem 1989 tady bylo přes půl druhého milionu lidí v KSČ a on řekne, že se stále nemůže vypořádat s tím, že byl také ve straně. Prý mu v tom pomáhá syn Jakub, jenž ho přivedl k židovské víře. Vždyť se přímo nabízí ho za to zesměšnit. Kdybych s ním seděl v nějaké debatě, udělal bych to. Hned bych mu řekl, že snad celý život prospal,“ doplňuje.

Haškova touha po moci

Nabízí se otázka, jestli v tomto smyslu neudělal chybu spíše premiér Rusnok, když vzal Fischera do vlády? „Domnívám se, že to byla iniciativa Zemana, který chtěl ukázat svou jedinečnost a bohorovnost, že i ty, co zdrcujícím způsobem porazil, přijme pod svá křídla. Rusnok samozřejmě neřekne, že ho vzal na přímluvu Zemana. Fischer opravdu profík ve financování není, když zaplatí dluh z prezidentské kampaně v předvečer svého jmenování do vlády. Na to konto by měl jít spíš do vazby, protože zákon hovoří jasně. Zaplatit je třeba do třiceti dnů po skončení prezidentské kampaně. Argumenty, že Zeman to také doplácí až nyní, jsou nasnadě, ale přicházejí nové a nové peníze,“ říká.

Podle něj je výsledek hlasování o důvěře vládě nejistý. „Padesát na padesát. Klíčová bude ČSSD, ale i v ní se to dost silně drolí. Zdá se, že Jeroným Tejc lehce předbíhá Michala Haška, jenž se trvale považoval za velkého Zemanova důvěrníka. Pro mě je absolutně nepřijatelný, takový hádavý kluk ze Žižkova, ale dutý na myšlenky. Své právní vzdělání ukončil ve slovenském Sládkovičovu. Trvalo mi dost dlouho, než jsem to zasadil do správného okresu. Hašek říkal, že kdyby to dělal v Brně, mohl by být obviňován z výhod. Připadne mi směšné se kvůli tomu posunout zrovna do Sládkovičova. On samozřejmě nechce být ministrem zemědělství, ale minimálně předsedou vlády. Hodně touží po moci,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz situaci v největší levicové straně.

Odhad volebního výsledku

Podle Štěpána ČSSD až tak obrovské vítězství, jak je očekáváno, ve volbách do Poslanecké sněmovny příští rok nezažije. „Myslím si, že z velkého nadšení, že ČSSD zažije zdrcující vítězství, zbude výsledek zhruba 23 procent. Stejně se budou všichni chválit a říkat, jak jsou výborní. ČSSD totiž nemá znaky strany, ale je to spolek různých individuí. Uskupení třinácti tisíc osob, které mají hlavně své zájmy. Jeden významný člověk z ČSSD přestupuje do naší Strany československých komunistů. Právě on mi říkal, že se v ČSSD vždy na začátku ptají, co té straně nový člen přinese, co z toho budou mít,“ prozrazuje.

Proto předpovídá, že už před volbami, nebo hned po volbách vznikne jakási sociálně – křesťanská platforma. „V této sociálně – křesťanské platformě sehraje velkou roli Miroslav Kalousek a jeho TOP 09. Znechucená a neuplatněná část, co má v ČSSD mírně našlápnuto, bude chtít něco takového udělat. Argument bude takový, že hrozí nebezpečí dalších ekonomických krizí a země se musí zachránit. Média budou mobilizovat. Lidé jsou zde názorově kulatí, takže se na to chytí,“ věští s tím, že kdyby uměl dělat filmy jako třeba Miloš Forman, jehož velmi obdivuje, tak o tom natočí grotesku.

reklama

autor: Jan Rychetský

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…