Komunisté se vysmáli vládě kvůli zákazu. Utrpěli blamáž, vzkazuje Kováčik

29.02.2012 21:03

Vláda České republiky se v několika etapách pokusila najít pádné důkazy pro zakázání či alespoň pozastavení činnosti Komunistické strany Čech a Moravy. To se ji ale nepovedlo a svou iniciativu po středečním zasedání vzdala.

Komunisté se vysmáli vládě kvůli zákazu. Utrpěli blamáž, vzkazuje Kováčik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik

V táboře komunistů mají proto důvod k radosti. " Čekali jsme, že to musí skončit takovýmto výsledkem. V našich stanovách ani v jiných dokumentech KSČM nenajdete nic extremistického. Vláda utrpěla blamáž a měla dát už na první posudky znalců, které předpovídaly nezdar jejího tažení,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Budeme monitorovat

Ministr vnitra Jan Kubice potvrdil po středečním jednání vlády, že vláda pro nedostatek důkazů nebude ani případné pozastavení činnosti KSČM zvažovat. To ovšem neznamená, že by se vláda přestala problematice levicového extremismu věnovat.

„Plně si uvědomuji nebezpečí, které komunistická ideologie může přinést pro náš demokratický systém. Z tohoto důvodu se domnívám, že se vláda nesmí vzdát své odpovědnosti a musí jednoznačně deklarovat, že je připravena uskutečnit konkrétní kroky a přijmout taková opatření, která mají za cíl na tato nebezpečí upozorňovat a s tímto fenoménem bojovat,“ uvedl po projednání materiálu ministr vnitra Jan Kubice.

Anketa

Zakázali byste KSČM?

13%
87%
hlasovalo: 6068 lidí

Školství i spravedlnost se přičiní

Ministerstvo spravedlnosti se bude nově zabývat vzděláváním zaměstnanců justice týkajícím se postihu levicového extremismu, včetně specifik postihů levicově extremistických projevů a symboliky. Problematika levicového extremismu pak nezůstane upozaděna ani ve školách, kdy bude úkolem ministerstva školství vzdělávat pedagogy a žáky v problematice objektivního pohledu na komunistickou éru a nebezpečí, která může v současné době přinášet.

„Osvěta je vždy potřebná, ale v tomto ohledu je otázkou, zda by sám nepotřeboval osvětu ten, kdo  ji navrhuje včlenit do výuky. Extremismus není pojem právní, ale spíše politologický,“ soudí poslanec KSČM Jiří Dolejš. Také on, podobně jako Kováčik byl od začátku vládních snah přesvědčen, že kabinet nenajde dostatek právních důkazů pro omezení nebo zakázání komunistické strany.  

Mají jiné priority

Podle bývalého soudního znalce Michala Mazela je rozhodnutí vlády spíše politické." Vláda má nyní jiné priority, než bojovat za zákaz KSČM. Já osobně jsem tento verdikt ale očekával,“ sdělil redakci autor jednoho z posudků. Bývalý ředitel Odboru bezpečnostní politiky MVČR se ve své expertíze zaměřil stejně jako zbývající odborníci na klíčovou otázku. Zda představuje jakákoli veřejná či skrytá aktivita KSČM nebo jí podporovaných organizací riziko  zvýšení sociálního napětí, které by vyžadovalo zákroky ze strany bezpečnostních složek, což nakonec nepotvrdil. Mazel na začátku nového roku ukončil kvůli neustálému napadání pravicových extremistů svoji činnost soudního znalce.

Evropská judikatura není zákazu nakloněna

Mazelův kolega Miroslav Mareš poukazoval už v listopadu ve svém posudku zpracovávaném pro ministerstvo vnitra, že za současného stavu evropské judikatury je zákaz KSČM velmi problematický. V dokumentu Mareš mimo jiné píše. „Přestože při přípravě tohoto materiálu byla vyvinuta snaha o nalezení maxima relevantních argumentů a důkazů pro podporu návrhu na pozastavení činnosti či rozpuštění KSČM, je třeba opětovně zdůraznit, že stávající česká a zvláště pak evropská judikatura nedává ani výše uvedenému návrhu velkou šanci na úspěšnou akceptaci soudními orgány. Proto z hlediska bezpečnostních zájmů ČR doporučuji dle stávajících zákonných norem na základě shromážděných podkladů a důkazů zahájit sledování rizikových jevů a procesů v KSČM a příslušným způsobem je analyzovat a případně je využívat pro různé typy soudních řízení. Teprve v případě shromáždění relevantních důkazů anebo zásadní změny evropské judikatury je pak vhodné podat návrh na pozastavení činnosti či rozpuštění KSČM.“ 


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…