Komunisté souhlasí s vládou. Vyloučené romské děti přednostně do školek

30.10.2011 17:56

Pravicová vláda se pokouší lépe začlenit romské děti do společnosti. Za tímto účelem navrhla v rámci strategie boje proti sociálnímu vyloučení, že by tyto děti měly mít přednost před "bílými" v nástupu do mateřské školky. Školky jsou ovšem často limitované volnými místy, upřednostňování určité skupiny před ostatními se proto nelíbí rodičům ani sociální demokracii.

Komunisté souhlasí s vládou. Vyloučené romské děti přednostně do školek
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

"Zavedení povinné předškolní docházky by mělo být nařízeno u dětí, u nichž by se předpokládalo, že by měly problém v docházce na základní školu," řekl deníku Aha! Václav Zeman z vládní Agentury pro sociální začleňování. "Určovali by to odborníci, kteří by s těmi dětmi pracovali nejčastěji."

Podle Asociace speciálních pedagogů však podobná vládní strategie situaci vyhrocenou například na severu Čech ještě zhorší. Mezi "privilegovanými" a "normálními" dětmi tak podle ní vznikne nevraživost a stejně tak mezi jejich rodiči.

SLEDUJEME témata Romové a Šluknovsko 

Opozice se štípla. ČSSD chce povinnou docházku od 5 let

Proti strategii vlády se kromě rodičů staví i sociální demokraté. "Jsem proti jakékoli diskriminaci i pozitivní i negativní. Ve většině zemí Evropy začíná povinná školní docházka právě posledním rokem mateřské školy ve 4 nebo 5 letech věku dítěte. To je klíč k lepší integraci. Jsme jedni z posledních, kteří ji mají povinnou docházku od 6," sdělila redakci ParlamentníListy.cz bývalá stínová ministryně školství Vlasta Bohdalová.

Tento poslední ročník by měl být navíc podle sociálních demokratů zdarma. Přestože mateřskou školu absolvuje přibližně 90 procent dětí, je tu stále 10 procent dětí, z většinou sociálně slabých rodin nebo z jinak znevýhodněných skupin, které mateřskou školku neabsolvují. "Rodiče těchto dětí pak mají následně problém posílat své děti i do základní školy. Ty totiž mají problémy se sociální integrací," vysvětluje Bohdalová.

Joch: Jen pro zaostalé děti

S jejím návrhem nesouhlasí poradce premiéra Petra Nečase pro lidská práva Roman Joch. Podle něj by poslední ročník mateřské školky měl být povinný jen pro zaostalé děti.

"Musí být ta sociální opožděnost viditelná. Zde by ten nultý povinný ročník připadal v úvahu," uvedl pro ParlamentníListy.cz Joch. Sociální demokracie nemůže počítat ani s podporou KSČM. Komunistům se totiž vládní návrh překvapivě líbí.

"Souhlasím s vládním návrhem "pozitivní diskriminace", romské děti by měly mít přednost v pořadníku při nástupu do školky," míní v reakci pro ParlamentníListy.cz stínová ministryně školství Zuzka Bebarová Rujbrová (KSČM).

Dále čtěte:
Romské děti budou mít přednost ve školce? To snad ne, bouří se rodiče

Finanční injekce 

Výhody by sociálně slabí a nepřizpůsobiví občané měli kromě upřednostnění ve výběru také finanční. Byli by totiž osvobozeni od školkovného a poplatků za jídlo. Měsíc ve školce přitom běžného platícího rodiče stojí až 1 500 korun, a pokud se jeho dítě nedostane do školky státní, soukromé školky mohou vyjít až na 25 tisíc korun měsíčně.

Zdroj: peníze.cz

Psali jsme:
Vandas chtěl zásah policie: Nafetovaná individua, křičel na Romy
Čunek: Havlovi a knížeti se to radí. S Cigány nikdy nebydleli a v noci se vyspí
Poctivá cigorka? To mě po..., znělo Pečkami. Nádraží je tu nebezpečná zóna

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Ilustrační foto: Petr Mecner

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…