Koníčkův velký úkol: Zajistit, aby sociální dávky chodily včas. Podaří se?

12.07.2013 21:30

Z Ministerstva práce a sociálních věcí odchází pět úředníků. Nový šéf resortu František Koníček už při přebírání ministerstva řekl, že vymění lidi, kteří ‚zklamali a nezvládli počítačové systémy‘. Chce si sestavit vlastní tým lidí, který mu pomůže hlavně se špatně fungujícím systémem na výplatu dávek.

Koníčkův velký úkol: Zajistit, aby sociální dávky chodily včas. Podaří se?
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

 

Ve funkci tak podle informací ČT končí náměstek pro IT Petr Krůček (TOP 09), šéf sekce fondů EU Vladimír Kváča, ředitel Fondu dalšího vzdělávání Jan Vitula (TOP 09) i dva ředitelé odborů v sekci zaměstnanosti. Koníček chystá také další úpravy v organizaci úřadu.

„Po prvotní analýze situace, která se týká některých projektů, které způsobily poměrně vážné těžkosti například ve spravování agend nepojistných dávek, jsem byl nucen vytvořit si tým, na který se můžu spoléhat. Potřebuju lidi, kteří mi budou dávat objektivní a validní informace,“ řekl Koníček České televizi. Změny na pozicích manažerů ale nepovažuje za nijak razantní. Z 30 ředitelů odborů přejmenoval dva, z devíti náměstků a vrchních ředitelů vyměnil také dva.

Rošáda brzy jména odhalí

Po Krůčkovi, který připravoval například obří tendr za 1,4 miliardy na nový systém pro úřady práce, přebírá funkci prvního náměstka dosavadní náměstek pro legislativu Petr Šimerka. Sekci informačních technologií bude mít nově na starosti náměstek pro řízení úřadu Zdeněk Kadlec. Jeho post je zatím neobsazený. Jméno nového šéfa sekce fondů EU chce Koníček sdělit v nejbližších dnech.

Jak dále uvádí ČT, do týdne či do dvou chce Koníček obsadit i post po Vitulovi a šéfovi odboru řízení projektů informačních technologií Petru Leistnerovi.

Koniček chce, aby sociální dávky začaly chodit včas

Ministerstvo je podle Koníčka nyní v situaci, kdy musí urychleně najít řešení v rámci stávajícího zavedeného systému, který ale ‚bohužel nefunguje‘. I proto se stávající systém podle Koníčka bude muset zabezpečit alespoň tak, aby lidem chodily dávky včas.

To však není záležitost zvládnutelná v řádech dnů. Zavedení nového systému, který by zaručoval integraci s českou správou a úřady práce, je podle Koníčka záležitost zhruba na 18 až 24 měsíců.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…