Kubera i Koskuba mají obavy z nových spolupracovníků Karolíny Peake

15.12.2012 12:22

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Pravidelné komentáře uplynulých dnů dvou mužů opačného politického spektra - senátora ODS Jaroslava Kubery a poslance ČSSD Jiřího Koskuby. Tématem jsou tentokrát noví členové vlády, boj o Hrad i názory na údajnou hrozbu rozpadu pravice v Česku.

Kubera i Koskuba mají obavy z nových spolupracovníků Karolíny Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake před budovou vlády

V tomto týdnu jmenoval prezident republiky Václav Klaus nové ministry. Jak hodnotí oba ParlamentnímiListy.cz oslovení muži jejich první kroky a vyjádření?

„Nového šéfa Legislativní rady vlády, tedy pana ministra bez portfeje Mlsnu, osobně neznám. Hodnotit jej proto nemohu a ani nijak nemíním. Snad postačuje si připomenout, kým byl vybrán a s kým dosud pracoval. A s jakými konkrétními výsledky. Byly-li vůbec nějaké. A ony nebyly. Naštěstí tato jeho nová pozice snad zase tak velkými škodami pro země Koruny české ani nehrozí,“ uvedl k prvnímu tématu Jiří Koskuba.

Dodal pak, že pan Stanjura v nové pozici ale nepřekvapuje. „Je to věrný vazal pana předsedy ODS, což nehodlám nijak kritizovat. Takto se vždy kariéra u dvora dělala a dělat bude. Pro mne však v paměti hlavně zůstane pod obrazem modrého sněmovního předáka – stachanovce. Který byť již tak omezené možnosti opozice likviduje všemi možnými způsoby. Nutno však v rámci objektivity připomenout, že ctihodný a nedotknutelný Ústavní soud tyto způsoby hry posvětil. Pravda, je to poněkud nestandardní, ale nikoliv protiústavní…moudré a jasné rozhodnutí. Nu proč se taky více nějakým podobným nevýznamným problémem zabývat? Jsou tu zásadnější. Třeba zajistit justici další navýšení platů. Jistě ne střet zájmů, ani protekce. Je to jenom kvůli nezávislosti, pochopitelně. Chudáci řadoví hasiči, policisti, učitelé, senioři aj. Ti závislí být mohou,“ pokračoval Koskuba.

Připomněl pak dále to, co v rámci údernictví pana Stanjury coby předsedy poslaneckého klubu ODS vždy z duše nesnášel. „Opakované prosazování mimořádných nočních směn. Opozici na truc a za trest. Aby tak cíle jeho modré strany a usnesení sněmu došly svého naplnění. K úplné dokonalosti obrazu ne nepodobnému ještě nedávné minulosti, poté co nás takto vždy po půlnoci nechali vypovídat a pak vítězně přehlasovali a tím zajistili prostému lidu „radostnou budoucnost“, již jenom po splnění stranického úkolu chybělo rozsvítit nad sněmovnou neon modrého ptáka. Místo kdysi rudé hvězdy nad šachtou, když byl splněn plán. V jeho rodném kraji zažitý zvyk. Čímž se však vůbec nemíním dotknout havířů a jejich nelehké práce. A to za jakéhokoliv režimu,“ konstatoval dále pro ParlamentníListy.cz poslanec Koskuba. 

O roli likvidátora a afghánských kopcích…

Dodal, že roli likvidátora však Stanjurovi vůbec nezávidí. „Jak jsem zaslechl, sebevědomí mu nechybí.  Nelze proto vyloučit, že dostatečné schopnosti na likvidaci nejen jakéhokoliv ministerstva pan Stanjura  prostě má. Nečekejte tudíž ode mne, po zkušenostech ze sněmovny, že to budu zpochybňovat a jej kritizovat. Nu a nebohé ministerstvo obrany? To jsme probírali minule. Je možná škoda, že jsem se nemýlil. Dokonce se stávám namyšleným. Nechápu totiž, čemu se mnozí včetně pana prezidenta a hlavně pana premiéra již za pouhých 12 hodin po nástupu nové paní ministryně diví. Čekali snad něco jiného? Že zase koná jinak, než řekla a slíbila? Tak to tedy objevili Ameriku! A proč by se také chovala jinak? Bez ní a její hrstky odpadlíků je celá vláda i koalice ztracená. Tato milá jemná dáma, jak ji alespoň údajně ohodnotil sám Jiří Paroubek, to pochopitelně ví. A umí tvrdě zúročit. Pak je pochopitelné, že zrovinka na těch místech, kde se točí opravdu velké peníze, chce a musí mít své spolehlivé lidi. A co by taky na obraně dělali nějací vojáci, že? Co kdyby náhodou něco kritizovali, viděli do toho? Třeba zase nějaké nesmyslné nákupy, jako byly Casy,“ uzavřel otázkou svůj názor na novou ministryni Koskuba.

Podle něj Karolína Peake vskutku ví, co dělá, dokonce často na rozdíl od pana premiéra. Koskuba proto připomněl, že člověk by měl být taky opatrný. „Její údajná milost a jemnost má jistě své meze. Nerad bych zase rukoval na stará kolena. Dokonce tuším, kam. Mám obavu, že bych ty afghánské kopce už neudýchal. S plnou polní už vůbec ne,“ zakončil první téma Koskuba.  

Kubera: Ministerstvo, to není drogerie

Podle senátora Jaroslava Kubery se noví ministři zachovali tak, jak se od nich dalo očekávat. "Zbyněk Stanjura se hned po svém nástupu začal seznamovat s chodem ministerstva, s agendou. To je správná cesta. Seznámit a vyznat se totiž zvláště v tak silných resortech, je skutečně velmi obtížné a jsou k tomu potřeba i lidé, kteří to tam dobře znají. To, že Karolína Peake začala jinak, tedy tím, že hned někoho, kdo tam pracoval, vyhodila, šťastné řešení není. Ale dalo se to čekat - vzhledem k jejím dosavadním zkušenostem a také věku. Proto pokládám za velmi trefné vyjádření Václava Klause na její adresu, stejně jako jistou míru znepokojení. Ministerstvo obrany opravdu není drogerie, aby se tam člověk prošel jednou, dvakrát a vyznal se tam. Obecně není moudré, dle mého mínění, instalovat do takovýchto pozic lidi bez životních zkušeností. A ty se opravdu získávají až s určitým věkem. Za pár let by se třeba i Karolína Peake zachovala při příchodu na ministerstvo jinak, než tomu bylo tentokrát," reagoval pro ParlamentníListy.cz senátor Kubera.

Klání o Hrad – vyústí skutečně novým prezidentem v řádném termínu?

Řež o prezidentské křeslo pokračuje – Miloš Zeman se ujal vedení, Tomio Okamura zvažuje soud a hovoří kvůli jeho vyřazení o údajném možném spiknutí. Budeme skutečně mít po Novém roce po řádně vypsaném termínu přímé volby novou hlavu státu? Nebo ještě mají občané očekávat zvraty?

„Nejsem sice žádná Sybila, ale já stále věřím, že volby v termínu budou. Pochopitelně nerozhodne-li všemocný Ústavní soud jinak. Již pomohl panu Melčákovi, proč ne panu Okamurovi, Dlouhému, paní Samkové? Jak už zaznělo v jedné vtipné televizní reportáži, z guláše se stává bramboračka. Ale v našich zemích je to už asi taková nová tradice. Když volba prezidenta, tak zmatek až ostuda. Nicméně nakonec se to třeba nějak zvládne. Měli bychom si však všimnout, že jisté problémy s ověřením počtu platných hlasů měli hlavně kandidáti s poněkud populistickým přístupem při jejich získávání. On je totiž trošku rozdíl, jde-li se někdo podepsat jen tak ze svého vlastního rozhodnutí. Nebo je-li k tomu jakkoliv a čímkoliv, byť legálně, lákán. Obecně řečeno, kdyby k volbám přišlo tolik lidí, kolik se na předvolebních mítincích sní zdarma podávaných buřtů, to by byla volební účast tak vysoká, kterou by nám nejen v Bruselu záviděli,“ uvedl na adresu voličů Koskuba.

Podle něj, i kdyby to s volbou prezidenta přece jen náhodou hned nevyšlo, tak se zase nic moc neděje. „Vždyť on ten chudák český prezident zase až tolik pravomocí nemá. A to tu ještě máme takové kandidáty, kterým dokonce připadá, že jich má až moc. Dokonce i ten plat by si někteří snížili. Proto pochybuji, že by za této situace došlo k nějakému spiknutí. Proč taky. To by dotyční museli být blázni. Nebojte, ono to nějak dopadne. I kdyby to byla stejná ostuda, jako posledně. Přitom tohle vše dohromady mi na celé věci připadá nejsmutnější, nejtrapnější. Prezident je přece hlava našeho státu. Jeho volba by měla být prostě brána všemi naprosto vážně a být důstojná. Ať je volen parlamentem, nebo lidmi. Pak se nelze divit, že venku platíme za šašky, za Švejky. K čemu chceme mít vůbec ještě úctu? Já osobně Britům závidím královnu, stejně jako Jordáncům krále,“ uzavřel Jiří Koskuba téma číslo dvě.

Kubera: Prezident jako forma protestu? Ok, následky si pak ale neste...

Senátor Kubera, který od samého počátku přímou volbu prezidenta ostře kritizoval s tím, že jde o pouhé populistické heslo, jak se zalíbit voličům, nejprve reagoval slovy: " Já vám to přece říkal, že to nebude jen tak." Pak však zcela vážně dodal, že to, co se kolem volby prezidenta nyní děje, jen potrvzuje, že česká společnost ještě zdaleka není na přímou volbu prezidenta zralá.

"Radost z toho nemám, to mi věřte. Nicméně uvidíme, kdo nakonec do toho křesla na Hradě usedne. Doufám jen, když to tak sleduji, že všichni ti, co trvdí, že dávají hlasy nějakému kandidátovi jako formu protestu, si taktéž uvědomují to, že si pak následky svého jednání třeba ponesou. Že si ten svůj objekt protestu na Hradě vůbec budou umět představit. Přece jen prezident plní roli vážnou, a nezaslouží si ji nějakým způsobem zlehčovat,"  poznamenal na toto téma Kubera.

Rozpad pravice – reálná hrozba?

Čeká Česko v nejbližší době rozpad pravice, jak se začíná z mnoha stran silně ozývat? To bylo tématem číslo tři pro oba politiky.

"Já si naopak myslím, že to, jak dopadla nyní pravice ve volbách a jak se to začalo rýsovat třeba v těch různých krajích, pravici naopak pomůže se zase zmátořit. Je třeba přiznat si, že udělala řadu chyb a za to sympatie mnoha voličů pravice ztratila, ale pokud udělá nyní racionální řádná rozhodnutí, věřím, že zase zájem o ni a důvěra v ni vzroste," myslí si Jaroslav Kubera 

Politika je v Česku hlavně kšeft, říká Koskuba

„Koalice není o pravici. Popularita jim, pravda, poklesla. Bohužel ne proto, že dělají nepopulární věci v zájmu státu a budoucnosti. To si snad ani sami nenamlouvají. A tak jisté drobné kosmetické změny možná nastanou. Ale jinak pochybuji. Politika je tady u nás, a je mi to upřímně líto, hlavně kšeft. Dokud bude co privatizovat, prodat, ukrást, vytunelovat, zkorumpovat, budou tu i četné politické strany.  I ty tzv. pravicové. Ony to totiž mají přímo v programu. To jiné partaje musí podobné aktivity nechat na všehoschopných jedincích,“ konstatoval Koskuba ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz.  

A přiznal, že mu možná něco důležitého došlo. „Proto jsou možná právě toho času levicoví politici podstatně více zatýkáni a žalářováni. Vždyť oni porušili nejen etiku, zákon, ale i program. No hned jsem klidnější, proč od svého povýšení již paní „Cattaniová“ žádnou velkou rybu nelapila. Neměli bychom ani na tohle zapomínat. O něčem shnilém ve státě českém to bezpochyby vypovídá. A jen tak mezi námi, je tady vůbec nějaká strana opravdu pravicová?“ ptá se na závěr sociálnědemokratický poslanec.

Dodává pak ale, abychom si, my, Češi, nekazili advent politikou a měli na paměti to, že za týden jsou tady Vánoce. „Nebojte se, ona se Vám po Novém roce politika a její dopady přihlásí. Poznáte to podle prvních složenek. Tak na advent si raději uchovejme a chraňme duševní pohodu. Budeme ji moc potřebovat,“ zakončil svůj pohled na věc Jiří Koskuba.

  • Další komentáře uplynulých týdnů Jiřího Koskuby a Jaroslava Kubery čtěte ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…