Kubera je rozdrážděný zdražením alkoholu: Ždímete lidi, dejte už pokoj

27.09.2012 14:24

Ministr zdravotnictví z TOP 09 Leoš Heger navrhuje zvýšení spotřební daně na alkohol o 20 procent. To se vůbec nelíbí senátorovi ODS Jaroslavu Kuberovi, který ministrovy nápady považuje za bláznivé.

Kubera je rozdrážděný zdražením alkoholu: Ždímete lidi, dejte už pokoj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Heger argumentuje tím, že alkohol je totiž prý v Česku příliš levný. Uvedl to pro HN. Pokud by se daň takto zvýšila, u tvrdého alkoholu by to prý znamenalo zhruba desetiprocentní zdražení. Heger tím chce zamezit i tomu, aby alkohol pily děti.

Heger nás bude přetvářet

Kubera tento návrh považuje za hloupost. Podle něho je to součást Hegerovy levicové politiky, kdy stát vychovává občany a nařizuje jim, co mají dělat. Heger totiž v rozhovoru pro LN také uvedl, že by stát měl lidi donutit k tomu, aby žili zdravěji.

„Budou vytvořeny motivační mechanismy na to, aby se lidé chovali zdravěji. Nezdravých návyků bude ubývat... Chtěl bych věřit, že za těch deset let budou lidé mnohem víc sportovat a z národa lidí, kteří hodně kouří a mají nadváhu, se přetvoříme v národ lidí, kteří dodržují zdravý životní styl, protože uvidí, že je to pro ně výhodné,“ řekl například Heger.

Údajně pravicová TOP 09

Kubera je „výchovnými“ návrhy Hegera zděšen. „Poté, co pan Heger prohlásil, že když nebudeme jíst zdravě, tak nás k tomu stát donutí, tak já ho už fakt radši nekomentuji. Když tohle řekne představitel údajně pravicové strany TOP 09, tak už fakt nemám, co bych k tomu dodal. Věta, že když lidi nebudou žít zdravě, tak je stát k tomu musí donutit, by měla vyděsit všechny lidi bez ohledu na jejich ideové zázemí, protože to už je pak konečná. Potom čekám, kdy ministr spravedlnosti vydá nařízení, že kvůli tomu, že dochází k loupežným přepadením, budou lidé moci vycházet ven jen do osmi hodin večer. To jsou bláznoviny,“ uvádí Kubera.

Kubera uvedl také, že boj proti kouření i alkoholu jsou spojené nádoby. „Pokud bude navíc brát za bernou minci lži protikuřácké aktivistky paní doktorky Evy Kralíkové, která vůbec nebere v úvahu, že lidé kromě toho, co zaplatí na daních, si kuřáci platí i zdravotní pojištění. Mrzuté je, že například z cigaret jsou o mnoho větší příjmy do státního rozpočtu než výdaje na léčení, ale nikdo z novinářů to nenapíše a nepošle jí někam. Naopak jí pořád využívají jako vrcholného experta,“ zlobí se senátor.

Heger pomáhá černému trhu

Senátor se domnívá, že zvýšení spotřební daně z alkoholu jenom nahraje černému trhu, neboť producenti nelegálního alkoholu budou mít vyšší zisk o to, co nezdaní, a současně nabídnou levnější alkohol lidem. To povede jenom k existenčním problémům seriózních likérek, které dodávají legální zdaněný alkohol.

„To pomůže jenom černému trhu. Heger nemá peníze, tak hledá ještě nějaké nápady, co ještě zdanit. Stačí se podívat na křivky výběru daní a každému je jasné, že zvýšení sazby nepovede ke vyššímu výběru peněz. Naopak by měli snížit daně. Heger svými nařízeními o prohibici připravil stát nevím o kolik miliard. A ono to skončení navíc nebude tak jednoduché, protože naše drahá Evropská unie stejně řekla, že my si tady můžeme stejně navrhovat, co chceme, ale že ona nakonec rozhodne, jak to tedy bude a že bez jejího souhlasu export alkoholu neobnovíme,“ říká Kubera.

Děti nejsou majetkem státu. Jenom v totalitních režimech

Pravicový politik ODS také odmítá Hegerovu argumentaci, že zvýšení daní zamezí tomu, aby alkohol pily děti. Podle něho je to především věcí výchovy rodičů, aby své ratolesti nenechali popíjet.

„To, co hlásá pan Heger, je přesně takový přístup k životu, který říká, že rodina je na posledním místě a stát je náš táta. Ale stát není náš táta. Když nejsme plnoletí, máme vlastní rodiče a když jsme plnoletí, odpovídáme sami za sebe. To je o tom, zda jsou děti státu, nebo rodičů. Komu vlastně patří. Ty nejhorší režimy potřebovaly už od malička děti dusit pro sebe, aby z nich vychovaly řádného pracujícího socialistického člověka. Teď to je něco podobného. Heger nás chce školit, co máme a nemáme dělat. Ať už nám dá pokoj!“ vzkázal senátor ministrovi.

Kubera dodal, že v podobných nesmyslech má Heger spojence v Borisi Šťastném, který o sobě říká, že je pravičák a že je proti zvyšování daní, na druhé straně navrhuje zákony, které nemají s politikou ODS nic společného.

Jedná se o svobodu nás všech

Podle senátora lidé často s omezováním svobod souhlasí u jiných, dokud se to nedotkne jich samotných.

„Lidé na ty nesmysly často bohužel slyší. Uvědomí si to, až když to poškodí i je. Abstinent bude říkat, že je prohibice bezvadná. Jeho se to netýká. Jenomže ale abstinent se třeba cpe bůčkem a až mu zakážou bůček s tím, že to není zdravé, tak bude koukat. Útok na svobodu jedné skupiny spoluobčanů je útokem na svobody nás všech, protože příště můžeme být na řadě my. To už není věc toho, v čem se liší politické strany. Taková věc přece musí být nepřijatelná i pro normálního člena ČSSD i pro každého apolitického člověka,“ varuje senátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…