Lákají na "skrytý půvab buržoazie". A festival, kde chtějí přesvědčit, že se od socialismu neupustilo

01.06.2013 17:01

Poukázat na problémy kapitalismu a zároveň k němu představit alternativy se chystají pořadatelé i hosté druhého ročníku festivalu Dny antikapitalismu. Zúčastní se ho tuzemské i zahraniční osobnosti levicové scény, mezi nimiž nebude chybět přední česká ekonomka Ilona Švihlíková nebo filosof Michael Hauser, jenž pohovoří o relevanci marxismu pro dnešní dobu.

Lákají na "skrytý půvab buržoazie". A festival, kde chtějí přesvědčit, že se od socialismu neupustilo
Foto: hns
Popisek: Ilona Švihlíková řeční na Václavském náméstí

Socialistická Solidarita uspořádá ve dnech 7. až 9. června v pražské galerii Tranzitdisplay druhý ročník festivalu Dny antikapitalismu. Jeho součástí jsou přednášky, diskuse i doprovodné akce, které si kladou za cíl poukázat na problémy kapitalismu a zároveň ke stávajícímu systému představit alternativy. I proto zní podtitul letošního ročníku „Alternativy existují“.

„K pořádání tohoto festivalu vede Socialistickou Solidaritu současná situace, která ukazuje, že kapitalismus je systém, který generuje spoustu problémů. A také nynější krize je krizí, která je způsobena kapitalistickým systémem. Během třídenního festivalu chceme ukázat, jaké jsou alternativy k současnému systému a představit je lidem,“ říká pro ParlamentníListy.cz mluvčí akce Štěpán Lohr.

Relevance marxismu pro dnešek i ekonomická globalizace

Alternativy zazní v řadě diskusních panelů, jichž se zúčastní osobnosti domácí i zahraniční levicové scény. Bude mezi nimi i filosof Michael Hauser, jehož tématem bude relevance marxismu pro dnešek, nebo přední česká ekonomka Ilona Švihlíková, která představí problematiku ekonomické globalizace. Na téma ekologické krize promluví šéfredaktor Deníku Referendum Jakub Patočka a Socialistickou Solidaritu budou v diskusi o odborovém a studentském hnutí zastupovat Jan Májíček a Lukáš Matoška.

„Je pravdou, že řada hostů festivalu pochází z akademického prostředí, ale budou mezi nimi také zástupci odborů nebo studentského hnutí. Ti by měli být blízcí těm, co nemají zájem na nějakém akademickém diskursu, ale chtějí vědět opravdu z praxe, co se dá dělat,“ upozorňuje Štěpán Lohr. Ze zahraničních hostů přiblíží Costas Todoulos z Řecké socialistické strany pracujících zkušenosti s odporem proti úsporným opatřením, Jo Cardwellová z britské radikálně levicové strany přednese řeč na téma „Sociální hnutí a odbory ve světě“.

Návštěvníky by mohl nalákat „Skrytý půvab buržoazie“

Ze sousedního Polska přijede Ellisiv Rognlienová, aby nabídla svůj pohled na téma „Skandinávský sociální stát jako překonání kapitalismu?“ Každý den po skončení hlavního programu bude následovat buď koncert za účasti několika kapel, nebo také promítání filmu Skrytý půvab buržoazie, což může být jeden z taháků, který přiláká návštěvníky.

Myšlenky a názory, které na festivalu Dny antikapitalismu zazní, prý nejsou utopické, ačkoli kapitalismus jako společenský řád porazil svého údajného nevyhnutelného nástupce socialismus. „Já jsem toho názoru, že se od socialismu v globálním hledisku neupouští. Socialistický způsob ekonomiky nebo společnosti v podstatě zůstává v mnoha sférách lidského života. Například v rodině je patrné, že socialismus funguje lépe než kapitalismus,“ tvrdí Štěpán Lohr.

Je čas hledat ke kapitalismu vhodnější alternativy

„Tady jde o to, že v současné době dominuje ve společenském diskursu globální kapitalismus a tento diskurs je potřeba konfrontovat s nějakým jiným. A socialistický diskurs je podle mě vhodnou alternativou. Vždyť následky globálního kapitalismu se projevují nejenom v té ekonomické krizi, ale i environmentální a také krizi morální. Rozhodně je tedy čas hledat ke kapitalismu nějaké alternativy,“ dodává pro parlamentníListy.cz Štěpán Lohr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…