Lessy může prosit, odbory však neslyší. Chtějí příspěvky zpět

09.05.2011 8:53

Až o 80 milionů korun se jedná v případě navrácení rizikového příplatku pro všechny policisty, kteří o něj vinou špatného hospodaření krajských policejních ředitelství v průběhu minulého roku přišli. Počet žádostí stále stoupá a policejní prezidium vymýšlí lišácké řešení, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

Lessy může prosit, odbory však neslyší. Chtějí příspěvky zpět

Z pouhých šesti žádostí, které dorazily na stůl dnes již bývalého ministra vnitra Radka Johna v průběhu března, se během pár týdnů staly stovky a další přicházejí. Jak Nezávislý odborový svaz PČR, tak Unie bezpečnostních složek navádí na svých stránkách, kterak získat příplatky zpět.

Čtěte také: Kubice jmenován, po vnitru se šíří strach

Míra rizika

V průběhu roku 2010 došlo ke snižování rizikového příplatku především ve Středočeském, Libereckém, Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Jako oficiální důvod bylo uvedeno snížení míry rizika v kraji. Počet takto postižených policistů není zanedbatelný, jak ostatně potvrzuje tisková mluvčí PČR Ústeckého kraje Jana Matonohová.

"Jen v Ústeckém kraji se snížení příplatku týkalo 2049 policistů z celkového počtu 3259," upřesnila informaci tisková mluvčí PČR ÚK Jana Matonohová.

V Moravskoslezském kraji to bylo ještě víc. "Zvláštní příplatek byl loni snížen v rámci Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje 3 988 policistům. U policistů s
nižšími služebními příjmy došlo k úpravě v řádech stokorun (týkalo se to zhruba 2/3 policistů krajského ředitelství), u policistů s vyššími služebními příjmy v řádech až tisícikorun," sdělila ParlamentnímListům.cz tisková mluvčí Soňa Štětínská.

Čtěte také: Poslední vnitrácký výstřel Radka Johna. A zase trefuje Langera

Nechtěl ale musí

Policisté si však začali proti snížení platu od krajských ředitelů podávat odvolání k nejvyšší instanci - ministru vnitra. Ten při svých rozhodnutích chtě nechtě musel respektovat stanovisko odborné komise.

"Naše komise postupovala zcela v souladu se zákonem, a dospěla k výsledku, že ke snižování došlo protizákonně," vysvětluje ParlamentnímListům.cz autor služebního zákona Petr Tomek.

Celkem se podle předsedy policejních odborů Milana Štěpánka může jednat o více jak 5000 poškozených policistů. Ti, pokud by svorně požádali o navrácení rizikového příplatku, připravili rozpočet policejního prezidia až o 80 milionů korun.

"Pan ministr prozatím v šesti případech zrušil rozhodnutí krajských policejních ředitelů o snížení rizikového příplatku jako nedostatečně odůvodněné, ale na stole už máme dalších 250 žádostí," sděluje ParlamentnímListům.cz tiskový mluvčí ministra vnitra Vladimír Řepka.

Lišácké řešení

Policejní prezidium však peníze na dorovnání nemá. Policejní prezident Petr Lessy na poradě s odbory uvedl, že by v případě povinnosti jednorázově vyplatit 80 milionů, musel hledat prostředky jinde. Snížil by pravděpodobně jinou složku platu," vysvětluje ParlamentnímListům.cz místopředseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Buřič.

Tisková mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká připouští, že se jedná o složitou otázku. "My v současné době analyzujeme jednotlivá rozhodnutí ministra vnitra. Navíc je připravován nový předpis, který bude upravovat určování zvláštních příplatků dle stanovených kritérií," konstatuje Kopecká.

Psali jsme:
John opakuje: Buď Moroz, nebo končím
Johnův deníček. Nejdřív peklo v Krupce. Teď bude od Nečase
Spor John-Nečas o Moroze: Nedostal jsem prověrku jako táta, zlobí se
Smlouvy pro Moroze a Michálka už se sepisují. Nastane exploze?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…