Lidé na demonstraci nadávali vládě. Šmejdi, volím komunisty

21.04.2012 19:34

Kolem stovky tisíc lidí se sešlo na Václavském náměstí, aby vyjádřili svou nedůvěru vládě Petra Nečase. Shromážděné přijel pozdravit i zástupce odborářů ze Slovenska. Kromě poslechu oficiálních řečníků si lidé své názory sdělovali i vzájemně mezi sebou. Zaznívala řada ostrých slov vůči vládě. Došlo i na cinkání klíči. Parlamentnílisty.cz se na místě dotázali účastníků z různých regionů, co je na Václavské náměstí přivedlo.

Lidé na demonstraci nadávali vládě. Šmejdi, volím komunisty
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Do Prahy přijely tisíce protestujících za odstoupení vlády

„Jsem rád, že je tu hezké počasí, bál jsem se totiž, že tu bude N/nečas,“ začal úvodním bonmotem Emil Machena, předseda slovenského odborového svazu KOVO. Připomněl také, že podobnou situaci zažívali i na Slovensku, než došlo k pádu pravicové vlády.

Vládo, odejdi do historie, děkujeme!

Předseda českých KOVáků Jiří Středula přečetl na závěr společné prohlášení. Mimo jiné v něm uvedl, že zatímco před necelým rokem shromáždění občané požadovali zastavení špatných reforem, dnes požadují odstoupení vlády. „Stačilo 11 měsíců dalšího vládnutí, aby koalice ODS TOP09 a VV prokázala, že nastal čas podat demisi," uvedl Středula. Závěrem, za souhlasu shromážděných, konstatoval, že toto shromáždění už demisi vlády přijalo.

Před samotným prohlášením se zástupci odborů přítomným shromážděným na výraz úcty a poděkování uklonili. Stejně jako v roce 1989, pak zaznělo Václavským náměstím i zvonění klíčů. „Vládo, odejdi do historie. Děkujeme," vzkázali shromáždění vládě.

Lidé doufají, že změny budou, ale ČSSD nevěří

„Jsou to šmejdi,“, řekl Parlamentnimlistum.cz na adresu vlády pan Horák ze Západních Čech. „Nevěřil bych, že budu dvacet let po takzvaném sametu uvažovat o tom, že budu tentokrát dobrovolně volit komunisty," dodává rozčileně. Je mu 54 let a už dva roky je bez práce. „Nejsem žádný nemakačenko, ale vláda se vůbec nestará o to, aby vznikala nová pracovní místa. „A ti oranžoví o moc lepší nebudou, to si iluze nedělám,“ dodává.

„Všechno rozprodali. Všude možně, po celé zemi, kde lidé pracovali, jsou dnes trosky. Zloději to jsou," rozčiluje se Jiřina Novotná z Východních Čech. Sama pracovala v cukrovaru, který byl zprivatizován zahraniční firmou.

„Po třech letech tam najeli buldozery a my byli ze dne na den bez práce. A kolik jsme měli zakázek z ciziny! Je to vlastizrada, rozumíte, vlastizrada! Nic jiného to není,“ zuří paní Novotná, ale pláč má na krajíčku. Dnes je v předčasném důchodu, protože práce pro ni prý není.


 

Vládě i poslancům je jedno, že ji lidé nechtějí, musí splatit půjčky

 „Drží se tam jak klíšťata,“ říká zdravotní sestra Jana P. z Pelhřimova. Stejně jako okolostojící velmi nelichotivě tituluje vládu „zloději, gaunery a podvodníky“. „Už aby vypadli, ale jim vůbec nevadí, že je tam nechceme. Hlavně, že mají svá koryta,“ dodává její kolegyně.

Paní Stránská z Ústí nad Labem musela odejít do předčasného důchodu. „Pracovala jsem celý život, a teď živořím. Jsem jako žebrák, důchod mi stačí tak akorát na nájem a další nezbytné platby. Za všechno plať, plať, plať! Všechno se zdražuje, a ten neřád Kalousek se jen směje,“ dostává se do varu. Nikomu prý nikdy nepřála nic zlého, ale Kalouskovi ano. „Přeju mu, aby se i přes nakradené peníze dostal do takové žebroty, do které dostal nás.“
 

 

Vláda prý sama dosazuje do čela země komunisty

„Tahle vláda nás pořád straší komunisty, Řeckem, ale oni to jsou, kdo nás ženou do náruče komunistů“, říká pro Parlamentnimlisty.cz pan Jiří Kraus z Havířova. „Víte, kolik lidí z mého okolí říká, že budou příště volit komunisty, protože víc mysleli na lidi a míň kradli? A kolik jich teprve bude“, dodává. Sám prý volil ČSSD, ale to si prý ještě musí dobře rozmyslet. Spíš prý bude volit Zemana. "Za něj to aspoň k něčemu vypadalo," dodává.

„Vždyť jsou to zločinci. Sto tisíc lidí jim říká, aby vypadli, a oni se tam budou držet jako vši. Jestli je pravda, že si nabrali na čtyři roky úvěry a my teď máme na to doplácet, tak si nezaslouží nic jiného, než kriminál,“ dodává jeho krajan pan Macháček. „Ani komunisti tak tuhle zem nezplundrovali, jako oni, a to jsem byl rád, že šli v 89 od válu."

Na dotaz, zda přijdou příště opět protestovat, když odbory a další sdružení svolají demonstraci, odpověděli všichni dotázaní, že zcela určitě. „Já jen doufám, že nebude třeba, a že ti neřádi příští týden skončí,“ vyjádřil téměř jednomyslné mínění všech pan Macháček.




Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…