Lidé vás pověsí a budou v právu, vzkázal poslanec politikům s velkými platy

16.12.2013 11:21

Po internetu v ČR nyní koluje video z Evropského parlamentu. Europoslanec Godfrey Bloom zvolený za britskou pravicovou euroskeptickou Stranu nezávislosti Spojeného království UKIP a člen frakce EFD (Evropa pro svobodu a demokracii) na zasedání Evropského parlamentu dne 21. listopadu 2013 přirovnal bruselské politiky ke zlodějům.

Lidé vás pověsí a budou v právu, vzkázal poslanec politikům s velkými platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Bloom přirovnal členy Evropské komise k největším zlodějům, jelikož ze svých příjmů neplatí skoro žádné nebo žádné daně, přitom sami pokrytecky brojí proti daňovým únikům.

Lidé vtrhnou do tohoto sálu a oběsí vás

Varoval také, že nový Evropský parlament, který se sejde v příštím roce, po volbách bude mít ještě více poslanců, kteří budou euroskeptiky.

A varoval nynější členy Evropské komise a eurosocialisty, že může také nastat čas, kdy se to občanům vše přestane líbit. „A můžu vám říct, když se lidi dozvědí pravdu, nebude to dlouho trvat, tak vtrhnou do tohoto sálu a oběsí vás. A budou v právu,“ ukončil svůj projev Bloom.

Mokrý hadr

Šéfem poslanců UKIP v Evropském parlamentu a předsedou frakce Evropa pro svobodu a demokracii je Nigel Farage, který je také znám jako skvělý řečník. O „prezidentovi EU“ Hermanu van Rompuyovi řekl, že ačkoli má charisma mokrého hadru, je současně velmi nebezpečným politikem potlačujícím svobodu a demokracii.

Farage také několikrát přijal tehdejší český prezident Václav Klaus. Farage měl rovněž přednášku v Praze pro euroskeptickou Akci D.O.S.T.

O eurokomisaře je dobře postaráno

Pokud jde o platy v institucích EU, tak například český eurokomisař Vladimír Špidla za svou pětiletou práci v Evropské komisi získá od bruselského úřadu starobní důchod, který dnes vychází na 110 tisíc korun měsíčně, informoval před časem iDnes.cz. Základní hrubý plat eurokomisaře u něho byl zhruba v přepočtu 515 tisíc korun měsíčně. Za každý celý rok ve službě má nárok na doživotní penzi ve výši 4,275 procenta ze svého základu.

Za pět let služby se jedná o 21,4 procenta platu, tedy 110 tisíc korun hrubého (před valorizacemi v budoucnu). A to vše ve formě měsíční doživotní renty počínaje 65. rokem věku. Bývalí komisaři zároveň dostávají tři roky odstupné, v případě pět let pracujícího Špidly jde o 55 procent ze základní mzdy, tedy přes 280 tisíc korun hrubého měsíčně.

Kdo z vás to má?

Týdeník Euro na začátku letošního roku upozornil, že zatímco českému úředníkovi v roce 2013 měl stoupnout průměrný plat o 24 korun, euroúředníci si polepšili minimálně o sedm procent. Přepočítáno na výši platu to dělá 186 eur (zhruba 4650 korun) v případě začínajících asistentů a až 1286 eur (32 150 korun) pro zasloužilé generální ředitele.

Ačkoli národní státy šetří, tak celkem 33 tisíc zaměstnanců, kteří pracují pro Evropskou komisi a její přidružené agentury, se tak za letošek dočkali jednoho z nejvyšších platových růstů v celé unijní historii.

K tomu se ale navíc připočítávají ještě další výhody, o kterých si mohou úředníci v národních státech nechat jenom zdát. Euroúředníci nadále pobírají příplatky v podobě 16 procent za práci v Bruselu a do zdravotního pojištění odvádějí pouhá dvě procenta platu. Navíc se nezměnil ani věk odchodu do důchodu v 63 letech, ani pracovní týden stanovený na 37,5 hodiny. Stejně tak každý eurobyrokrat nadále pobírá měsíční přídavek na dítě ve výši 373 eur a dalších 253 eur na jeho vzdělávání.

Platy euroúředníků se již předloni zvedly o 1,7 procenta. Základní plat úředníků Bruselu se pohybuje ve výši 2654 eur (asi 63 tisíc korun) až 18 371 eur (asi 440 tisíc korun) měsíčně. K tomu mohou získat zaměstnanci evropských institucí ještě další zmíněné bonusy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…