Lidovci ani zelení by s komunisty do vlády nešli. Vzpomeňte na Kalouska

07.05.2012 17:16

Předsedové politických „středových“ stran tvrdí, že by v žádném případě nešli do takové koalice s ČSSD, na níž by participovali i komunisté. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek dokonce k tomu řekl třikrát kategorické NE. „To bychom radši zůstali v opozici,“ zmínil. Podobně pak hovoří i šéf Strany zelených Ondřej Liška. Ten dokonce vylučuje i koalici s kýmkoliv, tedy i s ČSSD.

Lidovci ani zelení by s komunisty do vlády nešli. Vzpomeňte na Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Komunisté slaví 1. máj

KSČM poslední dobou boduje snad ve všech průzkumech veřejného mínění ve volebních preferencích. Pokud by se v těchto dnech konaly volby do Poslanecké sněmovny, pak by ČSSD a KSČM dosáhly v Poslanecké sněmovně jasné většiny 114 křesel ze dvou set. Současné vládní strany ODS a TOP 09 by naproti tomu získaly jen 65 mandátů, z toho ODS  41. To uvádí průzkum Factum Invenio.



Většinu s komunisty, nebo modrými

Strana zelených, která dosud byla pod pětiprocentní hranicí, by ale nově získala sedm křesel a lidovci 14. Z uvedených čísel je ale také zřejmé, že ČSSD sestaví většinovou vládu pouze v případě, že bude spolupracovat s komunisty, nebo s občanskými demokraty. Případná středová koalice ve složení ČSSD, lidovců a Zelených by totiž držela jen 93 křesel ze dvou set.

Jenže jak vyplývá z odpovědí předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka a předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky, ČSSD by v takovém případě měla po příštích parlamentních volbách smůlu.

Už na to "dojel" Kalousek...

„Je to ale náš dlouhodobý postoj. Pokud by byla vláda závislá na jediném hlasu komunistů, tak my v ní nebudeme. My to ale říkáme již léta, a když se to jednou pokusil porušit Miroslav Kalousek, když vyjednával s Jiřím Paroubkem menšinovou vládu za podpory komunistů, stálo ho to post šéfa strany. Ta reakce členské základny byla vůči tomu prudká. Já ale to jednoznačně vylučuji i dnes. Kategoricky to vylučuji, opravdu kategoricky,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz Bělobrádek na dotaz koalice lidovců s ČSSD třeba jen s tichou podporou rudých.

„Šli bychom v tom případě do opozice,“ poznamenal dále lídr KDU ČSL.

V krajích s ČSSD ano

„My jsme ale jinak se sociálními demokraty v pěti koalicích na krajích,“ připomněl Bělobrádek pak to, že o minulém víkendu vystoupil jako host na bilanční konferenci krajů ČSSD, kde ve svém projevu mimo jiné označil za chybu i účast strany v předchozím kabinetu Mirka Topolánka (koalice ODS, KDU-ČSL a zelení). Zároveň se ale na konferenci vyslovil pro koalici se sociální demokracií, aniž by to však znamenalo, že lidovci budou „fíkovým listem“ velkých koalic ČSSD a ODS.

„My jsme se se sociálními demokraty ale bavili o možné koaliční spolupráci na krajích. Ta by byla ku prospěchu věci, i když jsem otevřeně přiznal, že na některých krajích je ta spolupráce dobrá, jinde horší,“ poznamenal.

Možnosti povolební koalice nejen s ČSSD, ale i se Stranou zelených ovšem neodmítá. „Kdyby nám  ty počty nedaly dohromady většinu v Poslanecké sněmovně, tak by to byla otázka dalšího koaličního partnera, ale tady skutečně jednoznačně odmítáme KSČM. Co se týče ostatních partnerů, to by záleželo na programovém překrytí,“ dodal šéf lidovců.

Liška: My se nechceme paktovat s nikým

Zatímco představitelé rudých třešniček hovoří o tom, že koalice se dělají až po volbách a Bohumínské usnesení je již podle nich vyčpělé a jednou budou muset socialisté tak či tak rudé oslovit ke spolupráci, tak i Strana zelených říká vládě podporované „třešničkovou“ partají kategorické ne.

„Jedním z nutných kroků, které povedou k vyřešení táhlé povolební krize v ČR je to, že se přestaneme bavit o tom, kdo s kým by šel do koalice a začneme se o tom bavit úplně jinak. Jde totiž o to, co by taková koalice měla prosazovat. A z tohoto hlediska já nevidím mezi současnými parlamentními stranami žádného koaličního partnera,“ vyloučil pak povolební spolupráci dokonce i s oranžovou ČSSD předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Vysvětlil, že systémové změny, které chce prosadit SZ, by znovu obnovily „férové podmínky“ pro regulérní politickou soutěž a nepůjde tak již rozhodně o soutěž zákulisních zájmů a finančních skupin. „Ovšem k takovýmto programovým cílům se žádná parlamentní politická strana nehlásí,“ řekl také Liška a připomněl, že SZ má ve svém programu také radikální zpřísnění financování politických stran, k čemuž již připravila i návrh zákona, ovšem žádná z nynějších parlamentních stran to nikdy zcela nepodpořila.

Postoj Strany zelených vůči komunistům je ovšem zcela jednoznačný a také zcela kategorický. „My bychom totiž nikdy do koalice, která by byla závislá na komunistech, nešli. Tohle je naše jednoznačné a dlouhodobé stanovisko,“ podivil se Liška nad tím, že se vůbec někdo může na takovou věc tázat.

„Náš program bychom ale i bez těch komunistů prosazovali tak i tak z opozičních lavic,“ upozornil znovu šéf zelených.

Rudo - zelený program? Ten je na prehistorických představách

Nad připomenutím, že i komunisté kdysi měli ve svých stranických materiálech rudo - zelené  návrhy, se pak Liška pousmál. „Kdybyste se do těch jejich materiálů začetli, tak byste pochopili, že v té ekologické kapitole jsou naše programy nekompatibilní," vysvětlil.

„Strana zelených totiž prosazuje systematický přechod na obnovitelné zdroje a zbavení se závislosti na fosilních palivech včetně jaderné energie a to v horizontu několika desetiletí, zatímco ale KSČM je stranou typicky závislou na jaderno-uhelnou lobby. Je to strana, která by nejradši stavěla další a další hladové zdi a je to strana, která žije nejen v oblasti energetiky a ekologie na naprosto prehistorických představách. Takže tenhle průsečík je určitě nemyslitelný,“ uzavřel Liška.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…