Mamograf za 15 milionů místo sedmi. Běžná praxe. Vše podle zákona

27.08.2011 8:54

Dodávky lékařských přístrojů do krajských nemocnic lze podle všeho předražit i o sto procent proti běžné ceně. Dokazují to dokumenty, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici. Jeden přístroj tak dokázala kompletační firma Puro-Klima předražit i o 7,3 milionu korun. Použila k tomu podle zdroje kličku v zákoně. Místo veřejné zakázky na dodávky vykázala odběrateli, kterým byl jeden z provozovatelů krajských nemocnic, dodávku na služby. Ta se řídí mnohem benevolentnějšími pravidly. Podle zástupce Puro-Klimy jsou ale podobná srovnání cen pouze formou konkurenčního boje mezi dodavateli.

Mamograf za 15 milionů místo sedmi. Běžná praxe. Vše podle zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Do jedné z krajem zřízených nemocnic tak zmíněná společnost nainstalovala například dvoudetektorovou skiagrafii za 15,1 milionu korun, zatímco konkurenční společnost by to podle zaslané nabídky dokázala za necelých osm. Mamograf pak Puro-Klima dokázala dodat za cenu téměř patnáct milionů, zatímco její konkurent by to samé, tedy samotný přístroj, jeho dopravu, instalaci, zkušební provoz, zaškolení obsluhy i validaci chtěl po odběrateli "jen" 6,5 milionu korun.

SLEDUJEME: Zdravotnická reforma

Instalace dražší než samotný přístroj

Jak je tedy možné, že odběratel, v tomto případě jeden z krajských zřizovatelů nemocnic, nevybral konkurenční nabídku, která by jen v případě zmíněných dvou přístrojů ušetřila krajské pokladně více než 15 milionů korun?

Podle zdroje ParlamentníchListů.cz jednoduše tak, že obešel zákon. "Místo toho, aby se postupovalo dle zákona v otevřeném řízení, jak ukládá norma v případě nadlimitní veřejné zakázky na dodávky, zřizovatel jednal, jako kdyby šlo o zakázku na služby. Zde je totiž možné vyhlásit soutěž o návrh a poté již s vítězným návrhem pokračovat v režimu jednacího řízení bez uveřejnění. Jinými slovy zcela vyloučit možnou konkurenci a nakoupit cokoliv za jakoukoliv cenu," popisuje zdroj.

Ke korupci ve zdravotnictví:
Heger u Jílkové: Půjdu po korupci, i kdyby mi to zlomilo vaz
Hegerův audit korupci ve zdravotnictví neprokázal

Od Puro-Klimy nakoupený hardware je tak v důsledku dokonce levnější než od konkurenční firmy. Vraťme se ke zmiňovaným dvěma příkladům. Skiagrafický přístroj pořídila nemocnice zřízená krajem za cenu lehce přesahující šest milionů, stejně jako mamograf. Konkurence by oba přístroje dodala za 7,3, respektive 6,4 milionů.

Naprosto zarážející je ale rozdíl v částce účtované za zprovoznění, zaškolení, kalibraci a další služby spojené s uvedením přístroje do provozu. Puro-klima si v případě sledované zakázky naúčtovala v obou popsaných případech okolo devíti milionů korun. A konkurenční nabídka? Skiagrafický přístroj dokáže konkurence uvést do provozu i se zmíněnými službami za 600 tisíc, mamograf pak za pouhých sto.

"Zde je jasná domluva na účelovém nadhodnocení činností souvisejících s dodávkou techniky tak, aby byly dražší než vlastní technika a aby z pohledu zákona bylo možné vše považovat za zakázku na služby. V součtu to vše znamená, že kompletní zakázka na přístroje do několika nemocnic mohla být pro tohoto krajského provozovatele levnější o 150 milionů korun, které tak budou v rozpočtu chybět," vypočítává zdroj ParlamentníchListů.cz.

Podle Puro-Klimy účelové srovnávání a nekalá soutěž

Parlamentní Listy. cz požádaly zástupce společnosti Puro-Klima o vyjádření k získaným materiálům na osobní schůzce. Tu však zástupce firmy odmítl.

"Všechny zakázky, které společnost PURO-KLIMA, a.s. realizovala v krajských nemocnicích, a nejen v nich, byly získány v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Jakékoliv vytrhávání jednotkových nebo dílčích cen z kontextu celkové nabídkové ceny je v případě veřejných zakázek zavádějící a v rozporu s výše uvedeným zákonem. Domníváme se, že využívání informací od tzv. „zdrojů" a výrobců, které jsou účelově manipulovány, vytrhovány z kontextu a vysvětlovány tak, aby poškozovaly naši společnost, nese všechny rysy nekalé soutěže," napsala ParlamentnímListům.cz manažerka PR a přípravy financování Laura Marečková.

Podle Transparency spíše účelové nadhodnocení

S tím, že jde o postup z hlediska českého práva legální, souhlasí i pracovnice české pobočky mezinárodní protikorupční organizace Transparency International Radka Pavlišová. "Uvedený případ je přinejmenším příklad nehospodárnosti. Jak je vidět z přiložených dokumentů, poptávané přístroje lze získat za mnohem výhodnějších podmínek. Zůstává tedy otázkou, zda postup, kdy ceny služeb, spočívající v montáži přístroje, výrazně převyšují cenu přístroje samotného, nejsou účelově nadhodnocené právě z důvodu, že uvedeným postupem je umožněno použít jednací řízení bez uveřejnění a vyhnout se tak přímé konkurenci jiných dodavatelů," konstatuje pro ParlamentníListy.cz žena, která se problematikou veřejných zakázek pro Transparency International profesně zabývá.

O dodávkách údajně předražených přístrojů do krajských nemocnic se začalo hovořit v souvislosti s Krajskou zdravotní, a.s., působící v Ústeckém kraji. Zde se kauzou zabývá mimo jiné i senátorka za hnutí Severočeši.cz Alena Dernerová. Lékařka Dernerová tvrdí, že přinejmenším podivné zakázky na přístroje do nemocnic nejsou jen doménou Ústecka. Pochyby již dříve vyjádřila i v případě nákupu pro jihlavskou nebo karlovarskou nemocnici. Stejně tak vyjádřila podivení nad dokumenty, které jí poskytly ParlamentníListy.cz.

Množstevní přirážka- specifikum české kotliny?

"V této oblasti se v průměru zdražuje o třicet procent, ale ani stoprocentní předražení bohužel není pro tandem dodavatel-objednatel nemožné. Osobně se nedivím tomu, že se prostřednictvím kompletátorských firem takto zdražuje, protože se buď nekontroluje vůbec, nebo, v případě že kontrola proběhne, je tato absolutně nedostatečná. Proto zde mohou kompletátorské firmy aplikovat něco, čemu já říkám množstevní přirážky, ačkoliv by z hlediska jejich funkce na trhu měly realizovat spíše množstevní slevy," podotýká s notnou dávkou ironie senátorka Dernerová.

Více k tématu: Zdravotnictví

Zatím největší skandál s předraženými přístroji se udál v jejím volebním kraji, tedy na Ústecku. Předražené nebyly podle zprávy Ministerstva financí pouze přístroje, ale zřejmě i dodávka zdravotnických materiálů. Zakázka, realizovaná díky prostředkům z investičního operačního programu EU, neunikla pozornosti bruselských úředníků. V případě, že se prokáže předražení ze strany dodavatele za souhlasu krajských úředníků, Evropská komise prostředky na nákup přístrojů neproplatí.

Psali jsme:
Ministr Heger: Připravujeme protikorupční opatření v několika oblastech

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE .

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…