Milionové odměny na ministerstvech. V létě se nadělovaly jako před Vánocemi

15.09.2011 4:51

Hlasitě vyhlašovaná vládní hesla o nezbytném šetření jako by neplatila pro ministerstva. Stejně jako koncem roku mohli se i v létě jejich zaměstnanci radovat ze štědrých odměn. Podle zjištění Lidových novin byli nejspokojenější na ministerstvu obrany, kde se na pololetních prémiích rozdalo 55 milionů. Nepříznivá finanční situace jako by se úřadů netýkala.

Milionové odměny na ministerstvech. V létě se nadělovaly jako před Vánocemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Ani v dobách úspor, jejichž nezbytností se kabinet Petra Nečase zaklíná takřka na každém kroku, se úředníci na ministerstvech nemusejí obávat, že by utahování opasků platilo i pro ně. Ke stálým měsíčním platům se mnohým z nich dostalo během léta významného přilepšení. Během července a srpna si totiž úředníci na ministerstvech přišli díky mimořádným odměnám minimálně na 120 milionů korun.

Podle zjištění Lidových novin se na ministerstvu obrany rozdalo na pololetních prémiích 55 milionů korun, což je zdaleka nejvíc ze všech resortů. Za ním následuje zemědělství s téměř 23 miliony a vnitro se 14 miliony. Naopak na ministerstvu průmyslu a obchodu ani dopravy se k žádným odměnám nesáhlo. Ministerstva zahraničí a školství údaje neposkytla.

Sledujeme téma Odměny

Ministerstvům se hodí mrtvé duše

„Jde o částku, kterou ministerstvo ušetřilo na výdajích určených na platy," vysvětlil pro LN mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek, odkud se 55 milionů na prémie v resortu vzalo. Jen se tak potvrzují slova advokátky Hany Marvanové, která v souvislosti s příjmy zaměstnanců ve veřejné správě tvrdí, že problémem nejsou tabulkové platy, ale nejrůznější nepřiměřené bonusy a odměny.

„Před lety jsem v parlamentu upozorňovala, že úřady mají tabulkově dlouhodobě neobsazená místa a mzdové prostředky na tyto mrtvé duše jsou pak používány na ty bonusy a odměny. Ty pak dostává soudruh z té či oné strany, je to malá domů pro něj či partaj," uvedla pro ParlamentníListy.cz Marvanová, bývalá místopředsedkyně sněmovny a signatářka manifestu Veřejnost proti korupci.

Psali jsme:
ÚOOÚ: Platy úředníků zveřejňujte. Pokuta pro Kalouska platí
Co dělá Vondrův náměstek? Fandí v Riu z našich daní

Co někde ušetřili, vyplatí jinde

Trochu protismyslně působí vysvětlení ministerstva zemědělství, jak tento resort k téměř 23 milionům na prémie přišel. „Hlavním zdrojem pro vyplacení mimořádných odměn byly peníze ušetřené díky úsporným opatřením, například zastavení postupů do vyšších platových stupňů podle odpracovaných let či omezení přesčasové práce," řekla tisková mluvčí Tereza Dvořáčková pro LN.

Smysl úspor tedy zůstává skryt, pokud se na odměnách vydá to, co se předtím s velkou pompou ušetřilo na tarifech. V živé paměti je rozruch, jaký vyvolala zveřejněná informace z ministerstva vnitra, kterou zveřejnil resort za vedení Jana Kubiceho, že jeho předchůdce Radek John udělil takové odměny jednomu z náměstků a jednomu vrchnímu řediteli, že několikanásobně převyšovaly jejich měsíční plat.

Ministr průmyslu si vzal šetření k srdci

Nad přemrštěnými prémiemi úředníků se tehdy pozastavil i předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík. „Jako starosta jsem musel konkrétně uvést, za co jsem podřízeným nad rámec jejich pracovní smlouvy udělil odměny. A když měl někdo plat patnáct tisíc, nemohl jsem mu dát třicet. Musel jsem respektovat rozsah práce navíc," komentoval pro Parlamentnílisty.cz neadekvátnost odměn Gazdík.

Mezi českými ministerstvy se přesto našly i dvě výjimky. Zatímco v resortu dopravy má nevyplacení žádných pololetních odměn logiku v podobě krátkého působení ministra Pavla Dobeše, na ministerstvu průmyslu a obchodu šetřil Martin Kocourek, i když je v čele resortu od samého vzniku Nečasovy vlády.

Prezidentův tajemník by na zveřejnění svého příjmu reagoval žalobou

To, že je možné získat údaje o odměňování ve státní správě, je dáno přelomovým verdiktem Nejvyššího správního soudu. Ten na konci května rozhodl, že úřady musí zveřejnit informace o tom, jaké jsou platy úředníků a jaké jsou jejich odměny. V tomto případě to totiž neodporuje zákonu na ochranu osobních informací, protože úředníci jsou příjemci veřejných peněz.

Ne ze všech institucí, jejichž zaměstnanci jsou placeni z veřejných peněz, se přesto podaří informace získat. Lidové noviny neuspěly u Kanceláře prezidenta republiky. Prezidentův tajemník Ladislav Jakl trvá na utajení svého příjmu. „A pokud kancelář zasáhne do mých práv a bez souhlasu data zveřejní, budu ji žalovat o odškodné za újmu," vzkázal Jakl.

Šéfky kabinetů si přišly na tučné prémie

V minulosti unikaly informace o odměnách úředníků jen nahodile. A tak se veřejnost dozvěděla třeba to, že šéfka sekretariátu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila brala za čtyři měsíce roku 2009 obdržela prémii 338 800 korun, že blízká spolupracovnice ministra školství Josefa Dobeše Jana Machálková dostala za jediný měsíc odměnu 140 tisíc, nebo že ředitelka kanceláře tehdejšího ministra práce Petra Nečase Jana Nagyová inkasovala v roce 2009 pololetní prémie 500 tisíc korun.

K věci:
Jak si žijí úředníci na ministerstvech: Až 263 tisíc měsíčně 
Nekompromisní Marvanová: Zbabělá vláda podvádí. Jde o horentní odměny 
Vláda chce znovu zatajit platy úředníků 

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…