Ministerstvo financí v pondělí zahájí prodej státních dluhopisů pro občany

27.11.2018 19:36

Ministerstvo financí tak spustí prodej dluhopisů u příležitosti 100. výročí vzniku Československa určených pro občany. Emise s názvem Dluhopis Republiky bude vydána se splatností šest let. Jeho výnos nebude pravidelně vyplácen, ale bude reinvestován jednou ročně do stejné emise dluhopisů. Na tiskové konferenci o tom dnes informovala ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Dluhopisy si mohou koupit pouze fyzické osoby.

Ministerstvo financí v pondělí zahájí prodej státních dluhopisů pro občany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na programu sněmovny byl mimo jiné návrh zákona o celostátním referendu z pera SPD. Pošlou ho poslanci do druhého čtení?

U první emise rozhodla Schillerová, že průměrný roční výnos bude 2,07 procenta před zdaněním. Podle ní to odpovídá zhruba úroku, za který si stát půjčuje na finančních trzích. V dalších emisích bude MF stanovovat výnos s ohledem na situaci na finančních trzích.

Nový reinvestiční spořicí dluhopis bude mít rostoucí roční výnosy a prémiový výnos za poslední rok. První emise tak bude mít první rok výnos 0,5 procenta. Každý další rok stoupne o půl procentního bodu, pátý rok pak bude výnos tři procenta a poslední rok 4,5 procenta před zdaněním. Výnosy ovšem budou reinvestovány do stejného typu dluhopisu. Reinvestované výnosy dluhopisů tak budou dále zhodnocovány a vyplaceny budou k datu splatnosti dluhopisů.

Statní dluhopis je podle ekonoma Partners Martina Mašáta ideálním nástrojem pro konzervativní klienty na uložení jejich hotovosti, protože riziko jeho nesplacení je mizivé. Zároveň ale i výnos je tak relativně nízký a sotva pokryje inflaci. „Oproti předchozím emisím státních spořicích dluhopisů je jeho výnos relativně blízko výnosu ostatních státních dluhopisů obchodovaných na finančním trhu. Samotný výnos těsně nad dvěma procenty nezaručuje potenciálním investorům reálné zhodnocení peněz, protože ČNB prognózuje inflaci pro nejbližší dva roky nad svým cílem, a tedy nad dvěma procenty,“ upozornil.

Podle investičního specialisty Chytrého Honzy Jiřího Pospíšila lze v souvislosti s porovnáním aktuální výše úrokových sazeb na termínovaných vkladech a výnosech, které nabízejí státní dluhopisy, očekávat ze strany občanů zájem.

V rámci jednotlivých upisovacích období, která na sebe navazují, si mohou zájemci pořídit dluhopisy v minimální hodnotě 1 000 Kč a maximální hodnotě jeden milion korun. „Na rozdíl od minulých emisí, kdy byly dluhopisy nabízeny občanům pouze nárazově, je cílem ministerstva poskytovat občanům nepřetržitou nabídku alespoň jednoho státního dluhopisu,“ uvedla Schillerová. Objem emisí není předem stanoven, pouze období, kdy si je možné dluhopisy objednat, dodala.

První úpis, tedy možnost objednávat, emise dluhopisů bude od pondělí 3. prosince do 18. ledna 2019, emise dluhopisů bude následně vydána 1. února 2019. Následovat budou i další úpisy, a to od 21. ledna do 15. března 2019 a od 18. března do 14. června s následným vydáním dluhopisů 1. dubna 2019, resp. 1. července 2019. Celé toto období bude podle ministerstva tzv. testovací fází. O pokračování úřad rozhodne po vyhodnocení úspěšnosti projektu.

Prodej dluhopisů bude nově nepřetržitě každý den přes internetovou aplikaci pssd.sporicidluhopisycr.cz. Pro zájemce, kteří nevyužili možnost nákupu dřívějších emisí dluhopisů pro občany a zřízení elektronického přístupu ke správě majetkového účtu, bude podle MF v této fázi k dispozici 25 vybraných poboček Československé obchodní banky. Lidé také budou moci požádat o vystavení darovacího certifikátu či pamětního listu.

Ministerstvo se rozhodlo přistoupit ke spuštění projektu vzhledem k aktuálnímu vývoji výnosů státních dluhopisů a navyšování základních úrokových sazeb ze strany České národní banky. Cílem je nabídnout občanům konzervativní a stabilní formu zhodnocení úspor a zvýšit podíl občanů na financování státního dluhu, uvedla Schillerová. V současnosti podle ní drží občané 1,32 procenta státního dluhu. Státní dluh ke konci září činil 1,671 bilionu Kč.

S vydáváním státních spořicích dluhopisů pro občany začal ministr financí Miroslav Kalousek v roce 2011. Zatím poslední emisi vydalo Ministerstvo financí v červnu 2014. I nové dluhopisy budou vydávány v nominální hodnotě jedna koruna. Do konce roku 2012 zákon umožňoval, aby se z korunových dluhopisů neplatila daň, což řada firem využila k daňové optimalizaci. Dluhopis Republiky tak podléhá standardní 15procentní srážkové dani.

Veřejnost se o danění dluhopisů v nominální hodnotě jedna koruna začala zajímat na začátku loňského roku v souvislosti s tehdejším ministrem financí a nynějším premiérem Andrejem Babišem (ANO), který nakoupil tyto obligace své tehdejší firmy za 1,5 miliardy korun. Výnos činí ročně asi 90 milionů korun, Babiš z něj neplatí daň. Kvůli kauze korunových dluhopisů tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v květnu loňského roku odvolal Babiše z funkce ministra financí.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…