Ministr Picek: Nikoho jsem nezradil. Jednám v zájmu vojáků

25.07.2013 9:15

Ministr vnitra Vlastimil Picek odmítá nařčení, že je zrádce. Tak jej někteří označují kvůli tomu, že přijal nabídku premiéra Jiřího Rusnoka pokračovat v čele resortu i v jeho vládě. Ta ale totiž vznikla navzdory ODS, která do ministerského křesla Pickovi před časem pomohla. Ministr ale tvrdí, že se rozhodl v zájmu armády a života vojáků.

Ministr Picek: Nikoho jsem nezradil. Jednám v zájmu vojáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlastimil Picek, starosta Brandýsa nad Labem, někdejší ministr obrany

Picek v rozhovoru pro server Aktuálně.cz zdůraznil, že i do vlády Petra Nečase (ODS) vstupoval jako odborník. Nabídku zvažoval celý týden, nakonec ji přijal, aby dotáhl do konce důležité projekty, u jejichž počátků stál už coby náčelník generálního štábu. A stejné pohnutky prý převážily i teď. "Nikoho jsem nezradil," říká pevně.

Mezi projekty, které považuje za důležité, řadí osm zákonů branného zákonodárství, které se od poloviny devadesátých let nezměnilo. Za zásadní považuje především zákon o vojácích z povolání. Dále jde o stěhování armády a další organizační změny a zajištění ochrany vzdušného prostoru Česka.

Ačkoli kritické komentáře snášející se na jeho hlavu Picka prý mrzí, dokončení projektů mu stálo za to, aby nabídku Rusnoka přijal. "Možná to teď vyzní jako fráze, ale celý svůj aktivní život jsem strávil v armádě a je pro mě hodně důležité, aby se alespoň uvedené tři základní věci, které budou významně ovlivňovat život vojáků, dotáhly do konce," říká.

Gripeny potřebujeme

Jednou z priorit je dotáhnout do konce smlouvu o pronájmu gripenů. I taková země jako je Česká republika prý potřebuje nadzvukové letectvo, protože musí chránit svůj vzdušný prostor. Novou dohodu by podle Picka neměl provázet žádný skandál ani punc korupce. "Já tu mluvím o novém, svými parametry odlišném a absolutně čistém kontraktu," podotkl.

Kauza Vojenského zpravodajství je selhání jednotlivců

Ke skandálu, který se týká Vojenského zpravodajství, Picek říká, že o žádném sledování nic nevěděl, ačkoli něco podobného může povolovat jen ministr obrany. Zdůrazňuje ovšem, že nejde o selhání celého Vojenského zpravodajství, ale pouze jednotlivců.

"Hlavní části Vojenského zpravodajství - rozvědné a kontrarozvědné služby - se skandál vůbec nedotkl. Tito lidé pracují dál na svých úkolech. Proto trvám na tom, že selhali jednotlivci - za tím si prostě stojím," uvedl pro server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…