Ministr Žák chce zpřísnit přístup státu k navyšování cen staveb

22.07.2013 6:33

Ministr dopravy Zdeněk Žák se dnes odpoledne sejde s řediteli státních investorských organizací. Chce jim uložit, aby přistupovali mnohem přísněji ke schvalování takzvaných víceprací.

Ministr Žák chce zpřísnit přístup státu k navyšování cen staveb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák

Schůzku ministr svolal v souvislosti s nedávným zastavením prací na modernizaci dálnice D1 na Vysočině, které je podle Žáka jen nátlakem firmy OHL ŽS na stát s cílem zvýšit cenu stavby. Firma hájila přerušení oprav tím, že stav krajnic je horší, než se předpokládalo.

Hrozí vypovězením smluv

Ministr Žák vyzval v sobotu OHL ŽS k okamžitému obnovení přerušené opravy D1 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší na Žďársku. Jinak hrozí vypovězením smluv, vyklizením místa stavby a obnovením provozu v krizovém stavu. "Upozorňuji všechny dodavatele, že stát nebude ustupovat nátlaku na umělé navyšování cen staveb takzvanými vícepracemi, natož pak ultimativnímu jednání hraničícímu s vydíráním," sdělil ministr úřednické vlády. Mluvčí OHL ŽS Taťjana Pelíšková pak oznámila, že firma pracuje na tom, aby rekonstrukce mohla znovu začít během tohoto týdne.

Dnešní schůzka na Ministerstvu dopravy se šéfy státních investorských organizací bude zaměřena právě na zpřísnění podmínek při povolování zdražování staveb "vícepracemi". "To bude přímo svázáno s personální zodpovědností samotných ředitelů," sdělil ministr Žák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…