Ministryně Hanáková prý čeká, kdo ji zpráská. Gazdík: Byla lynčovaná

14.09.2012 11:58

Člen činohry Národního divadla Jan Kačer se zúčastnil setkání herců a později i užšího vedení s ministryní kultury Alenou Hanákovou. Šéfka resortu na něj působí jako slušný člověk, který ale nemá sebemenší tušení o politických intrikách. Předseda Starostů Petr Gazdík si ale nemyslí, že by hnutí do vládního křesla posadilo politicky naivní zástupkyni. Ta se ukázala jako žena činu, když po pár dnech odvolala nepřijatelného Martina Sankota z čela ND.

Ministryně Hanáková prý čeká, kdo ji zpráská. Gazdík: Byla lynčovaná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Po odvolání ředitele Národního divadla Ondřeje Černého čelila ministryně kultury Alena Hanáková silné kritice a výzvám k odstoupení. Pod peticí za její odstoupení je i podpis herce a režiséra Jana Kačera. „Paní ministryně je k mému velkému překvapení poměrně slušná žena, která o politických manýrách a intrikách nemá sebemenší tušení. Politikou je překvapena více, než jsme překvapeni my,“ přiznal Jan Kačer v rozhovoru pro Hospodářské noviny, že po setkáních herců a vedení divadla s Alenou Hanákovou na ministryni změnil názor.

„Bezesporu je to velmi slušná a charakterní dáma, ale to, že nemá s politikou nic společného, to bych nepodepsal. Nemyslím si, že je politicky naivní, to už poznalo i vedení Národního divadla. Naposledy včera jsem mluvil s některými zástupci vedení Národního divadla a oni byli z jednání paní ministryně velmi mile překvapeni,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík, předseda Starostů a nezávislých, kteří Alenu Hanákovou do ministerského křesla delegovali.

Ministryně okusila, jak chutná mediální lynč

Šéfka resortu kultury se během necelého tři čtvrtě roku ve funkci stala otloukánkem sdělovacích prostředků. „Paní ministryně má mediální blok, který vznikl hned na začátku při té nešťastné prezentaci k církevním restitucím. A pak především od Lidových novin i dalších následoval mediální lynč za to, že se ne úplně dobře připravila a šla do Událostí, komentářů na tak složitou problematiku, jako jsou církevní restituce,“ připomíná šéf Starostů památné selhání ministryně.

Předseda STAN uznává, že od té doby není Alena Hanáková v komunikaci s médii nejsilnější, ale nesouhlasí s hlasy z různých stran, že ministerstvo neřídí. „Ministerstvo řídí, a i když některé věci nepostupují tak rychle, jak by si někteří umělci přáli, tak některé zásadní kroky paní ministryně už udělala,“ odmítá Petr Gazdík, že by ministryně byla jen loutkou v čele úřadu.

Odvolání ředitele Národního divadla nebylo z její hlavy

Kritika se na Alenu Hanákovou valila především za její mediální neobratnost. „Sledoval jsem její vysvětlování odvolání ředitele Černého. To bylo tristní, protože používala samé byrokratické floskule,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera. „Je docela možné, že její neurčitá prohlášení vyplývají z toho, že ta hloupost s odvoláním ředitele Černého nemohla být z její hlavy. A ona teď tápe a čeká, kdo je ten, který ji zpráská, nebo pochválí,“ vzal ministryni částečně v ochranu herec Jan Kačer.

„To souhlasím, nemyslím si, že odvolání ředitele Národního divadla bylo z její hlavy. Mě samotného pan náměstek Sankot mystifikoval, když mi poslal některé údaje a já v pondělí pro média sděloval, že probíhají některé věci, které šetří orgány činné v trestním řízení, že v Národním divadle proběhly některé nestandardní věci v rozsahu několika desítek milionů. Pak ale na tiskové konferenci ministerstva kultury nic takového nezaznělo,“ podivuje se Petr Gazdík.

Ekonomický náměstek ministryně se v čele ND příliš neohřál

„Paní ministryni jsem říkal, že si nemůže nechat věšet bulíky na nos, a myslím, že to ví. „Ne že bych ji omlouval, ale ona se najednou ocitla na bruslích v parném létě. Na jedné straně je tu politická mašina, ve které jede, na druhé straně věci divadelní. Divadlo je složitý organismus, v jehož nitru se projevují zcela protichůdné touhy,“ upozornil Jan Kačer v rozhovoru pro HN na touhy sólistů, kteří se chtějí prosadit, takže o žádné jednotě divadelníků mluvit nelze.

Výsledek čtvrteční schůzky vedení Národního divadla s ministerstvem kultury pochopil tak, že Martin Sankot ve funkci ředitele nezůstává. A Alena Hanáková tento požadavek opravdu vyslyšela a rozhodla se pověřit dočasným vedením Národního divadla jeho dosavadního technicko-provozního ředitele Václava Peloucha místo svého náměstka Sankota.

Šéfka resortu nedostala kompletní a ani zcela pravdivé informace

Příští týden zasedá předsednictvo Starostů a nezávislých a na jednání si chce vyjasnit, jak to vlastně všechno s odvoláním ředitele Národního divadla Ondřeje Černého bylo a proč k tomu vlastně došlo tak nešťastným způsobem. „Paní ministryně nedostala úplně všechny informace a navíc ne všechny, co jí byly předneseny, tak byly pravdivé. Věřím, že z toho vyvodí důsledky,“ říká pro ParlamentníListy.cz předseda STAN Petr Gazdík, ale, co si pod tím představuje, upřesnit nechce.

V souvislosti s počínáním Aleny Hanákové v čele kultury se zmiňovalo i to, že její jmenování vzniklo z toho, že nebylo z koho vybírat. „Tuhle funkci si podle politických dohod obsazují Starostové a kde ti by vzali někoho, kdo by byl schopen takovou funkci zastávat,“ uvedl například pro ParlamentníListy.cz politický komentátor Karel Hvížďala.

Starostové nejsou personálně vyprahlí

„Měli jsme minimálně šest kandidátů na ministra kultury, v úvahu připadal třeba Michal Stehlík, děkan filosofické fakulty, bývalý zástupce ředitele Národního muzea. Není tedy pravda to, co se někdy tvrdí, že Starostové jsou personálně vyprahlí. Navíc my si nemyslíme, že ministerstvo kultury musí řídit někdo ze Starostů, to tak vůbec není. Nejsme klasická zapouzdřená strana, která ministerstva dává jako nějaké trafiky, to v žádném případě,“ vysvětluje šéf Starostů.

Při výběru nového ministra kultury v prosinci minulého roku chtěli Starostové a nezávislí především změnit styl řízení, který do té doby na ministerstvu kultury byl, tedy aby byl k umělcům citlivější. „Šlo nám o to, aby tam byl osoba, která jim dokáže naslouchat, která je vlídná, což si myslím, že se paní Hanákové podařilo,“ domnívá se Petr Gazdík, jehož sice mrzí chyba, která se stala vinou nedostatečné komunikace a vysvětlení při odvolání ředitele ND, ale žádná další závažná pochybení při řízení ministerstva nevidí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…