Ministryně Marksová burcuje: Absurdní a nedůstojné. Když se podívám, o kolik je vyšší minimální mzda v Německu a Rakousku...

28.07.2017 17:04

REPORTÁŽ „Když se podívám, o kolik výrazně je minimální mzda vyšší v Německu a v Rakousku, připadá mi absurdní a nedůstojné, aby byla u nás takhle nízká,“ sdělila PalramentnimListům.cz ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. ČSSD chce, aby se do roku 2020 zvýšila na 16 tisíc. „Je to i tlak na zvyšování mezd v této zemi. Platy se musí po dvaceti pěti letech více a rychleji přibližovat Západu,“ doplnil ji Jan Mečl, primář liberecké nemocnice a krajský předseda ČSSD.

Ministryně Marksová burcuje: Absurdní a nedůstojné. Když se podívám, o kolik je vyšší minimální mzda v Německu a Rakousku...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Minimální mzda 16 tisíc do roku 2020. Takto odvážný cíl si dává ČSSD dle vyjádření Michaely Marksové, ministryně práce a sociálních věcí a jedničky své strany do podzimních sněmovních voleb v Libereckém kraji. ParlamentníListy.cz se jí na tento odvážný slib zeptaly při příležitosti představení kandidátky ČSSD v Libereckém kraji v libereckém hotelu Imperial.

„V současné době je minimální mzda 11 tisíc. Ponesu v srpnu na vládu návrh, aby od 1. ledna 2018 to bylo 12.200 korun. Skok to je velký, ale předtím nebylo vůbec žádné navyšování,“ konstatovala.  Když se podívám, o kolik výrazně vyšší je v Německu a v Rakousku – ale i na Slovensku je vyšší než u nás – připadá mi absurdní a nedůstojné, aby byla u nás takhle nízká. Je to mzda za osm hodin práce,“ upozornila. „Držíme se hesla, že pracovat se musí vyplatit. Máme údaje, že v Libereckém kraji čtvrtina lidí nevyjde se svým příjmem. Což je potřeba zlepšit. Z pohledu vlády a Poslanecké sněmovny je nástrojem zvyšovat minimální mzdu a tlačit na navyšování mezd ve veřejném sektoru a tím tlačit i na sektor soukromý,“ prozradila Michaela Marksová.

K této diskusi se připojil s poznatky z praxe krajský předseda ČSSD Jan Mečl, který je primářem urologie liberecké nemocnice. „Je to i tlak na zvyšování mezd v této zemi. Doktoři v Německu dostanou třikrát až čtyřikrát větší plat. Pravice říká, snížíme daně. Ale ten rozdíl v platech zůstane stejný. My říkáme, že platy se musí po dvaceti pěti letech více a rychleji přibližovat Západu, který nám teď vyjídá lidi. Nejenom doktoři, ale i zdravotní sestry a pracovníci jiných oborů odcházejí pracovat do Německa, Rakouska. Musí to ale udělat tak, aby se o nás měl kdo postarat v této zemi,“ řekl.

Utíkají nám sestřičky. Nemůžeme na to jen koukat

V programu mají sociální demokraté například zastavit odchody zdravotních sester. Jak vypadá reálný stav? „Vidím to zde v liberecké nemocnici, kde nám chybějí desítky sester. Oddělení mám na polovině provozu, i když jsou dovolené. Zaskakují brigádně sestřičky z vysoké školy. Je to dobré, že tam jsou, ale není to úplně ono. Děláme kampaně, sháníme, ale jde to těžko. Je to opravdu psychicky i fyzicky náročná činnost v trojsměnném provozu,“ vysvětlil Mečl ParlamentnímListům.cz. „Ale když se naše sestřička bude starat v Bavorsku o jednoho dědečka osm hodin, když jsou příbuzní v práci, tak dostane stejné peníze a auto k dispozici k tomu. Nemůžeme na to jen koukat. Nevěřím, že nám dodají pracovní síly země z Východu nebo z Afriky. Ve zdravotnictví se o sebe má postarat každý národ sám. V nějakých jednoduchých činnostech to nahradit lze, ale tahle je velice sofistikovaná. Stejně jako v sociálních službách, kde se starají o důchodce,“ konstatoval.

ČSSD je podle jeho slov proti privatizaci nemocnic, alespoň těch velkých. „U nás v kraji vidíme, že frýdlantská a tanvaldská nemocnice v systému moc dobře nepracují. Sloužil jsem včera v liberecké nemocnici. Sanitka objede frýdlantskou nemocnici a veze do Liberce jednoduchý případ,“ uvedl a připomněl opět systémový problém s nedostatkem lékařů a sester, což se ještě více vyhrocuje v letních měsících v době dovolených. „Jsme v nemocnicích opravdu na hraně. Vláda si to uvědomuje, od 1. července byly navýšeny platy. Směnové sestry by měly dostat navíc dva tisíce korun. V některých krajích s tím dělají problémy a hrají si politiku, přestože ten výsledek je dán. Všechny sestry v nemocnicích dostanou přidáno. Liberecká nemocnice o tom bude rozhodovat na pondělním představenstvu, abychom zastavili odchod sestřiček. V době ekonomické konjunktury si najdou nějakou jednodušší práci za stejné peníze a my potom v nemocnicích trpíme,“ sdělil.

Dovolená pět týdnů, školní autobusy, průměrná mzda 40 tisíc

„Dlouhodobě usilujeme o to, aby měli lidé nárok na nemocenskou první tři dny a aby měli všichni dovolenou pět týdnů,“ objasnila Michaela Marksová. Od příštího roku bude mít podle jejích slov rodina, kde alespoň jeden člen rodiny pracuje, nárok na zvýšení přídavků na dítě o tři sta korun. „Záleží nám na tom, aby mladí lidé zakládali rodiny, což znamená podporu bydlení. Ale i klasické novomanželské půjčky. Je to podpora toho, aby se ti lidé vzali, protože se do toho dnes moc nehrnou. V Libereckém kraji bylo zhruba 2 tisíce sňatků a tisíc rozvodů, což je celorepubliková klasika,“ sdělila. Od příštího roku také dle ní začne platit dlouhodobé ošetřovné, aby se rodiny mohly postarat o svého staršího člena doma.

„Každý má právo na střechu nad hlavou. To je to téma dostupného bydlení. Pravicovou opozicí byl ve Sněmovně zablokován zákon, který by dostupné bydlení ukotvoval v našem právním řádu. V řadě obcí a měst si však takové systémy zavádějí. Jde nám o to, aby mladí lidé měli dostupné bydlení při zakládání rodiny, samoživitelky aby mohly dostat byt se sníženým nájmem. Aby se to týkalo i zdravotně postižených a seniorů. Znamená to i podporu výstavby obecních bytů, družstevní výstavbu i půjčky na bydlení, které třeba budou bezúročné,“ vysvětlila. Její dlouhodobou vizí je zavedení klasických školních autobusů. „Jezdí všude možně po světě, znám to z Bavorska. Svážejí děti ze všech možných koutů, je to zadarmo a bezpečné. Myslím, že jde o dobrou věc,“ prozradila.

Sociální demokraté by chtěli, aby důchody se podařilo dostat do výše čtyřiceti procent průměrné mzdy. „Protože to je hladina k tomu, aby senior mohl spokojeně žít. Naše představa průměrné mzdy se pohybuje někde kolem čtyřiceti tisíc v letech 2022 až 2025,“ objasnil Pavel Svoboda, trojka kandidátky a náměstek hejtmana Libereckého kraje. ČSSD v Libereckém kraji získala v minulých volbách dva poslanecké mandáty, nyní je chce minimálně obhájit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…