Mirek Topolánek a další břitce hodnotí spásu Nečasovy vlády

07.11.2012 11:41

Pondělní jednání ODS se vzpurnými spolustraníky, kteří odmítali hlasovat pro daňový balíček, vyústilo v nemilosrdnou likvidaci tří a potupu dvou z nich. Tento scénář předvídal už ve svém sobotním projevu na kongresu expremiér Mirek Topolánek. To politolog Lukáš Jelínek je přesvědčen, že dohoda musí být pro rebely dlouhodobě výhodná, jinak by na ni nepřistoupili.

Mirek Topolánek a další břitce hodnotí spásu Nečasovy vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS v čele s poslancem Tluchořem

Už takřka odepisovaná vláda Petra Nečase znovu vstala z mrtvých, přestála rebelii šestice poslanců ODS a může pokračovat v tom, co si předsevzala. Rozhodlo o tom jednání s tzv. rebely, kteří nakonec kapitulovali. Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr složili mandát, Tomáš Úlehla a Jan Florián změnili názor a budou o daňovém balíčku hlasovat s koalicí. Radim Fiala, který z ODS minulý týden vystoupil, na hlasování odejde ze sálu.

„Těžko říct, kdo vyhrál a za jakou cenu. Tento vývoj jsem v zásadě očekával. Dokázal bych odhadnout i metody. Matně si pamatuji na ty uplatňované proti mně. Sledování, odposlechy, vyrobená kompra, provokace a mediální dehonestace. Sláva vítězům, urážky poraženým. Varianta transsibiřská magistrála v plném rozsahu. Rebelové popraveni, vyloučeni, potupeni, záclonky zataženy. Jedeme dál,“ komentoval expremiér Mirek Topolánek pondělní rozuzlení pro deník Právo s tím, že tuto variantu předvídal ve svém projevu na víkendovém Kongresu ODS.

Nečas zatáhl záclonky a dělá, že se jede dál

Odkazoval tak na variantu „Sibiřská magistrála aneb jedeme dál“, které přisoudil ve svém projevu největší pravděpodobnost ze čtyř uvažovaných. „Vlak se zastavil a v kupé sedící Nečas, Stanjura a Nwelati se rozhodují, co budou dělat. Raduan Nwelati vytahuje šavli a křičí: ´Popravíme rebely!´ Zbyněk Stanjura jej uklidňuje a navrhuje vyloučit rebely ze strany. Petr Nečas zatahuje záclonky a říká: ´Oba máte pravdu. Budeme dělat, že jedeme dál.´ Této variantě dávám 50 procent a vy se k ní neodvratně blížíte. Značka ODS nepřežije,“ prohlásil bývalý předseda Mirek Topolánek.

„Nemyslím si, že by se jednalo o potupení rebelů nebo vítězství Petra Nečase, který má situaci pod kontrolou. Mám pocit, že k tomu kompromisu došlo za Nečasovými zády a předseda ODS není ani tak subjektem toho dění, jako jeho objektem. Myslím, že tento výsledek neodpracoval ani tak on, ale ti, kteří přemýšlejí v delším časovém horizontu a kteří by se hlavně sami rádi zbavili samotného Nečase,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

K výměně předsedy ODS stejně dojde. Jen jindy a jinak

Přitom nepochybuje, že při prvním neúspěchu, když se znovu začne drolit koaliční většina, nebo se nepřijme nějaký klíčový zákon, nebo ODS prohraje prezidentské volby, bude Nečas hlavním viníkem. „Mám pocit, že se v ODS stejně rodí konstelace politiků, kteří mají tendenci jít Petru Nečasovi po krku, lidí, jako je Martin Kuba nebo Pavel Blažek, kteří měli už před kongresem důvěru tzv. rebelů. Je to spíš dohoda těchto skupin, že výměna Nečase proběhne stejně, jenom v trochu jiné režii, jiném termínu a v jiném okamžiku,“ domnívá se Lukáš Jelínek.

Politolog si nemyslí, že za složením poslaneckých mandátů stál u trojice rebelů principiální postoj, že nechtěli hlasovat proti svému přesvědčení. „Pokud by to byla otázka svědomí, tak nemuseli čekat na kongres, mohli mandáty složit rovnou. Jenomže oni jasně říkali a opakovali to i na kongresu, že mandáty nesloží. Mám z toho pocit, že tu klíčovou roli nesehrál ani tak premiér Petr Nečas, ale spíš první místopředseda ODS Martin Kuba,“ podotýká Lukáš Jelínek.

Pro Tluchoře a spol. muselo jít o dlouhodobě výhodné řešení

Zároveň si myslí, že trojice, která složila mandát, se jen tak z politiky nevytratí, což ostatně zmínil první místopředseda ODS Martin Kuba v souvislosti s náměstkovskými křesly ministrů. „Vůbec bych se nedivil, kdyby se po několika týdnech stal z Fuksy náměstek ministra Kuby. A další se objevili na jiných místech, která mají ministři Kuba nebo Blažek možnost obsazovat,“ říká pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

V okamžiku, kdy dojde k nějakému zásadnímu zvratu ohledně ODS, tak by se trio Tluchoř, Fuksa a Šnajdr mohlo podle politologa zase objevit třeba i na kandidátkách do sněmovny. „Svědčí pro to způsob, jakým včera odešli. Sami by to přece dobrovolně takhle nikdy neudělali. A že přistoupili na nějaké řešení, to znamená, že to pro ně musí být dlouhodobě hodně výhodné. Může to souviset jak s jejich ekonomickým vlivem, tak i s jejich budoucím vlivem v rámci struktur ODS,“ konstatuje Lukáš Jelínek.

Po rebelii koalice ještě posílila. Přidali se k ní dva exvéčkaři

Odchod tří rebelů ze sněmovny a „změknutí“ dalších dvou spolu s tím, že dva bývalí členové poslaneckého klubu Věcí veřejných, Milan Štovíček a Josef Dobeš, hodlají v budoucnu podporovat vládu, dávají kabinetu Petra Nečase vyhlídky na světlé zítřky. Může se nově opřít o kompletní padesátku poslanců ODS, jednolitý šik 41 zákonodárců TOP 09 a osmičku odpadlíků z VV, kteří jdou za šéfkou LIDEM Karolínou Peake.

Většinu zajišťují zmínění Šťovíček s Dobešem, podle potřeby by mohli pomoci nezařazení Pavel Bém a Radim Fiala či zástupce Jihočechů Michal Doktor. Na druhé straně barikády je 54 poslanců ČSSD, 26 KSČM, 11 Věcí veřejných, dva NS-LEV 21, nezařazení Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka a do počtu dvou set doplňuje výčet ve vazbě držený David Rath. Už z toho je patrné, že pro příští měsíce by měl mít Nečasův kabinet znovu tolik potřebný klid pro práci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…