Müllerová u Moravce: sKarta by měla sloužit jen jako identifikační nástroj

02.12.2012 13:24

Dalším tématem Otázek Václava Moravce byla budoucnost sociálních karet. Podle nové ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové vláda ve čtvrtek oznámí, jakým způsobem se změní funkce sKaret. V pořadu byl také bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla a místopředsedkyně Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Jana Hrdá.

Müllerová u Moravce: sKarta by měla sloužit jen jako identifikační nástroj
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Müllerová je přesvědčená, že vláda ve čtvrtek oznámí způsob, jak se zefektivní výplata sociálních dávek. Platební funkce sKaret by měla být dobrovolná. Karta bude sloužit jen jako identifikační nástroj.

Budu ráda, když do půl roku dojde ke změně systému

„Budeme pracovat na změně smlouvy s ČS i na změně zákonů. Nedojde k vypsání nového tendru. Byla bych potěšena, kdyby se systém podařilo změnit do půl roku,“ uvedla Müllerová. Vyloučila, že by došlo k uzavření nové smlouvy s Českou spořitelnou. Bude se jen modifikovat.

Podle přechodných ustanovení pobíhá výplata sociálních dávek starým způsobem, pokud si klient nevyzvedne sKartu. Müllerová dále zdůraznila, že projekt zamezí zneužívání sociálních dávek.

Zneužívání sociálních dávek nedokazuje žádná analýza

Proti tomu se ale ohradila místopředsedkyně Hrdá. „Neexistuje analýza, která by něco takového dokazovala. To je přece urážka velké části obyvatelstva,“ obvinila novou ministryni práce.

Bývalý premiér a ministr práce Špidla označil sKartu za chybně koncipovaný projekt. „Od počátku poškozoval lidi, kteří pobírají nějaký typ dávek,“ tvrdí.

Vláda by se měla zabývat spíš daňovými úniky než zneužíváním dávek

Müllerová se nového systému zastala. Poukázala na to, že seskupení výplat dávek od počátku roku 2012 povede k větší efektivitě a zlepšení kontrol.

Špidla připomněl, že by bylo lepší, kdyby se efektivnost systému hodnotila z hlediska účelu dávek, na kterém se dohodla společnost.

„Znovu musím říct, že když jsem se zabýval MPSV, tak ta míra zneužívání je pod jedním procentem. Bylo by o dost účinnější, kdyby se vláda zabývala daňovými úniky, které představují násobně vyšší finanční ztrátu,“ prohlásil Špidla.

Sociální kartu je potřeba zrušit a udělat jinak a lépe

Sociální karta podle něj ztěžuje život lidem zejména na venkově. Je to prý nástroj, který je potřeba zrušit a udělat to jinak a lépe. Systém sKaret označil za temný projekt kvůli policejnímu vyšetřování bývalého náměstka ministra práce Vladimíra Šišky.

Müllerová ale připomněla, že výběrové řízení proběhlo pod dohledem Antimonopolního úřadu. „To, že je bývalý náměstek stíhán a vyšetřován, tak nemůžete vědět, že to je v souvislosti s sKartami,“ uzavřela.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…