Ne každý umí hovořit, tak jen zvedá červenou, řekl demonstrant Zemanovi. Prezident si z něj utahoval: Nemáte co říct, jen zvedáte karty. Je mi vás líto

03.12.2014 8:27

O rozměrech cirkusových stanů, řevu neandrtálců, „hrůzném zážitku“ prezidenta, ale také o aktivitě Karla IV., kterého jeden z občanů přirovnal k Miloši Zemanovi, byla řeč v debatě s občany v obci Lednice, kterou zařadila hlava státu do svého programu druhého dne návštěvy Jihomoravského kraje. Prezident v areálu jednoho z nejkrásnějších zámků republiky opět vyzval k diskusi, které se účastnily stovky lidí, nejprve pár svých oponentů s červenými kartami, kteří hovořili o symbolickém gestu. „Vy říkáte: „My Vám vlastně nemáme co říct, my jen zvedáme ty červené karty,“ to jen ukazuje, že neumíte diskutovat. Je mi vás líto,“ vzkázal prezident.

Ne každý umí hovořit, tak jen zvedá červenou, řekl demonstrant Zemanovi. Prezident si z něj utahoval: Nemáte co říct, jen zvedáte karty. Je mi vás líto
Foto: Daniela Černá
Popisek: Stovky lidí zaplnily sál v Lednici

„Věřím, že ukážeme i v Lednici, že jsme krajem hrdých, ale slušných lidí, protože demokracie je diskuse, nejen mávání barevnými papírky,“ předeslal hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek v úvodním proslovu a přerušil ho potlesk. Hejtman tak navázal na uvedení hostů starostou obce Lednice Liborem Kabátem v sále bývalé jízdárny místního vyhlášeného zámku. V proslovu, který následoval, poděkoval prezident Miloš Zeman za pozvání a ocenil rostoucí zájem o Lednicko-valtický areál, který už předstihl Český Krumlov. „To vše by nebylo možné bez práce zastupitelstva a podpory kraje,“ podotkl Zeman s tím, že právě představitelé Lednice nemusí mít obavy se za sebe ohlédnout. Stejně jako při předchozích diskusích vyzval oponenty, aby jako první položili otázky. „Možná, že řeknete, že je to nedemokratická diskriminace těch ostatních, kteří jsou zde ve velké většině, ale je to férový způsob, ať každý řekne své argumenty, svůj názor a ať ho říká slovy, nikoli řevem, protože řevem se naposledy dorozumívali neandrtálci a to je u dost dávno,“ zhodnotil Zeman.

Na Zemanův mítink přišly jen dvě redaktorky Mladé fronty

Prezident pak ještě připomenul příběh, na který dodnes „s hrůzou vzpomíná:“ „Na můj mítink přišli do Lednice dva lidé. Bylo to sice způsobeno špatnou organizací, protože o tom v Lednici nikdo nevěděl, ale ti dva lidé byly dvě redaktorky Mladé fronty, takže si dovedete představit, jak krásně to rozmázly. Pochopitelně jsem se styděl, vynadal jsem sice organizátorům, ale také sám sobě. Vím, že jsou politici, na jejichž mítinky občas přijde nula lidí, tento milník jsem ještě nedosáhl, ale dva byli nule velmi blízko, takže jsem říkal: „Pane starosto, když přijdou tři lidé, bude to padesátiprocentní nárůst.“ Chci vám moc poděkovat, že jste v tak hojném počtu přišli,“ řekl Zeman a pak vyzval k diskusi. V zaplněném sále bylo několik set lidí.

Anketa

Myslíte, že budou do konce roku pokračovat masové protesty proti Zemanovi?

hlasovalo: 28665 lidí

Oponent: Projev červené karty hovoří za vše. Ne každý umí hovořit

V sále bylo pár oponentů, kteří drželi červené karty a jeden z nich řekl: „Ne každý, kdo drží červenou kartu chce s panem prezidentem diskutovat. Projev červené karty hovoří za všechno. Ne každý umí hovořit, a proto vezme do ruky jen červenou kartu, která symbolizuje, a nejen v Lednici, ale po celé republice, nesouhlas s politikou, přístupem a vykonáváním funkce prezidenta Miloše Zemana.“ Otázka sice položena nebyla, prezident ale reagoval: „Vážený pane, celá akce červených karet začala výzvou Chceme s vámi mluvit, pane prezidente. Rozhodl jsem se, že této výzvě na každém shromáždění vyhovím. Když vy sami říkáte: „Chceme s Vámi mluvit.“ A Vy říkáte: „My Vám vlastně nemáme co říct, my jen zvedáme ty červené karty,“ tak to jen ukazuje, že neumíte diskutovat. Je mi vás líto.“

Lidé nežijí, ale živoří. Proč jezdí do regionů „jen“ prezident a ne poslanci?

Jedna z dam se domáhala další příležitosti položit dotaz, ale slovo už dostali ti, kdo se přihlásili dřív. „Pane prezidente, proč nejezdí poslanci do regionů, aby viděli, jak my žijeme? Mám postiženou dceru, nikdo ji nechce zaměstnat, já také nemohu sehnat práci, ať ví, jak žijí starší lidé. Proč jezdíte za námi jen Vy? Lidé nežijí, oni živoří. To jsou témata, kterými by se měli zabývat, ne si přidávat na platech,“ rozhořčeně vystoupila jedna z místních občanek. „Víte, že jsem včera řekl, že budu vetovat zákon, který by zvýšil platy senátorů a poslanců, ale také mně a premiérovi o 14 procent, protože 14 procent považuji za nemravných,“ reagoval prezident, který také upozornil na to, že i když si poslanci navýší plat o nižší částku, problém rozpočtu to neřeší, protože státní dluh každým rokem narůstá o 100 miliard korun rozpočtového deficitu a je nutné hledat příležitosti, jak vytvářet nová pracovní místa. Z toho důvodu také absolvoval několik zahraničních cest na podporu českého podnikání. 

„Pane prezidente, kopírujete tak trošku vynikající české krále Jiřího z Poděbrad a Karla IV.“

Zapojit se do debaty s prezidentem přijel z Brna do Lednice pan Doležal: „Pane prezidente, kopírujete tak trošku vynikající české krále Jiřího z Poděbrad a Karla IV. Ti byli také velmi agilní a dokázali dovést české království k prosperitě,“ zhodnotil pan Doležal a pak hovořil o bezvřetenovém předení a řekl, že by byl rád, pokud by se prezident stal sponzorem připravovaných projektů, na kterých participuje. „Když čeští inženýři dostanou možnost řídit Brusel, bude to i zásluha českého prezidenta, protože dáme nový směr,“ naznačil.  „Myslím si, že jste už byl na jednom z předchozích mítinků. Souhlasím s Vámi v tom, že u nás byla vyspělá tradice textilního strojírenstí a že jsme se dopouštěli té chyby, že jsme tuto tradici opustili,“ uvedl v reakci také Zeman s tím, že ale existuji podniky, které se zvedají.

„Představa, že Evropská unie dostane nějaký zázračný instrument v podobě přechodu z extenzivního na intenzivní rozvoj je sice možná, protože zázraky se dějí, ale málo pravděpodobná. Daleko více bych si přál, aby Evropská unie přestala vydávat nesmyslné směrnice typu úsporné žárovky, bezdotykové baterie, řeznické špalky z umělé hmoty. V poslední době se mě televizní reportérka zeptala na to, co si myslím o nové evropské směrnici na jednotné rozměry cirkusových stanů. Vím, že se připravuje směrnice na evropské klozety, aby se ušetřilo za splachování. Přál bych si jako eurofederalista, aby se Evropská unie zaměřila na integraci své zahraniční, obranné, ekonomické a sociální politiky. Pokud algoritmus, o kterém Vy mluvíte, který já neznám, a proto se k němu nemohu vyjádřit, v tom Evropské unii pomůže, výborně, zašlete ho do Bruselu a já budu jen rád, když se uplatní,“ odpověděl prezident.

Po pádu komunismu vznikla iluze, že zemědělství zachrání rodinné farmy

Pak už přišla na řadu poslední otázka. „Chci se zeptat, co naše zemědělství? Jsme tu zemědělci a vozíme rajčata ze Španělka.“ „Až si pozvete do Lednice pana ministra Jurečku, tak v rámci dělby práce Vám na tuto otázku odpoví daleko lépe než já. Já vám řeknu pouze svůj subjektivní názor, se kterým možná někteří z vás nebudete souhlasit,“ začal s odpovědí prezident. „Velká výhoda našeho minulého zemědělství, a to nejsem žádný obdivovatel komunismu, spočívala v tzv. zemědělské velkovýrobě. Po pádu komunismu u nás vznikla iluze, že všechno zachrání rodinné farmy,“ pokračoval Zeman a připomněl to, že pokud je výroba větší, jsou náklady relativně nižší a produkce je více konkurenceschopná. „Myslím si, že jsme udělali chybu, když jsme nepřevedli, i když se to v některých případech stalo, zemědělskou velkovýrobu na moderní firmy tržního hospodářství, například na akciové společnosti a když jsme začali daleko více spoléhat na rodinné farmy, které mají z uvedených důvodů nižší konkurenceschopnost,“ řekl také Zeman a hovořil o Agrokombinátu Slušovice, který už za komunismu začal zavádět tržní prvky. Zmínil, že čelíme dovozům, které jsou extrémně subvencovány.

Prezident zamával nositelům červených karet

Po podpisu do pamětní knihy, dekorování praporu a předání darů se ještě prezident na prosbu moderátora o závěrečné slovo rozloučil: „V politice potřebujeme odvahu a já bych pro příště nositele červených karet poprosil, aby se neschovávali vzadu, ale šli dopředu. Mí oponenti, přeji vám odvahu.“ Při jeho slovech se ozvaly výkřiky. Když prezident za potlesku odcházel ze sálu, na rozloučenou ještě zamával i několika nositelům červených karet.

Poslední den své druhé návštěvy Jihomoravského kraje stráví prezident republiky prohlídkou dětské léčebny, navštíví firmu LANIK s.r.o. a setká se s vedením a občany města Boskovice. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…