Nečas a Klaus nás zavádí k Rusku. Šiklová a Abbasová jim nerozumí

14.02.2012 18:57

Desítky zástupců české společenské elity se postavily proti vládě Petra Nečase (ODS). Vadí jim jeho přístup k předpisu EU. Sepsali petici a čekají, co bude dál.

Nečas a Klaus nás zavádí k Rusku. Šiklová a Abbasová jim nerozumí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Rozhodnutí vlády premiéra Petra Nečase (ODS) zůstat u stanoviska odmítajícího rozpočtovou disciplínu zdvihlo ze židle nejen mnoho občanů, ale i zástupců české intelektuální i společeské elity.

Halík i Kubišová. Všichni proti vládě

Právě její zástupci sdružení v organizaci Ano pro Evropu sepsali petici s názvem Nevylučujme se z Evropy. Její petenti, mezi které se řadí třeba režisér Fero Fenič, biskup Tomáš Halík, filozof Erazim Kohák nebo zpěvačka Marta Kubišová, svými podpisy bojují za to, aby ČR zrušilo své rozhodnutí nepřipojit se k evropské smlouvě o rozpočtové disciplíně.

Celá výzva Nečasovi ZDE

Šiklová: Jsme černý pasažér

Podle socioložky Jiřiny Šiklová, která se k výzvě také připojila, je zarážející zejména přístup premiéra Petra Nečase (ODS) a prezidenta Václava Klause. "Nejde jim o perspektivní vývoj této republiky, sledují svoje lokální prestižní skupinové stranické zájmy. Z naší republiky tak vytvářejí nevěrohodného partnera, který se jen veze jako černý pasažér," řekla socioložka ParlamentnímListům.cz s tím, že postoj obou vysokých státních představitelů hodnotí záporně.

Abbasová: Jsme jako Rusko

To moderátorka Lejla Abbasová hodnotí postoj českých špiček ještě kritičtěji. "Náš aktuální postoj k EU je obrovský hazard, který nás stáčí do izolace a přimyká k Rusku. Nehledě na to, že momentální vývoj popírá celý 20tiletý porevoluční vývoj," vzkázala ParlamentnímListům.cz ze zahraničí.

Svoboda: Klasická švejkovina

Bývalý šéf resortu zahraničí a lidovců Cyril Svoboda je, co se týče smlouvy o rozpočtové disciplíně, ,optimistou. "Je to jen takové to naše české švejkování, nakonec samozřejmě řekneme ano," uvedl pro ParlamentníListy.cz. "Smlouva zavádí rozpočtovou a fiskální disciplínu, to žádá právě naše vláda, nechápu, proč ji nežádá v rámci EU," dodal pro redakci kritiku Nečasova kabinetu.

Hypotézu, že bychom kromě obyvatel Velké Británie zůstali v bojkotu smlouvy sami, ani nepřipouští. "Zůstaneli-li bychom vedle Britů sami, pak by to byl vážný problém," uzavřel Svoboda. 

Černé ovce

Dohoda o rozpočtové disciplíně EU zavádí přísnější pravidla fungování eurozóny. Ta mají zabránit opakování dluhové krize.  Rozpočty zemí eurozóny a těch, které se ke smlouvě připojí, mají být díky smlouvě napříště vyrovnané se schodkem maximálně půl procenta HDP. Z EU se k dohodě zatím nepřipojilo jen Česko a Velká Británie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…