Nečas je uražený a odbory si kladou podmínky. Víme, co se má stát

24.09.2012 6:20

Napjaté vztahy mezi odboráři a vládou vedly k tomu, že se předsedové jednotlivých svazů přestali účastnit jednání tripartity. Po splnění některých podmínek se zdálo, že je válečná sekyra zakopána a že se poslední zářijové pondělí sociální partneři sejdou k jednání nad návrhem státního rozpočtu. Zhatit ho však může roztržka mezi předsedy vlády a ČMKOS.

Nečas je uražený a odbory si kladou podmínky. Víme, co se má stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Křehce dojednané příměří v tripartitě může vzít za své a dohodnuté pondělní jednání mezi sociálními partnery nad návrhem státního rozpočtu pro příští rok může skončit nezdarem. Páteční výrok předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila, že nynější vláda je nejhorší od roku 1950, rozpálil doběla premiéra Petra Nečase, který zareagoval prohlášením, že pokud šéf odborů nevezme svá slova zpět, tak se s ním odmítá nadále setkávat, a to včetně jednání tripartity.

„Věřím, že premiér bude schopen tripartitu absolvovat a že mu to žádnou výraznější škodu na osobnosti nepřinese. Kdo se seznámil se státním rozpočtem a pochopil důsledky, tak v běžné komunikaci použije ještě ostřejší výroky, než byly použity,“ říká pro ParlamentníListy.cz předseda OS Kovo Josef Středula s dovětkem, že od předsedy Zavadila šlo o nadsázku a ne žádné srovnávání s režimy, které devastovaly lidská práva.

Podle informací dostupných v pondělí ráno by se jednání tripartity spíše mělo uskutečnit.

Odboráři chtěli z jednání tripartity stenografický záznam

Vztahy mezi odbory a vládou jsou napjaté dlouhodobě. Odboráři v minulosti odešli ze zasedání tripartity už několikrát. Stěžovali si na to, že kabinet s nimi projednává věci, které už sám schválil. Přišli pak s několika podmínkami, mezi něž patřil třeba odklad důchodové reformy. Vláda nevyhověla. V červnu se tak odbory definitivně rozhodly, že se šéfové odborových svazů nebudou dál tripartity účastnit. Odboráři zůstali jen v pracovních skupinách a v předsednictvu tripartity.

To se mělo změnit právě dnes, kdy se při splnění některých podmínek odboráři měli jednání zúčastnit. „Požadovali jsme, aby byl z jednání tripartity pořízen stenografický záznam, který bude potom i k dispozici veřejnosti. Nedocházelo by tak už k tomu, aby se na následných tiskových konferencích jinak interpretovalo to, co se na tripartitě odehrálo,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Josef Středula.

Ke změně postoje přiměla odbory závažnost tématu

Předseda největšího odborového svazu potvrzuje, že odbory dostaly příslib, že tomu tak skutečně bude. „Další naše podmínka byla, že na jednání tripartity ke státnímu rozpočtu bude přístup i dalších kolegů. Protože tyto podmínky nám mají být splněny, tak jsme řekli, že na jednání tripartity k návrhu státního rozpočtu půjdeme,“ vysvětluje šéf OS Kovo.

Ke změně postoje přivedla odboráře závažnost projednávaného tématu. „Státní rozpočet se týká všech, to znamená nejen odborů, ale všech občanů České republiky. Důsledky tohoto rozpočtu mohou být tak vážné, že jsme řekli, že při naplnění zmíněných podmínek se jednání tripartity zúčastníme. Co se týká dalších jednání tripartity, tak rozhodnutí ze strany odborů bude následovat i na základě toho, jak bude jednání v pondělí probíhat,“ upozorňuje Josef Středula.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…