Nečas promluvil na kongresu a toto si vysloužil

03.11.2012 12:42

Sotva premiér Petr Nečas skončil svůj úvodní projev na kongresu ODS, začali pro ParlamentníListy.cz reagovat na jeho slova významní členové strany. Komentáře byly očekávatelné- lidé sympatizující s Nečasovým vedením jej chválili, odpůrci jej více či méně ostře kritizovali.

Nečas promluvil na kongresu a toto si vysloužil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas na kongresu ODS

Roman Jurečko, plzeňský člen Výkonné rady, byl stručný a projev označil jako „výborný“. Poslankyně Jana Černochová vystoupení předsedy ODS ocenila jako „jeden z nejlepších projevů, které jsem za posledních deset let slyšela z úst předsedů naší strany.“

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa pro ParlamentníListy.cz sdělil: „Projev byl silný, státnický, vyvážený a všem velmi silně srozumitelný.“ Rovněž jeho vládní kolega, ministr zemědělství Petr Bendl, byl spokojen „Mně se projev líbil,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz. Viděl v něm přiznání chyb, pokoru, i snahu více komunikovat.

I poslanec David Šeich viděl v Nečasově projevu pokoru a snahu o sebereflexi.Podle šéfa ODS Zlínského kraje Libora Lukáše byl projev pronesen „zpatra“ a vyvážený. „Hlavním poselstvím byla snaha mobilizovat členskou základnu a orgány strany s cílem výrazného zlepšení důvěryhodnosti ODS a české společnosti,“ napsal Lukáš pro ParlamentníListy.cz.

Podle poslance Marka Bendy Nečas „po náslechu regionálních sněmů pojmenoval zásadní problémy ODS a věřím, že nabídl i řešení do budoucna,“ vzkázal místopředseda poslaneckého klubu.Podobný názor projevil i ministr obrany Alexander Vondra: "Nečasův projev se mi líbil. Byla to poctivá a upřímná analýza situace, ve které jsme, podaná s přiměřenou dávkou emocí."

Nečas přiznal své chyby. Správně

Delegát Bohumil Zoufalík z Prahy 10 si povšiml, že premiér přesně popsal dění v ODS. „jako politický komentátor by mohl dělat konkurenci mnohým novinářům,“ myslí si. Ocenil, že předseda dokázal přiznat i vlastní chyby. Podle něj nyní Nečas razí heslo „Udělal jsem řadu chyb, proto mě dnes volte, protože už vím, jak je napravit“. Podle něj největším problémem není předseda Petr Nečas, ale fakt, že strana není schopna vygenerovat vážného protikandidáta.

Jihočeský senátor Tomáš Jirsa pro ParlamentníListy.cz řekl: "Byl to státnický projev, dobře analyzoval příčiny volební porážky, ale nenabídl vizi východiska z krize.

Nestraníci na kandidátkách?

Pokud mělo být poselstvím „Nestraníci na kandidátky ODS“, navíc spojené s absencí stranických primárek, tak prý takovou vizi hluboce odmítá. Stejně jako vizi jednotných kandidátek pravicových stran. Odmítnutí takových představ je podle něj nutné odmítnout v zájmu ODS,“ uvedl ParlamentnímListům.cz člen Výkonné rady Jan Tesař.

Vizi „otevření strany osobnostem“, se kterou Nečas v projevu přišel, odmítl i europoslanec Ivo Strejček. Obcházení primárek a dalších stranických mechanismů je podle něj „havlistickým“ viděním světa.    

Poslanec Jan Florián, řazený do skupiny „rebelů“, připomněl Nečasova slova, že jediným způsobem, jak může fungovat politická strana, je tajné hlasování. Je však prý škoda, že tohoto práva velká část ODS nemohla využít při nominaci kandidátů na předsedu. „Vypadá to, že zásady mají platit jen pro oponenty, a pro Petra Nečase jen pokud se mu to hodí,“ poznamenal poslanec.

Další z rebelů poslanec Tomáš Úlehla, si povšiml, že důvěryhodnost je křehké zboží. „Její opětovné získání si budeme muset tvrdě odpracovat,“ myslí si poslanec. „Ve zprávě předsedy příliš často zaznívalo, že jsme to dosud dělali špatně, a musíme to změnit. Sypání si popela na hlavu nestačí,“ upozornil.  Je podle něj třeba začít více komunikovat a vysvětlovat občanům program, ale rovněž prosazovat schopné a důvěryhodné nové tváře. A je prý otázkou, zda by sympatie ODS neměl revitalizovat úplně nový předseda.

„Nečasova omluva dalšího zvyšování daní tím, že je naše vlády zvyšovaly už třikrát a nikdo v ODS neprotestoval, je stejně nevěrohodná, jako kdyby přistižený doma tvrdil, že dříve podváděl, protože manželka dost nekřičela,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz  poslanec Boris Šťastný.

Středočeský poslanec Hynek Fajmon premiérovi vytkl, že v projevu vůbec nepřinesl návrh změny vládní politiky do konce volebního období. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…