Nečas rozkryl soudnictví. Za modré kmotry může oranžová Benešová

04.03.2012 18:27

Premiér Petr Nečas se ostře opřel do místopředsedkyně ČSSD Marie Benešové. Podle jeho vyjádření pro Lidové noviny je Benešová zodpovědná za všechny problémy, které má nejvyšší státní zastupitelství.

Nečas rozkryl soudnictví. Za modré kmotry může oranžová Benešová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

Premiér Petr Nečas odhalil, kdo je pravým viníkem neutěšené situace v českém soudnictví. Podle jeho vyjádření to je místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová. Ta je podle Nečase prapůvodcem všech problémů, které vznikly, když byla Benešová nejvyšší státní zástupkyní.

Politizace soudnictví přišla za její éry

Zdá se, že Nečas, který vystudoval fyziku na přírodovědecké fakultě, rozumí i soudnictví. „Vysvětlení musíme hledat hodně v minulosti, a to době působení stávající místopředsedkyně ČSSD Marie Benešové jako nejvyšší státní zástupkyně. V té době začala velmi silná politizace státního zastupitelství. Vzpomeňme si na její výroky o gubernátorech, na politický útok na starosty a primátory za ODS. Na evidentní pokus o kriminalizaci tehdejšího kladenského primátora pana Wolfa. Na obrovsky rostoucí vliv bývalých komunistických prokurátorů v čele s panem doktorem Fenykem. Právě tehdy se začala velmi dramaticky politizovat soustava státních zastupitelství. Od té doby se také začaly záhadně nedošetřovat některé věci, které se šetřit měly,“ prohlásil Nečas.

Tupá média

„To byl okamžik, kdy se měla vyšetřovat privatizace Mostecké uhelné, gripeny a podobně. Již tehdy se vytvořily velmi silně polarizované skupiny ve státním zastupitelství, jakési klany, které spolu začaly bojovat. Některé byly ochotny tuto politizaci akceptovat, některé ne. Považuji za nesmírně naivní, řekl bych až za projev myšlenkové tuposti části českých médií, že naskočily na hru, že je tady souboj dobra se zlem. Spravedlivých s nespravedlivými. To je léta letoucí vedený klanový boj o pozice, moc a vliv ve státním zastupitelství. Ty klany se mydlí hlava nehlava,“ pokračoval Nečas a nezapomněl upozornit na myšlenkovou tupost českých médií, což je folklor rozšířený napříč politickým spektrem.

Nečasovi léta vadím

„Pan Nečas je s justicí v úzkých, tak svůj hněv obrací vůči všem kritikům současných neuvěřitelných poměrů, které aktivně a léta pomáhal budovat.  A já mu léta vadím. Nedokáže si opatřit objektivní fakta a tak střílí od boku a oponenty obviňuje a pomlouvá. To ostatně činil i v minulosti v kauze Snopková, kdy mě napadl, že jsem od ní přijala nové důkazy, aniž by se alespoň podíval do trestního řádu, že tak učinit mohu. Snopková byla řádně odsouzena a nebyla odkláněna nikam do Jihlavy, jak se dělo a patrně touží dál dít u vybraných kauz za vlád ODS,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Benešová.

„Jeho rétorika je stylem nejlepší obrana je útok. Už jen očekávám, že budu pojímána jako nepřítel podstaty demokracie, jak tomu ostatně bylo již za vlády Topolánka, ve které působil,“ řekla bývalá nejvyšší státní zástupkyně.

První pojmenovala justiční mafii

Benešové v lednu 1999 ministr spravedlnosti Otakar Motejl nabídl funkci nejvyšší státní zástupkyně, kterou zastávala až do 29. září 2005, kdy byla na návrh ministra Pavla Němce odvolána z funkce. Po odvolání se vrátila do advokacie, kde působí doposud.

Benešová jako první použila výrok o justiční mafii. Za jejíž součást označila řadu osob, včetně nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké a exministra Pavla Němce, v souvislosti s jejich působením v kauze vicepremiéra Jiřího Čunka.

Za výrok byla dotčenými žalována a požadována od ní omluva. Po několikerém odvolání vynesl Vrchní soud v Praze v roce 2011 rozsudek, že se Marie Benešová musí žalobcům omluvit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…