Nečas se i s celým kabinetem rozkládá. Čeká už prý jen na ránu z milosti

07.10.2012 20:09

POLITOLOGOVÉ Pan Čistý a protikorupční vláda. To byla značka, jíž se zpočátku pyšnil kabinet premiéra Petra Nečase (ODS). Po dvou letech se podobným příměrům musí při pohledu na torzo původní vlády každý jen smát.

Nečas se i s celým kabinetem rozkládá. Čeká už prý jen na ránu z milosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Z původní vlády premiéra Petra Nečase (ODS) zbyly jen trosky. MInistr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) bude za dva a čtvrt roku vládnutí kabinetu už devátým ministrem, který kabinet opustí.

Kam se poděly ideje a sliby, že protikorupční vláda v čele s "panem Čistým" zamete s uplácením a klientelismem? Místo toho, aby tak učinila, se korupce ve velké míře vkradla právě do jejích řad.

Velkou vinu na zkorumpovanosti vládních členů nese právě premiér. Ten podle některých už pěje svou labutí píseň.

"Vláda je v rozkladu, čeká se jen na to, kdo nebo co jí zasadí ránu z milosti," řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jiří Mlejnek.

Ač je současná aféra kolem ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka spíše nešťastná a Nečas jen těžko mohl odmítnout nominace koaliční TOP 09,  může premiérovi zlomit pomyslný politický vaz. S tímto názorem se ztotožňuje třeba politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy dělnické akademie.

Další názory politologů čtěte ZDE

Podezření tu byla. Kontrola nikoliv

"Co premiér zanedbal, byl jistý dohled nebo tlak na Drábka, aby řešil dřívější podezření týkající se MPSV," podotýká politolog.

Více o kauze ZDE

Nečas podle něho ale nese fatálnější odpovědnost za ministry z řad občanských demokratů. Tedy třeba za Ivana Fuksu, Martina Kocourka nebo Jiřího Pospíšila, kteří vládu už v minulosti museli opustit.

Nečas a kongres

"Vyvození odpovědnosti se jistě stane tématem kongresu ODS, i když se to Nečasovi nemusí líbit," uzavřel pro redakci Lukáš Jelínek.

Nejen nejrůznější korupční i jiné skandály, ale i prezident Václav Klaus hází současné vládě klacky pod nohy. Vetuje její zákony, kritizuje premiéra kvůli zvyšování DPH i dalším krokům a obecně se zdá, že jeho momentálním přáním je do konce roku ji svrhnout.

To je také sen komunistů. „Tato vláda měla být už dávno pryč. Ne že bychom po nich jásali a toužili (po předčasných volbách). Ale čím dřív tím líp,“ řekl například v nedělních Otázkách Václava Moravce komunista Pavel Kováčik.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…