Nečas sjel před plným sálem šéfa Senátu kvůli penzím

29.11.2012 11:13

Hosty Fora Zlatá koruna na téma penzijní reforma jsou premiér Petr Nečas, předseda Senátu Milan Štěch a ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. Štěch upozornil na problém podnikajících osob, tedy tzv. OSVČ, kteří odvádí málo do penzijního systému, proto by se vláda měla zamyslet nad tím, zda tyto odvody nezvýšit. Jenže podle premiéra Nečase to je nesmysl.

Nečas sjel před plným sálem šéfa Senátu kvůli penzím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Jak na začátku fóra Zlatá koruna zaznělo z úst dvou moderátorů, zájem o vstup do druhého pilíře sice projevilo 13 procent lidí, ovšem z nich jen dvě procenta lidí je odhodláno do něj skutečně vstoupit. Lidé se totiž hlavně bojí toho, že druhý pilíř bude opět zrušen.

Předseda Senátu Milan Štěch pak připomněl, že slabinou penzijní reformy je to, že neexistuje širší shoda odborné veřejnosti. Reforma se podle něj spouští v nejhorší době – v době, kdy trvá recese už delší dobu, první pilíř je v deficitu 40 miliard, a v porovnání s ostatními zeměmi je Česko bez finančních rezer.

„Negaci umocňuje hospodářský vývoj a to, že jsme delší dobu v recesi,“ zdůraznil. Podle něj občané přestali utrácet a problém je i v tom, že spotřeba domácností stagnuje a to bude pokračovat. "Občané se zachovali pragmaticky, nenakupují, tudíž výnosy z DPH nejsou. Spotřeba domácností stagnuje, a to podpoří i tato reforma," zmínil. Zvýšení DPH podle něj odnesou důchodci. Zpětně i toto pak následně zafunguje na penzijní reformu. „Odnesou to penzisté, ty dva milióny občanů, protože od roku 2013 dojde k reálnému propadu důchodů," připomněl pomalejší navyšování důchodů.

Ke třetímu pilíři pak Štěch zmínil, že u něj hlavně chybí garance výnosů. „Rizika jsou tady přenesena na občany a je to nezodpovědné. Jisté ale je, že na tom neprodělají penzijní fondy, ty tam naopak své garance mají. Je ale faktem, že ti, co tam nevstupují, tak budou mít menší výnosy v prvním pilíři, což se pak může odrazit i na tom, že budou žádat od státu kompenzace," uvedl dále šéf horní parlamentní komory.

Velkým problémem prvního pilíře jsou podle něj osoby samostatně výdělečně činné. „OSVČ jsou časovaná bomba, platí málo a jejich důchody budou velmi malé,“ zdůraznil.

Kdyby dle jeho soudu právě OSVČ platily více do systému, tak by byl nakonec i první pilíř plnější. „Už teď nás tento systém doběhl, teď nám ty peníze chybí. Nechci u OSVČ skokové zvýšení, ale postupné narovnání,“ dodal Štěch a také připomněl šedou ekonomiku - vláda by si měla posvítit tedy na ty, kdo pracují načerno nebo v rámci švarcsystému.

Levice v důchodové reformě zaspala

Premiér Petr Nečas na to ale reagoval slovy: „Představa, že stačí skřípnout OSVČ jako třídního nepřítele, a že to vyřeší  demografickou bombu důchodového pojištění, tak to žádný člověk nemůže brát vážně.“

Zdůraznil, že o důchodové reformě se v minulosti hodně dlouho mluvilo, ale nikdy se nic neudělalo. „Tím mám na mysli levici, která osm let vládla, ale neudělala nic. My ale musíme reagovat na faktor dlouhověkosti, není to nic, co by nám mělo dělat vrásky na čele, je to pozitivní zpráva. Je třeba otevřeně říci, že lidé mladší generace, když nebudou pamatovat na připojištění, tak se ohrozí chudobou. Stáří není rána z nebe, která přijde nečekaně, musíme se na to připravovat,“ zmínil a začal představovat pozitiva druhého pilíře a penzijní reformy jako celku.

Penzijní reforma podle premiéra je krokem z rovnostářského egalitářského systému směrem k proporcionalitě a míře zásluhovosti. Češi se dle něj musejí naučit reagovat na demografický vývoj, neboť podle odhadů bude v roce 2050 připadat na jednoho penzistu 1,2 ekonomicky aktivního člověka.

"Ve skutečnosti nyní spoření neexistuje, co se za rok vybere, to se dá důchodcům. Teď si ale lidé mohou individuálně spořit. Psychologicky prolamujeme tu závislost na státu. Je to možnost si reálně na důchod spořit," zmínil také premiér.

Připomeňme, že žádné penzijní připojištění mít člověk nemusí. Pokud se mu do něj nechce, nebo na to nemá peníze, zcela si vystačí se státním důchodovým systémem (takzvaným prvním pilířem), do kterého povinně odvádí peníze každý, kdo si vydělává.

Druhý pilíř se teprve chystá ke startu a třetí pilíř – tedy forma důchodového připojištění - už nějakou dobu funguje. I jeho podmínky se však od nového roku změní, například ve výši státní podpory.

Kdo vstoupí letos, bude mít výhody

Pokud někdo teprve uvažuje o tom, že by si penzijní připojištění pořídil, měl by se rozhodnout ještě letos. Kdo uzavře letos smlouvu, bude v transformovaných fondech a bude mít v roce 2013 možnost se rozhodnout, zda zůstane v transformovaných fondech při zachování současných výhod, nebo zda přestoupí do nového systému.

„Ti, co by si uzavřeli smlouvu ve třetím pilíři teprve až v příštím roce, ti již budou muset být účastníky nového systému a nebudou moci si vybrat mezi těmito dvěma systémy. Takže kdo si chce nechat svobodnou volbu, měl by si uzavřít penzijní připojištění ještě letos,“ připomněl nedávno analytik Fincentra Josef Rajdl.

Prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok ale upozornil, že smlouvy za stávajících podmínek bude možné uzavřít jen do konce listopadu. Uzavřená smlouva je totiž podle něj platná od prvního dne následujícího měsíce. Takže kdyby se někdo rozhodl až v prosinci, bude smlouva platná od nového roku a bude podléhat už novým podmínkám.

Lidé, kteří se rozhodnou pro takzvaný druhý pilíř penzijní reformy, pro ty to znamená, že budou moci na penzi spořit v některém z fondů a budou k tomu moci využít část prostředků, které platí na sociální pojištění. Zároveň k této sumě budou muset přidat další peníze, takzvaně ze svého. Pokud se jim uložená částka patřičně zhodnotí, mohou v důchodu pobírat více peněz, než kdyby zůstali pouze u takzvaného systému průběžného, jak je tomu dosud.

V rámci druhého pilíře bude možné přesměrovat částku tří procent z odvodů na sociální pojištění, které nyní činí 28 procent hrubé mzdy. K nim by pak ale museli přidat ještě sumu dvou procent ze svého platu. Toto spoření má být dobrovolné. Druhý pilíř by se ale dle některých odborníků vyplatil jen malé části lidí, především těm, kteří pobírají nadstandardní příjmy nebo mají do důchodu hodně daleko. Obě tyto podmínky ale splňuje jen málokdo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…