Nečas svolal kongres ODS na 2. a 3. listopadu

09.10.2012 19:50

Několik zdrojů z ODS ParlamentnímListům.cz potvrdilo, že předseda ODS Petr Nečas svolal volební kongres občanských demokratů do Brna na 2. a 3. listopadu.

Nečas svolal kongres ODS na 2. a 3. listopadu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Podzimní kongres ODS, který bude volit předsedu strany a další členy vedení, se odehraje 2. až 4. listopadu v Brně. O rozhodnutí lídra strany Petra Nečase informoval mluvčí ODS Tomáš Bartovský. Kongres, který může být klíčový i pro další osud vlády, tak bude tři týdny po krajských a senátních volbách. Těsně před kongresem, na konci října, by Sněmovna měla rozhodovat o vládním daňovém balíčku, který rozdělil poslanecký klub ODS a kabinet s ním váže své pokračování.

Podle informací z ODS bylo zřejmé, že Nečas po víkendových volbách nechá určitý čas na jednání o krajských koalicích. Z možných termínů se tak nakonec přiklonil spíše k dřívějšímu konání kongresu. Dějištěm posledních kongresů ODS byla Praha, nyní Nečas zvolil jihomoravskou metropoli.

Sněm ODS s největší pravděpodobností přinese katarzi poslanecké rebelie proti Nečasovi. Zřejmě také vyústí ve výrazné změny na postech místopředsedů strany. Ve hře ale může být i pozice Nečase v čele ODS a vlády.

Šestice rebelujících poslanců ODS v čele s bývalým předsedou poslanců ODS Petrem Tluchořem sice tvrdí, že nechce vládu "potopit". Dále ale žádá výrazné změny ve vládnímu stabilizačnímu balíčku a sbírá hlasy na svou podporu v regionech.

Nečas tak půjde na kongres v podstatně složitější pozici než po volbách v roce 2010, kdy už měl jako volební lídr prakticky zajištěnu vládní koalici vedenou ODS. Kromě střetu s kritiky, jejichž reálná síla ve straně se ukáže až v následujících týdnech, se musí připravit na změny na postech svých místopředsedů.

Zájem o místopředsednické křeslo už dal najevo ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Ten sice popřel, že by chtěl Nečase nahradit v pozici lídra strany, hovoří ale o tom, že chce změny v práci vedení ODS. Znovu chce do vedení kandidovat první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Další z nynějších místopředsedů zatím nedali najevo, zda se pokusí své funkce obhájit. Se svým rozhodnutím čekají většinou na vývoj ve svých regionech a víkendové volby.

Do vedení ODS chce kandidovat i Nečasův kritik poslanec Boris Šťastný. V ODS se hovořilo také o pražském primátorovi a Nečasově spojenci Bohuslavu Svobodovi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, lp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…