Nečas utřel Peake: Vacek ministrem nebude. Tečka. Vím o něm své

16.11.2012 10:25

Premiér Petr Nečas se v pátek nečekaně ostře pustil do vicepremiérky Karolíny Peake a její strany LIDEM. Její zarputilé trvání na jmenování Roberta Vacka ministrem dopravy je podle Nečase dětinské. Zdůraznil, že výběr ministrů je jeho právem a Vacka si prý rozhodně vybírat nehodlá. Ještě nikdy prý nedostal na nikoho tolik negativních referencí, jako na něj.

Nečas utřel Peake: Vacek ministrem nebude. Tečka. Vím o něm své
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas ve čtvrtek odmítl jmenovat Roberta Vacka ministrem dopravy. Vzepřel se tak návrhu vicepremiérky Karolíny Peake, která svého blízkého spolupracovníka na místo odstupujícího Pavla Dobeše tvrdě prosazovala.

„Předsedkyni Peake jsem řekl, že od ní očekávám jiný návrh na tento post. Dospěl jsem k názoru, že tento nominant strany LIDEM by nebyl přínosem pro resort Ministerstva dopravy,“ uvedl premiér v tiskovém prohlášení.

Ještě ve čtvrtek večer Peake prohlásila, že na Vackovi strana trvá, nebude navrhovat nikoho jiného a zváží, zda za těchto okolností vůbec zůstávat ve vládě. „Příští týden v úterý bude zasedat předsednictvo strany LIDEM. Ale musím říct, že nikoliv za účelem hledat nového kandidáta, ale spíše řešit situaci v koalici,“ uvedla později v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Podle ní navíc premiér Nečas nevysvětlil, co mu na Vackovi vadí. „V podstatě pouze řekl, že je pro něj neakceptovatelným kandidátem a že je nekompetentní. Nevím, o co je méně kompetentní než 29letý bývalý šéf centrální kanceláře Věcí veřejných Pavel Dobeš,“ rýpla si Peake do odcházejícího ministra, který jí dlouhodobě ležel v žaludku.

Sám Vacek v rozhovoru pro server Týden.cz uvedl: „Považuji to primárně za jednání mezi paní místopředsedkyní Karolínou Peake a panem premiérem. Nechci do těchto rozhovorů nijak vstupovat, ani je komentovat.“ Zároveň v tomto rozhovoru odmítl, že by byl loajálním služebníkem Karolíny Peake, jak se spekulovalo. „Pohybuji se okolo ní, ale ne nijak dlouho. Abych byl považován za jejího člověka, čekal bych, že bychom měli spolupracovat pět deset let. Tak to ale není. Jsem u ní od loňského srpna,“ popsal.

Nečas: Tolik negativních referencí jsem v životě neviděl

Premiér Nečas zareagoval na její ostrá slova v pátek dopoledne, když na Ministerstvo práce a sociálních věcí uváděl novou ministryni Ludmilu Müllerovou. Dotazy novinářů pochopitelně směřovaly k nejnovější koaliční roztržce.

„Je právem strany navrhnout kandidáta, ale konečné slovo mám podle koaliční smlouvy já jako předseda,“ začal Nečas neutrálně. Vzápětí se však nečekaně rozohnil a na adresu vicepremiérky Karolíny Peake a její strany LIDEM zazněla z jeho úst řada ostrých výroků.  

„Představa, že mi někdo vnutí kandidáta, kterého nechci, je dětinská,“ prohlásil razantně premiér. „Pokud jsem přesvědčen, že ten člověk tam nemá být, tak tam prostě nebude,“ prohlásil ostře.

Pokud prý chce strana LIDEM opustit vládu, ohrozit celou zemi a uvrhnout jí do politické nestability kvůli jednomu jménu, tak je to podle premiéra velmi dětinské. Následně tvrdě zaútočil i na navrženého kandidáta LIDEM.

Pokud jde o samotného Roberta Vacka, premiér přiznal, že původně nechtěl jeho kvality komentovat, ale prohlášení Karolíny Peake, že neuvedl konkrétní námitky proti Vackovi, jej přinutilo být konkrétní. „U každého navrženého kandidáta na ministra si zjišťuji reference a zatím u nikoho jsem se nesetkal s tak jednoznačně negativními referencemi, jako v případě pana Vacka,“ uvedl premiér. Zjistil prý i řadu věcí, o kterých není možné mluvit kvůli utajení některých skutečností, a i další reference byly jednoznačné. „Jediný, kdo ho chválil, byla strana LIDEM,“ rýpl si Nečas do vicepremiérky Peake.

A dalším důvodem je prý Vackova minulost na Ministerstvu dopravy v době, kdy tam působil Vít Bárta, kterého premiér pro pochybné řízení resortu odvolal. „Bývalý bezpečnostní ředitel Víta Bárty prostě v mé vládě sedět nebude,“ shrnul rázně Nečas.

Peake: Klidně vládu opustíme

Strana LIDEM následně rozeslala tiskové prohlášení vicepremiérky Karolíny Peake. V něm se zdůrazňuje, že Vacek má prověrku na stupeň přísně tajné. "Pokud není nebezpečím pro stát, nechápu čím je nebezpečný panu premiérovi. Na Ministerstvo dopravy nastoupil 1. září 2010, přivedl ho Radek Šmerda," píše předsedkyně LIDEM. Z ministerstva posléze odešel do Sekce pro koordinaci boje s korupcí Úřadu vlády ČR jako náměstek Karolíny Peake. "Nikdy nepracoval pro ABL, ani jinou bezpečnostní službu," ujišťuje Peake v prohlášení. "Pokud pan premiér říká, že kvůli jednomu jménu nepadne vláda, pak já říkám, že kvůli jednomu jménu klidně strana LIDEM – liberální demokraté opustí vládu," varuje Peake. Nejde totiž prý o Roberta Vacka, ale o princip dodržování dohod.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…