Nečasi, blázny z nás dělat nebudeš. Odboráři přišli a zase odešli

23.03.2012 11:43

Premiér Petr Nečas (ODS) odborům vyčetl, že záměrně sabotují jednání tripartity. Odboráři prý chtějí, aby vláda odvolala vše, co dosud udělala, což je podle premiéra nepřijatelné, ale o konkrétních záležitostech lze jednat.

Nečasi, blázny z nás dělat nebudeš. Odboráři přišli a zase odešli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Šéf kabinetu na tiskové konferenci po dnešním jednání tripartity zkritizoval odbory za to, že na jednání s vládou a zaměstnavateli dorazili jen proto, aby předvedli divadlo a zase odešli. Mohlo jít o jakousi předehru k dalším avizovaným protestům odborářů proti politice vlády, které jsou plánovány na 21. dubna.

S postojem odborů nic nenadělám

„Skutečností je, že na dnešní jednání tripartity dnes přišli představitelé odborů se záměrem jednání zablokovat. Jeden z nich se dokonce podřekl. Vyplývá z toho, že chtějí, aby vláda odvolala všechno, co dosud udělala,“ popsal situaci premiér.

Na druhé straně velmi ocenil konstruktivní jednání se zástupci zaměstnavatelů. Zdůraznil, že vláda pracuje na prorůstové strategii, která zaměstnavatelům pomůže, a tím pomůže i zaměstnancům, protože si udrží práci. Pokud na takovém materiálu odbory nechtějí spolupracovat, je to Nečasovi líto, ale prý s tím nic nenadělá.

Odborářům vadí celkový přístup

Odboráři si na jednání s pravicovou vládou opakovaně stěžují a dávají najevo, že je vláda staví před hotovou věc. Nejde tedy prý o jednání, ale jen o informativní schůzky. Dnes si však i zástupci zaměstnanců postěžovali, že jim Nečas předkládá návrhy z dílny ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), o nichž už je ale známo, že neplatí a vše se rychle mění.

„Já jsem na rozdíl od odborů nikdy neodešel od jednacího stolu. Nikdy jsem je neodmítal a jednání odmítat nebudu. Jsme kritizováni za to, že předkládáme věc, která ještě není hotová. Kdybychom to udělali opačně a přednesli materiál projednaný vládou, vyčetli by nám, že je stavíme před hotovou věc,“ nechápe postoj odborů šéf vlády.

Šéf asociace samostatných odborů Bohumír Dufek vyjádření premiéra do jisté míry potvrzuje, ale interpretuje ho zcela jinak. Má za to, že vláda si chce vzít odboráře za rukojmí, když jim předkládá návrhy, o kterých ví, že se zatím mění ze dne na den.

"Já doufám, že se to objeví v zápise, my jsme měli výhrady k tomu že ministr financí předložil materiál, který se v současnosti diskutuje v ekonomické radě ministrů. Je to vládní materiál, mění se každou chvíli, ten vývoj je od pondělka do pátku každý den jiný a teď se to má diskutovat s odbory a s podnikateli v té pozici, jako že to je definitivní, stěžuje si ParlamentnímListům.cz Dufek.

„A my jsme chtěli, aby s námi vláda ten materiál prodiskutovala a aby také vzala v potaz naše názory a mezi nimi například zavedení registračních pokladen a zvýšení výběru daní. Zkrátka vláda naše návrhy smetla ze stolu, proto jsme odešli, protože my jim k tomu svítit nebudeme, aby si z nás vláda dělala rukojmí,“ zdůrazňuje odborářský předák.

Proškrtáme se k chudobě?

Se zaměstnavateli se prý vláda dohodla na prorůstové agendě, tedy určitých pěti okruzích, které chce vláda učinit součástí legislativních kroků, jež směřují ke stabilizaci veřejných rozpočtů v letech 2013 a 2014. Okruhy se týkají například podpory exportů, efektivního čerpání evropských dotací, nebo odstranění administrativní a regulativní zátěže. Sluší se dodat, že ani zaměstnavatelé nejsou s postupem vlády úplně spokojeni, ale jsou připraveni dál jednat.

„Vyzvali jsme vládu, aby byla svolána další mimořádná jednání tripartity ke zcela zásadním věcem. Jde o jednání o stavu státního rozpočtu. Také jsme trvali na tom, aby vláda předložila prorůstová opatření, protože nelze jen škrtat, to bychom se mohli proškrtat až k chudobě,"  tvrdí představitelé zaměstnavatelů.

Dodávají k tomu ovšem, že Česku neprospěje ani připravovaná stávka. Každá stávka prý poškozuje konkurenceschopnost naší země.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Ondřej Vaněk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…