Nechceme dělat při výběru policejního prezidenta kašpárky, tvrdí ČSSD

05.01.2011 13:30

Jen krátce poté, co vláda schválila protikorupční plán ministerstva vnitra, tak ČSSD už plán kritizovala. Podle sociálních demokratů je totiž strategie nedotažená. Například v něm chybí akcie na majitele, zákon o státní službě, o majetkových přiznáních, či institut korunní svědka. ČSSD také váhá, zda vyšle své zástupce do komise pro výběr nového policejního prezidenta.

Nechceme dělat při výběru policejního prezidenta kašpárky, tvrdí ČSSD

Podle úřadujícího předsedy strany Bohuslava Sobotky by vyslání zástupce strany do komise pro výběr nového policejního šéfa mělo význam pouze tehdy, pokud premiér Petr Nečas řekne, že bude výsledky práce komise respektovat.

„ODS se totiž dosud nepřihlásila ke komisi, kterou zřídil ministr vnitra Radek John," vysvětlil k tomu Sobotka na brífinku.

V desetičlenné komisi mají být podle Johnova návrhu bývalí ministři vnitra za ČSSD František Bublan a Martin Pecina. Koaliční ODS se ale obává toho, aby se výběr nástupce Oldřicha Martinů nezpolitizoval.

Nového policejního prezidenta John a "jeho komise" hledají po rezignaci Oldřicha Martinů, na které trvaly Věci veřejné. Stalo se to i součástí dohody na Pražském hradě, kterou před Vánocemi uzavřeli lídři vládních stran pod dozorem prezidenta Václava Klause.

Na agenturu ABL strana poukazovala již během léta

„Byla to ČSSD, která během léta upozornila na výrazné prorůstání agentury ABL do státní správy. Nyní ODS přichází se stejným tvrzením, že ABL negativně ovlivňuje ministerstvo vnitra. Ale my jsme na to již poukazovali dříve. Jediným možným řešením by byly personální změny," uvedl dále Sobotka.

Současné přestřelky mezi ODS a Věcmi veřejnými související také s protikorupční strategií, což označil Sobotka za sledování pokračujícího rozpadu vládní koalice. „Vládu, kde si její členové tolik nedůvěřují, jsme tu neměli dvacet let," poznamenal šéf ČSSD s tím, že vládní opatření v protikorupčním boji jsou nedotažená, neboť postrádají klíčové prvky.

Nečas by se měl podle Sobotky také zase ohradit proti Johnovu tvrzení, že bývalý ministr vnitra ODS Ivan Langer se stále snaží ovlivňovat policii. „Není možné, aby premiér taková prohlášení toleroval," dodal úřadující předseda ČSSD.

Psali jsme:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…