Něco jako ministryně Hanáková tady ještě nebylo. Prý ublížila TOP 09

13.09.2012 13:30

Po bok Stanislava Grosse, Kateřiny Jacques a Martina Kocourka se zařadila za necelých devět měsíců ve funkci ministryně kultury Alena Hanáková. Také sestřihy jejích vystoupení, ať už ve věci obhajoby církevních restitucí či odvolání ředitele Národního divadla, se na internetu a sociálních sítích zařadily mezi největší směšnosti a trapnosti našich politiků. Politolog Rudolf Kučera má jasno: Poprvé je zde ministr, který je totálně nekompetentní. A to ve všem.

Něco jako ministryně Hanáková tady ještě nebylo. Prý ublížila TOP 09
Foto: top09.cz
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Už asi navždy zůstane bývalý premiér Stanislav Gross spojován se strýčkem Vikem, exministr průmyslu Martin Kocourek s odkloněním majetku a bývalá poslankyně zelených Kateřina Jacques s biomasou. Nejen jim ale začíná zdatně sekundovat ministryně kultury Alena Hanáková. Sestřihy jejích vystoupení při obhajobě církevních restitucích nebo čerstvě při odvolání ředitele Národního divadla aspirují na přední příčky v pomyslné hitparádě směšností a trapností českých politiků.

Anketa

Co cítíte k ministryni Hanákové?

hlasovalo: 4551 lidí

Expremiér Stanislav Gross při vysvětlování toho, kde vzal na svůj luxusní byt, napoprvé uvedl, že si půjčil od svého strýčka Vika. Když se ukázalo, že jeho příbuzný takové peníze neměl, tak přišel s rozšířenou verzí, že si jeho strýc půjčil od známého. „Původ peněz je tak křišťálově čistý, že ani křišťál křišťálově čistější být nemůže,“ prohlásil tehdy Gross.

Jacques by do kamen frkla mrkev a Kocourek raději odklonil

Poslankyně Strany zelených Kateřina Jacques se zesměšnila v pořadu Uvolněte se, prosím, když nebyla schopná vysvětlit, co to je biomasa, přestože ji zelení tehdy prosazovali jako alternativu k vytápění domácností. Když se z ní snažil moderátor Jan Kraus vypáčit po dlouhém mlčení odpověď prostou otázkou, co tedy má do těch kamen frknout, zaperlila Jacques: „Mrkev“.

Český jazyk obohatil o nový výraz bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Když vysvětloval, jak to bylo se 16 miliony na účtu jeho matky, uvedl, že peníze kvůli rozvodu „odklonil“. Kocourek tvrdil, že peníze ve skutečnosti byly jeho a na matčin účet je „odklonil od rodinných problémů z roku 2008“. Jinými slovy: ukryl je, aby finance nemusel přiznat u blížícího se rozvodového řízení.

Ministryni chybí srozumitelnost i politická odvaha

„Sledoval jsem její vysvětlování odvolání ředitele Černého, a to se opravdu dá zařadit mezi ty směšnosti a trapnosti českých politiků. Bylo to tristní, protože používala samé byrokratické floskule. Nebylo to vyhýbání, ona prostě nevěděla, co se děje. Učinila zbrkle a nezodpovědně nějaké rozhodnutí a teď najednou, když se setkala s takovým odporem a kritikou, tak pořádně ani nevěděla, co udělala,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera.

„Paní ministryni Hanákové schází jedna důležitá výbava politika – kombinace srozumitelnosti, tzn. nehovoření suchým úřednickým jazykem nebo nějakými pochybnými novotvary, a jisté politické odvahy. Když už se rozhodla k tak zásadnímu kroku, jako je odvolání ředitele Národního divadla, tak měla najít odvahu, aby hned zkraje uvedla všechny důvody, které lze použít a kterými lze její krok obhájit. A to, že to neudělala, je příznak diletantismu,“ přidává se pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Zatímco zasměšnění expremiéra Grosse či exministra Kocourka vedlo k jejich rychlému konci v úřadu, šéfka resortu kultury si své křeslo drží. „V případech Kocourka a Grosse šlo o nějakou formu černých peněz, což bylo pro vládu nebezpečnější, proto přišly brzy rezignace. U paní Hanákové jde spíš o velkou nekompetenci. To by měl být důvod, proč by měla být odvolána, protože ukazuje, jak v případě obhajoby církevních restitucí, tak v případě Národního divadla, že se v problematice resortu příliš neorientuje,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Karel Hvížďala.

Kde by Starostové vzali někoho na vládní funkci?

Zkušenost s výběrem ministryně kultury může do budoucna vést politické strany k obezřetnějšímu rozhodování o obsazení takovéto funkce. „Může to pro ně být varování především v takovéto  chvíli, kdy je veřejnost vůči vládě tak kritická. Musí si lépe vybírat, a ne tam dát někoho, kdo má jen minimální předpoklady, ale o kom si myslí, že to třeba nějak zvládne. Takový člověk by měl mít odborné znalosti i schopnost koncepčního rozhodování,“ upozorňuje Rudolf Kučera.

„Já se obávám se, že to celé vzniklo z toho, že nebylo z koho vybírat. Tuhle funkci si podle politických dohod obsazují Starostové a kde ti by vzali někoho, kdo by byl schopen takovou funkci zastávat,“ přemýšlí Karel Hvížďala a připomíná pokus oslovit pro tuto funkci nestraníka Iva Mathé, který ale nabídku odmítl.

Za její trápení ve funkci mohou Gazdík a Schwarzenberg

„To, že se u nás dosazují politici do funkcí metodou pokus omyl, bych nedával ani za vinu paní Hanákové, která evidentně dlouho váhala, než tu funkci přijala. Mnohem víc bych to dával za vinu těm, kteří ji do této pozice navezli, tedy lidem jako je Petr Gazdík, Karel Schwarzenberg, nebo Miroslav Kalousek,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Zároveň ale na obhajobu Aleny Hanákové za její devítiměsíční počínání ve funkci ministryně kultury žádná slova nenalézá. „Je hloupost mluvit o tom, jestli je ministr ve funkci měsíc, nebo sto dnů. Když se někdo posadí na ministerské křeslo, tak to už musí být hotový politik. Ne člověk, který se teprve bude učit vrcholné politice. Tu funkci musí dostat proto, že má důvěru, že bude schopný dělat politiku, že bude schopným manažerem i komunikátorem,“ vypočítává Lukáš Jelínek, co by mělo být samozřejmou výbavou člena vlády.

Takhle to ve světě nechodí, v naší politice jsou naprostí amatéři

Ani Karel Hvížďala neomlouvá ministryni tím, že je ve funkci relativně krátce. „Já si myslím, že když k tomu člověk nemá předpoklady, tak to nemá přijmout. Takhle to ve světě nechodí, aby kdekdo mohl být ministrem volného resortu jenom proto, že politická hra ukáže na jeho stranu. Všude je to tak, že lidé jsou školeni jako stínoví ministři nebo to jsou lidé, kteří vedou parlamentní výbory příslušného resortu. To znamená, že mají do té oblasti vhled, mají velkou rétorickou zkušenost, že to musejí mnoho let cvičit. A tohleto jsou naprostí amatéři,“ kritizuje Karel Hvížďala.

V blížících se volbách mohou nezdary ministryně Hanákové ubrat hlasy TOP 09 i Starostům. „A to proto, že ministři za TOP 09 se vždy snažili vystupovat jako kompetentní odborníci, ačkoli mnohdy provádějí diskutabilní opatření a vyvolávají protesty i odpor. Ale tady se poprvé objevuje ministr, který je zásadně nekompetentní, a to ve všem. Takže tolik viditelná improvizace a nekompetentnost ministyně mohou ve volbách uškodit,“ domnívá se politolog Rudolf Kučera.

Městší liberálové, intelektuálové a umělci asi z nadějí vystřízlivěli

Podle Lukáše Jelínka se to může projevit především ve větších městech. „Před sněmovními volbami byli jednou ze tří voličských skupin, o něž se uskupení TOP 09 a Starostové opíralo, tzv. městští liberálové, intelektuálové i umělci, kteří fandili Karlu Schwarzenbergovi a měli dojem, že se tady vytváří nějaká kultivovanější pravice, než je ODS. Ve chvíli, kdy se ukazuje, že tato vzývaná kultivovanější pravice není schopna spravovat takhle prestižní resort z hlediska této cílové skupiny, tak si myslím, že to může výsledek TOP 09 a Starostů hodně poškodit,“ dodává Lukáš Jelínek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…