Nefunguje jeden registr? Zvykejte si, přijdou ještě čtyři další, varuje Kubera

28.07.2012 8:15

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Poslanec ČSSD proti senátorovi ODS v politické aréně názorů na události uplynulého týdne. Tentokrát komentují prověřování premiéra Petra Nečase policií, ohledně podezření vzniklých v souvislosti se založením strany Lidem. Vyjadřují se k požadavku případné rezignace Pavla Dobeše kvůli nefungujícímu registru vozidel.

Nefunguje jeden registr? Zvykejte si, přijdou ještě čtyři další, varuje Kubera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Ve čtvrtek v podvečer vyšlo najevo, že policie šetří podezření vůči premiérovi Petru Nečasovi (ODS), že měl údajně přemlouvat poslance, včetně Michala Doktora, aby se přidali ke Karolíně Peake a její straně Lidem.

„Nepovídejte? Tak zase další spiknutí? No není se čemu divit, v téhle zemi s estébáckými manýry ovládané klikami policejních plukovníků a podplukovníků. A možná i majorů a kapitánů… Ale vážně, obávám, že oznamovatel trestního oznámení má naprostou pravdu. Pokud mne paměť neklame, paní Peake vedla v době svého politického a jistě zcela nesobeckého a nezištného veletoče, vskutku podobné řeči. Nečekám však, že policisté něco vyšetří. Ostatně bezpochyby mají daleko důležitější věci na práci. Tím však samozřejmě netvrdím, že by nemohli pana premiéra zavřít. Důvod by se jistě našel. Pomohli a chránili by, tak jak mají napsáno na autech, celou Českou republiku,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Češi, nejste-li bambulové, Nečasovi už příležitost nedejte, říká Koskuba

Na druhé straně prý ale chápe touhu pana premiéra vládnout. A za každou cenu.

„Nejsou-li však Češi národ naprostých bambulů, tak by pan Nečas podobnou příležitost neměl již nikdy dostat. Zvláště až národ na vlastní kůži ucítí celý dopad tupých účetních škrtů ve jménu tzv. reforem. A až ke všemu zjistí, že to bylo naprosto k ničemu. Naopak, že to zemi i státní finance poškodí. I proto by nebylo vhodné zapomínat na další hlavní spolupachatele. Pochopitelně TOP 09 vychytrale zřízené a řízené panem Kalouskem. Ostatně – je v pořádku? Už minimálně tři dny nikoho neurazil a ani neobvinil. A pak pochopitelně agenturu zvanou Věci veřejné. Ať už je pozadí jakékoliv, to ony přivedly přeběhlici paní Peake s celou její současnou čeládkou do vrcholné politiky. To ony slibovaly novou politickou kulturu. A taky nám ji ukázaly. I když hlavní „morální“ zásada odpadlíků  kolaborujících pod krycím názvem LIDEM - „koryto za jakoukoliv cenu“ - není zase nic tak nového. Proč tedy vyšetřovat přímo premiéra?  Zjistit tak skutečnou pravdu, pak by bylo jistě možné a hlavně vhodné zavřít celou tu povedenou tlupu kolem paní vicepremiérky pro boj s korupcí. Již ten způsob, jak se stala vicepremiérkou, totiž smrdí korupcí na sto honů,“ pokračuje ve svém komentáři týdne Koskuba.

Kubera: To je politika, ne, záležitost pro policii

Podle senátora Jaroslava Kubery (ODS) se z celé záležitosti dělá něco, co nepatří vůbec do kompetencí policie. „I kdyby to premiér opravdu udělal, tak co? Miloš Zeman taky přece asi někoho přesvědčoval a nevidím důvod, proč by se tím měla zabývat policie. To je politika a vyjednávání k ní patří. Copak se u nás budou zavírat ti takzvaní „lovci lebek“, kteří přetahují úspěšné manažery z jedné firmy do druhé?“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor.

Podle něj je v Česku podávání trestních oznámení k vyřizování si různých účtů, včetně těch politických, velmi rozšířený jev. „Denně se u nás podává 1000 trestních oznámení, kterými s policie musí zabývat. Oni to kolikrát řeší i dotazy emailem, nemohou se na to vykašlat, ale zbytečně jim to ubírá síly k řešení podstatnějších věcí. Navíc trestní oznámení se u nás dávají jen proto, že občasnkou právní spory jsou složitější, při trestní jednání se dříve dostanou lidé pod kůži a do spisů těm svým oponentům,“ dodal Jaroslav Kubera.

Nefungující registr a hlava ministra

Systém registru vozidel funguje stále pomalu a úředníci s jeho pomocí obslouží méně řidičů. Za problémy stojí prý firma ATS Telcom Praha, jelikož podle zjištění serveru iDnes.cz nemá údajně s podobnými zakázkami zkušenosti. Volá se po demisi ministra dopravy Pavla Dobeše (Lidem). Ovšem pomůže jeho odvolání v něčem konkrétním občanům?

„Nepomůže. A vůbec ne těm chudákům, co marně trčeli a možná ještě trčet budou před patřičnými okénky, za kterými budou úředníkům trucovat počítače. Nelze zapomenout, jak se pan ministr Dobeš II. choval v době díky rozmarům veverčáků  x-té vládní krize. Jak tento politický junior vůbec neskrýval svou obrovskou touhu zůstat ve vládě. A obětovat pro to naprosto vše. Včetně své pověsti, cti. Ostatně tohle jediné se mu povedlo. Oni to ti dezertéři kolem paní Peake mají tak nějak v popisu práce,“ uvedl k tomu tématu pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Jak dodal, o malérech s registrem toho bylo už namluveno mnoho. Taky to, že za problém zase mohou policajti, jako v poslední době za všechno.

„Ale snad již všichni ví,  že zakázku dostala jistá skvělá firma, jak jinak - bez výběrového řízení. Nač taky dělat nějaká výběrová řízení, když nejde ani určit cenu nelétajícího aeroplánu, že? A taky slyšeli, kolik miliónů tato firma dostává z veřejných financí, ať už to funguje, nebo ne. Když jsem tento čtvrtek večer viděl a hlavně pak slyšel jejího obchodního ředitele na ČT24, nevěřil jsem vlastním očím a uším. Hroší kůže a drzost nad drzost, takový dojem ve mně zůstal. Ale proč by se tento pán vlastně vzrušoval, že? Je to obchodní ředitel, obchod byl učiněn, smlouva neprůstřelná a prašulky jim tečou. Tak v čem je pro ně problém? Nicméně už možná chápu, proč se pan ministr Dobeš chtěl udržet ve vládě. Třeba měl splnit nějaký podobný úkol. Ale to je, prosím, samozřejmě pouhá spekulace. Jako prostý opoziční podposlanec nedisponuji žádnými kompromitujícími materiály.  Natož pak odposlechy. I když bych tentokrát celkem disponoval rád,“ poznamenal Koskuba.

Ministr měl Dobeše okamžitě odvolat, míní Koskuba

I přesto si však myslí, že je demise ministra nezbytná.

„Premiér ho měl odvolat a to okamžitě! Netvrdí snad, padni komu padni? Byť lidem to opravdu nepomůže. A odškodné těm, co se jej vůbec domohou, zase zaplatíme ze svých daní my všichni. Nikoliv pan ministr sám nebo ti jeho povedení kumpáni z LIDEM. Ale jeho odvolání snad nečeká ani ten největší optimista. Pan premiér si přece musí slepenec své vlády udržet za každou cenu. Kdyby si pohněval paní Peake, bylo by mu asi zase horko, ne? A tak mne tak napadá, proč jsme vlastně řešili tu první otázku? Odpověď je jasná. Jen jak to ti chudáci policisté vyšetří? Snad jim zase nebude někdo telefonovat?“ uzavřel otázkou komentář uplynulých událostí poslanec Koskuba.

Kubera: Přibydou ještě další registry, to se těšme

Senátor Kubera si nemyslí, že by občanům pomohla rezignace Pavla Dobeše v tom, aby nemuseli stát frontu i třeba v dalších dnech či týdnech. Podle něj jsou podobná volání nelogická, jelikož vycházejí jen z touhy vidět, lidově řečeno „něčí hlavu na talíři“.

„Nutno také dodat, že registr je pouhým zlomečkem práce ministerstva dopravy. Ovšem vytknout se Pavlu Dobešovi dá to, že nebyl odolnější a nenechal registr spustit později. Těžko říci, co za tím všechno může být, nicméně obecně spuštění něčeho v polovině roku, vždy vyvolává chaos. Tato doba je navíc nejnáročnější na provoz registru aut.  Na druhou stranu je třeba dodat, že vyzkoušet celý registr nanečisto, je zhola nemožné. Otázkou tak zůstává, zda vůbec je nutné, podobné registry mít a spouštět,“ konstatoval pro ParlamenntíListy.cz Kubera.

Čekají nás ještě další registry - i ty budou s chybami

Podle něj by i u státních poznávacích značek stačilo rodné číslo a odpadly by veškeré nepříjemnosti s tím, jak si kdo v budoucnu bude kupovat „lepší“ číslo.

„A uvědomme si, že toto je teprve začátek. Ještě nás čeká spuštění dalších čtyř registrů. I ty budou zpočátku s velkou pravděpodobností chybové,“ zakončil svůj komentář týdne senátor Kubera.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…