Nejdřív rozpočet, až pak restituce, chtějí VV. Jednání přerušeno

14.09.2011 10:26

Vláda i dnes přerušila projednávání návrhu státního rozpočtu. Už minulý týden premiér Petr Nečas ale upozornil, že závěr debaty nad rozpočtem očekává až 21. září.

Nejdřív rozpočet, až pak restituce, chtějí VV. Jednání přerušeno
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Zasedání vlády

Vláda se dnes vrátila k požadavkům ministrů na návrh rozpočtu, jak ho připravil šéf resortu financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Už minulý týden premiér Petr Nečas (ODS) ale uvedl, že závěr debaty očekává až 21. září. Podle zákona má vláda sněmovně rozpočet předat do konce září.

Premiér si ale dnes na schůzi dlouho nepobude - v plánu má krátce před 15:00 účast na slavnostním zahájení provozu plynového zařízení u Českého Těšína.

Věci veřejné již dříve uvedly, že chtějí pod hrozbou, že pro rozpočet nezvednou ruku, navýšit objem prostředků pro ministerstva dopravy, vnitra a také spravedlnosti. Jednotliví ministři ale překvapivě dnes ráno tento požadavek zmírnili. Uvedli, že víc, než jim přidělil po prázdninových jednáních ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), už nechtějí ani ministr vnitra Jan Kubice a ani ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Požadavek pro své ministerstvo stáhl i Kalousek. 

Dobeš chce pro SFDI o devět miliard korun víc

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) pak překvapivě navrhl kompromis. Před schůzí vlády novinářům řekl, že půjde na jednání s požadavkem na navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) o devět miliard korun. Ohledně dotací krajům na financování regionálních železnic a rychlíkové dopravy nabídne kompromisní řešení. 

Na programu jednání vlády mají ministři ještě parametry majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, jak vyplynuly z jednání vládní komise se zástupci církví. I podporu pro majetkové vyrovnání VV podmiňují navýšením rozpočtu dopravy.

Peake: Budeme žádat přerušení majetkového vyrovnání s církvemi

Věci veřejné ovšem podle místopředsedkyně vlády Karolíny Peake respektuje dohodu o vyrovnání s církvemi, hlasovat o ní ale chce, až bude panovat shoda nad definitivním zněním rozpočtu. Peake tak mírnila slova šéfa sněmovní frakce VV Víta Bárty, který pohrozil, že bez dohody na rozpočtu VV nepodpoří narovnání s církvemi. 

"Na vládě budeme žádat přerušení tohoto bodu a hlasování o něm až potom, co padne dohoda o rozpočtu. Chceme mít jasno, odkud se v příštích letech budou dvě a půl miliardy na restituce ročně brát," uvedla později Peake v tiskovém prohlášení.

Co ještě vláda projednává? Například návrh na další fungování Centra pro dokumentaci majetkových převodů kulturních statků obětí druhé světové války po konci letošního roku.     

Kabinet posoudí také senátní novelu o zmírnění podmínek odškodnění českých občanů za nemovitý majetek, který museli nechat na Podkarpatské Rusi. Ministerstva zahraničí a vnitra s tím souhlasí. Ministerstvo financí je ale proti kvůli tomu, že by to znamenalo navýšení výdajů státního rozpočtu.


.

Čtěte:

reklama

autor: olb

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…