Nelíbí se jí hlášky typu: Jsme stát plný debilů. Tak založila centrum odporu

27.02.2013 13:51

JINÝMA OČIMA Otázku, proč se v Česku stále nedaří, ať už iniciativám, politikům či jednotlivcům pohnout s tím, co nepovažují za OK - tedy za věci, které by fungovaly v pořádku, si položilo několik jedinců (dnes již stovek). A tak založili nejen na Facebooku stránku s názvem Koordinační centrum odporu (KCO).

Nelíbí se jí hlášky typu: Jsme stát plný debilů. Tak založila centrum odporu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Důchodci demonstrovali proti vládě

Jak název napovídá, myšlenka vychází z toho, že vyjádření odporu je nutné nějakým způsobem koordinovat. Pak by mohly začít být výsledky vidět.

Koordinační centrum odporu (KCO) má od konce letošního ledna také facebookové stránky. Za měsíc se k nim přihlásilo více než 600 lidí. Nutno hned v úvodu vysvětlit, že facebooková skupina KCO a vlastní (web) KCO nejsou úplně totožné. Skupina na Facebooku se teprve formuje, tvoří. Přesto je spojuje mnohé – cíle i teze, jak jich dosáhnout. Jak sám název přitom napovídá – jde o jistou formu odporu proti stávajícím poměrům.

„Přemýšlíme, proč se nám tolik věcí nedaří? Proč nám stále chybí čas? Proč denně na sociálních sítích vidíme hlášky typu: Jsme stát plný debilů, Stydím se za TO či ONO? Ano, je to proto, že se nám mnohé nelíbí. Dá se o tom šaškovat, švejkovat, říkat „Ať...!“ Anebo postupovat systematicky. Volba je každém z nás,“ říká administrátorka stránek a jedna ze zakladatelů centra Zdenka Wagnerová. Dodává, že duchovním otcem celé myšlenky je však František Staněk.

Hlavní cíl: Život v bohatém státě

Hlavní cíle má KCO celkem čtyři, ale o jeden mu prý jde nejvíce. O to, abychom do budoucna žili v bohatém státě. „Víme, že k tomu vede nelehká cesta. Která musí projít také předcházejícími body našich cílů – tedy svobodou občana, občanskými a lidskými právy a vyspělou formou demokracie. Netřeba asi více rozebírat, vše nalezneme v tisících diskuzích pod články. Jenomže v těch diskuzích jsme všichni utopili spoustu času, který šel využít efektivněji. Opakujeme v nich totiž stále dokola to samé. Jak dlouho ještě? Kolik let takto budeme plýtvat časem? Bohatě by stačilo stávající, výše popsané. Poněvadž, existuje-li cíl, vede k němu cesta,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz  Wagnerová.

Podle ní se změna stávající, parlamentní demokracie k vyššímu stupni demokracie s cílem přijatelným všem občanům státu, uskutečnit může. Cestu k ní přitom lze zvládnout koordinovaně, respektováním zákonů včetně Ústavy ČR, LZPS, lidsky, jako občané ČR.

STOP spirále dluhů, špatných zákonů

Než se však podaří lidem spřízněným v Koordinačním centru odporu podaří dát „Stopku“ všemu, co život znepříjemňuje – tedy současné spirále dluhů, zadlužování, množství špatných zákonů, nezaměstnanosti, bezohlednosti a nefunkčnosti, postavilo si před sebe těžký úkol.

Cílem nejsou plané diskuse

„Do naší facebookové skupiny KCO byli někteří členové pozváni, jiní se přidali spontánně sami. Každý může zcela svobodně volit, zda ony čtyři body, o kterých hovoříme, jsou pro něj zajímavé či nikoliv,“ dodává Wagnerová i na webových stránkách Koordinačního centra odporu. A znovu upozorňuje na to, že cílem této skupiny není vést plané diskuze, nýbrž jít za onou čtyřkou. Tedy Jít cestou JAK to lze, nehledat, jak to NELZE.

I proto souhlasí lidé, kteří se k této skupině hlásí, s několika fázemi, které by měly dosažení cílů předcházet.  V každém případě však jde podle Zdenky Wagnerové o to, dosáhnout jich tvořivou cestou.

„Víme, že předkládat návrhy znamená také obrnit se proti tvrdé kritice. Musí tomu však tak nutně být? Musíme se ptát, zda jsme svobodní lidé, akceptující nápady, návrhy? Jsme natolik svobodní, že nezasahujeme nebo nemáme sklony zasahovat do svobody druhých?“ ptá se Wagnerová.

A pak přesně popisuje, jak tato forma „odboje“ má vypadat v praxi. Ptá se nejprve lidí, kteří tuto aktivitu podporují a hlásí se k ní: „Zvládneme diskutovat pod blogy, tak aby diskuze zůstala zachována, umístěna na jednom místě a nezmizela v propadlišti facebooku někde dole, v propadlišti?  Umístěna tak, aby čas šetřila a nekradla druhým, nekradla čas všem? Čas jsou totiž přece peníze.“

Zákony koncipovat tak, aby jim rozuměl i občan se základním vzděláním

Diskuse jsou možná i z výše uvedených důvodů vedeny uměřeně, přinášejí různé vize toho, jak zlepšení stavu ve společnosti dosáhnout. Například anonymní diskutér se vyjadřoval k tomu, jak by mělo být formováno v Česku právo.

„Řeknu to prostě. Zákony, zejména ústavní zákony by měly být koncipovány tak aby jim porozuměl každý občan státu s devítiletou ZŠ, minimálně však 95% z nich. Je to totiž projev jakési sociálnosti. Zákon, kterému porozumí absolvent 9. třídy ZŠ (resp. 95% z nich) je dobrý zákon. Pokud zákonu občan nerozumí, je buď špatný zákon, špatné školství nebo je špatná sociální politika státu. Pokud občan (95 procentům z nich) zákonům nerozumí, nemůže se jako občan cítit svobodným. I toto je zároveň třeba mládež učit už od raného věku. Hlavní váha spočívá na rodičích, pojistkou je stát. Sociální stát a demokratický stát,“ zní jeden z komentářů.

Peklo negací lze porazit jen s láskyplnými lidmi

Další diskutující na KCO se jménem Štefan Pánik pak zdůrazňuje, že je třeba si v první řadě ujasnit proti komu vlastně odpor je namířený.

„Egem-arogancí je zde totiž postiženo již 90 procent lidí odshora dolů - skoro všichni nějakým způsobem promiskutní, a tím plní lhaní, závisti, pomluv, intrik, fašistické manipulace, násilí i korupce...  Tím zde přímo peklo negací závislostí a nemocí bují. Jestli tedy chceme nějaký odpor - tak nejdříve musíme překonat uvnitř ego duchem. Až pak můžeme skutečně zde vytvořit po všech strankách zdravý stát - ne jen proklamovanou lživou demokracii. Tedy stát se skutečnou demokracií i skutečnou civilizací. Proto je třeba se obrátit na probuzené, skutečně charakterní, živé, pravdomluvné a láskyplné lidi. I když to tak někdy možná nevypadá, je jich tady požehnaně,“ přidal svůj názor Pánik.

Řešení musí vycházet z myšlenek více lidí. Nehašteřit se!

Řešení, jež by mělo toto poněkud netypické koordinační centrum přinést, by mělo podle představ KCO vycházet z myšlenek více lidí. Jsou si totiž zřejmě velmi dobře vědomi toho, jak mnohdy na počátku vznešené snahy různých protivládních aktivit „zemřely na úbytě“ kvůli vzájemným hádkám, neshodám a hašteření kolem nepodstatných maličkostí. Proto před tímto jevem i administrátorka varuje.

„Myšlenky se spojují, proudí, též na sociálních sítích a díky za to. Jen pozor na spirály, ukončeme kruh hašteření, napadání a beznaděje. Pokusme se o kruh posílení toho lepšího, tvořivosti a morálních hodnot. Morální je to, co hledáme, ať už ve společenském systému, osobě prezidenta či hospodaření státu, jen se nesmíme nebát to slovo vyslovit a ctít,“ konstatuje Zdenka Wagnerová.

Stránka tak trochu jiná?

A proč tedy podobná stránka vznikla? Co bylo motivem k tomu, aby byla spuštěná? „Stránka KCO byla založena jako jedna z mnoha. Měla by být ale jiná, než ty ostatní. Měla by zapojit lidi, kteří chtějí být aktivní ve společenské oblasti. Chcete-li, tak i v  politice. A těm, co mají méně času, zase poskytnout přehledně informace a možnost věcné komunikace, která jim čas ušetří,“ vysvětluje Zdenka Wagnerová ParlamentnímListům.cz.

Podle ní se mnohým iniciátorům protestů a iniciativ nedařilo dosáhnout jejich cílů proto, že se například ostýchají říct já nebo my – přihlásit se tedy hlasitě k něčemu, k nějakému názoru. Problémem je pak i to, že ihned poté, co nějaká iniciativa vznikne, chtějí být mnozí ti první. Ti, co rozhodují, řídí a jsou hybateli.

Kdo jsou lidé v KCO?

Je prý jedno, jak se nazývají – zda členové nebo příznivci. „Nejedná se o členství, jedná se o výsledky, čili cesta k bodu 4 - bohatému státu. Stát je stát, celek, nejmenší jeho jednotka je ale občan. (Stát je lid a lid je stát). Myslím, že to celkem dobře vystihl jeden diskutující člen naší skupiny na facebooku, když ve svém komentáři napsal: „Od nepaměti platí - když je občan bohatý, je bohatý stát!!!“

Pochod za prosperující stát odpovídající 21. stol.

Závěrem pak je na místě doplnění, že Koordinační centrum odporu vydává také zatím spíše jako občasník Listy svobody, které najde každý návštěvník jejich webových stránek. Lidé z KCO plánují v Praze na 18. května i protestní pochod Bohemia „pod vlajkou demokracie“. Ten by měl být pochodem turistů, občanů i lidí dobré vůle. Jeho cílem je podle informací na facebooku, změna stávajícího stavu v prosperující stát odpovídající 21. století. „Víme JAK a JDEME to říci, adresně, jasně, věcně a stručně. Na rovinu, s nápady a návrhy. Vše podle zákonů, Ústavy ČR a LZPS (Listiny základních lidských práv a svobod),“ zní dodatek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…