Nepoučitelné ministerstvo financí. Místo Lafferovy křivky věří trojčlence

03.08.2012 20:23

Bez efektu pro státní rozpočet je za prvních sedm měsíců tohoto roku zvýšení snížené sazby DPH z deseti na čtrnáct procent. Pravicoví politici proto kritizují ministerstvo financí, že zcela ignoruje ekonomické zákonitosti. Také se obávají, že zvyšování daní povede k podvádění a rozšiřování šedé sféry ekonomiky.

Nepoučitelné ministerstvo financí. Místo Lafferovy křivky věří trojčlence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Ministerstvo financí zřejmě není obdařeno schopností zvolit kroky, jimiž by bylo dosaženo kýženého účinku. Tento dojem vyvolává zjištění, že v prvních sedmi měsících tohoto roku se na dani z přidané hodnoty vybralo takřka navlas stejně (letošních 122,6 miliardy korun proti loňským 122,5 miliardy korun) jako v minulém roce. Potíž je v tom, že pro letošní rok byla zvýšena snížená sazba DPH z 10 na 14 procent, od čehož si stát sliboval o 15,5 procenta vyšší výběr této daně.

„Shodou okolností jsem byl zpravodajem zákona o DPH, který zvyšoval sazbu z 10 na 14 procent. A už tehdy jsem ve zpravodajské zprávě projevil obavu, že spotřeba potravin, která se tímto zvýšením prodraží, se zčásti přesune do zahraničí, takže z našeho zvýšení DPH budou profitovat Rakušáci, Němci a případně Poláci. To se, bohužel, také děje,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz senátor Petr Pakosta, jenž začátkem roku opustil ODS i kvůli schvalování daňových změn, které se podle něj zvrhlo v pouhé navyšování daní.

Ministerstvo financí ignoruje ekonomické zákonitosti

„Bohužel pro daňového poplatníka ministerstvo financí pod vedením ministra Kalouska dlouhodobě ignoruje i ty nejzákladnější ekonomické zákonitosti a nezměněný výběr při vyšší sazbě DPH není proto žádným překvapením. Je s podivem, že se ministerstvo financí nepoučilo z fiaska se zvýšením spotřební daně z pohonných hmot,“ pozastavuje se pro ParlamentníListy.cz europoslanec ODS Ivo Strejček.



Poněkud sarkastický komentář k tomu, že stát vybral na DPH stejně, i když razantně zvedl její spodní sazbu, zvolil poslanec Michal Doktor, který byl považován za ekonomického experta ODS, než tuto stranu také opustil. „S ohledem na sedmdesátiprocentní výpadek ve výběru daně v květnu letošního roku oproti loňsku je to vlastně dobrá zpráva. Stát vybírá alespoň to, co v loňském roce,“ rýpe si v reakci pro ParlamentníListy.cz Michal Doktor do letošního zvýšení DPH.

Je očividné, že jsou daně příliš vysoké

„Mě už někteří lidé z ministerstva financí nemají rádi za větu, kterou používám poměrně často: ´Daně nejdou počítat jako trojčlenka.´ V ní se skrývá to, že daně jsou systémem, který má své zákonitosti chování. Nemůžu prostým zvýšením daní očekávat, že když jsem při dvaceti procentech DPH vybral 200 miliard, tak při zvýšení na 21 procent vyberu 210 miliard. To je samozřejmě naprostý nesmysl,“ upozorňuje senátor Petr Pakosta.

„Lafferova křivka funguje a je očividné, že daně jsou příliš vysoké. Mám obavu, že zběsilé zvyšování daní logicky povede k podvádění a rozšiřování šedé sféry ekonomiky,“ přidává se europoslanec Ivo Strejček. Lafferova křivka zobrazuje závislost celkové sumy vybraných daní na míře zdanění a ministerstvu financí se tedy opakovaně nedaří najít takovou míru zdanění, která generuje maximální výnosy. Zvyšuje ji za tuto hranici, kde už je účinek negativní.

Kalousek by měl objet hranice s Polskem, Německem a Rakouskem

Z dílny ministerstva financí však tvrdošíjně přichází pro příští rok další návrh na zvýšení sazeb DPH. „Nerostoucí výběr v letošním roce je jasným důkazem limitu kapacit výběru daně. Další zvýšení sazby nepřinese vyšší výběr. Naopak zvýší tlak na podvody a úniky i na nákupy v cenově výhodnějších trzích. Kalousek by měl objet hranice s Polskem, Německem a Rakouskem,“ říká pro ParlamentníListy.cz Michal Doktor.

Senátor Petr Pakosta je přesvědčen, že sjednocení sazeb DPH je krokem k systémovosti, a proto ho podporuji. „Co nepodporuji, je jejich zvyšování, to není pravicový koncept. Myslím, že bychom se o sjednocení DPH měli bavit v rámci celé Evropy. Chceme regulovat sluneční svit a zakřivení banánů, ale o takto zásadní věci se nebavíme,“ podotýká exsenátor ODS.

Zohlednit chování plátců na ministerstvu nikoho nenapadne

Pořád pro něj ale zůstává záhadou, proč se u nás při daňových změnách nezohledňuje chování plátců, které platí jak v případě daně z příjmu, ale i v případě daně z přidaného hodnoty. „Přiznám se, že tomu často nerozumím, proč faktor změny chování u plátců a poplatníků daně není zohledněn na ministerstvu financí v těch jejich úvahách. Obávám se, že ty daně opravdu počítají jako trojčlenku,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Petr Pakosta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…