Nerozumí zbraním, napadl ministryni obrany Okamura. Karla Šlechtová ho ale rychle usadila

12.04.2018 18:31

Ministr obrany nemusí umět řídit tank nebo pilotovat gripen. Stejně jako šéf resortu zdravotnictví nemusí umět trhat zuby či operovat. Takto se šéfka obrany Karla Šlechtová vyjadřovala několikrát a nyní to v reakci na výroky předsedy SPD Tomia Okamury důrazně zopakovala. Podstatné podle ní je, aby dokázala transparentně a za nejlepších ekonomických podmínek naplnit potřeby vojáků.

Nerozumí zbraním, napadl ministryni obrany Okamura. Karla Šlechtová ho ale rychle usadila
Foto: Radim Panenka
Popisek: Ministryně obrany Šlechtová vyznamenává vojáky, kteří se vrátili z africké mise v Mali

Ministrem kultury herec nebo malíř, ministrem obrany voják, ministrem zdravotnictví lékař? Takové otázky se občas objevují a zpravidla je shoda na tom, že takto to fungovat nemá. Zásadní pro řízení daného resortu jsou manažerské schopnosti a ochota se v dané problematice zorientovat.

Něco jiného si patrně myslí šéf hnutí SPD Tomio Okamura, který v rozhovoru pro Bakalův server Aktualne.cz zkritizoval některé ministry současné Babišovy vlády. Konkrétně uvedl své výhrady nad šéfy resortů dopravy a obrany Danem Ťokem a Karlou Šlechotovu.

“Má se rozhodovat o miliardových zakázkách, ale víme, že se vůbec nevyzná ve zbraních a vybavení armády,” sdělil Okamura na adresu Šlechtové.

Anketa

Zeman doporučil Babišovi jednat o vládě s SPD a KSČM. Je to dobré doporučení?

92%
8%
hlasovalo: 8521 lidí

Ministryně obrany na Okamurova slova pohotově reagovala s tím, že podstatné je, aby ministr dokázal za co nejlepších podmínek zajistit vojákům to, co potřebují.

Ve svém prohlášení na sociálních sítích konstatovala, že to vysvětlovala už stokrát. “Od toho, aby rozuměli zbraním, tu jsou profesionální vojáci. Já jako ministr jsem tu od toho, aby potřebné zbraně dostali transparentně a za nejlepších ekonomických podmínek,” uvádí ministryně. 

“Jestli této jednoduché rovnici pan Okamura nerozumí, pak je to nejspíš proto, že jsem jasně řekla, co si o jeho hnutí myslím,” dodala Karla Šlechtová.

Na své straně ve svém přístupu k řízení resortu má i většinu řadových vojáků. Tedy aspoň soudě podle posledních několika desítek veřejných akcí, výjezdů nebo setkání s vojáky po jejich návratu z misí.

Shrneme-li stručně dojmy českých vojáků z ministryně Šlechtové, jak si je členové Armády ČR sdělovali mezi sebou na akcích v posledních pár měsících, jasně převažuje nadšení z akčního přístupu a řešení problémů, na které se celé roky nikdo nepodíval. Od vojáků lze rovněž často zaslechnout, že si pochvalují Šlechtové přístup, která se o problematiku zajímá velmi zevrubně, klade detailní otázky a přímo komunikuje i s řadovými vojáky.

S nástupem generála Aleše Opaty do čela generálního štábu za pár týdnů by měla podle dosavadních signálů také běžet hladce i spolupráce na nejvyšší úrovni ministerstva a armády, která kvůli neochotě některých generálů v poslední době dle médií vázla. Šlechtová Opatu na post náčelníka štábu vybrala před několika týdny. Její návrh s nadšením přijal prezident Zeman a následně ho hladce schválila vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…