Nová možnost: Nečas třeba přežije, ale bude to pro něj zlé...

05.11.2012 11:34

ODS zůstala i po kongresu ve vyjetých kolejích a teď jí půjde nejdříve o to, aby zpacifikovala rebely a zabránila pádu vlády. K tomu má jako prostředník posloužit nově zvolený první místopředseda Martin Kuba. Politolog Jiří Pehe je ale přesvědčen, že aby uspěl, bude muset nespokojeným poslancům slíbit, že i on bude dlouhodobě pracovat proti Petru Nečasovi.

Nová možnost: Nečas třeba přežije, ale bude to pro něj zlé...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr průmylu a obchodu Martin Kuba

Z víkendového kongresu ODS vzešel jako velmi silný hráč nově zvolený první místopředseda Martin Kuba. Právě ten se podle vlastních slov hodlá pokusit o to, co se zatím nepodařilo stranickému šéfovi Petru Nečasovi, tedy dohodnout se s tzv. rebely. „Do určité míry to pravděpodobné je, protože jedna z hlavních příčin toho mocenského sporu se zdá být osobní rozkol mezi rebely a Petrem Nečasem,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe.

„Tam je hned několik lidí, které Petr Nečas zbavil jejich funkcí, a část jejich rebelie spočívá v tom, že se mu za to mstí. Pokud by se vyjednávání ujal pan Kuba, tak je možné, že se s ním na něčem dohodnou. Ovšem zase by to nesplnilo účel, který v té rebelii částečně mají, a to je sesadit Petra Nečase. Proto si dokážu představit, že by se s nimi dohodl pouze za předpokladu, že by jim slíbil, že dlouhodobě bude i on tak trochu pracovat proti Petru Nečasovi,“ míní Jiří Pehe.

Strach z položení vlády i možnost utřít Nečase

Dohodě i pádu vlády dává politolog stejné šance. „I ti rebelové budou hledat nějakou záminku k tomu, aby nemuseli vládu shodit. Tím by skončili v politice, a to se jim určitě nechce, alespoň některým,“ upozorňuje Jiří Pehe s tím, že dohodou s Martinem Kubou by navíc vyslali veřejnosti antinečasovský signál ve smyslu „Občané, podívejte, tady máme skutečného lídra, s nímž se dá komunikovat“.

„Na straně jedné tak bude stát strach z položení vlády a předčasných voleb spolu s možností – lidově řečeno – utřít Nečase dohodou s jeho prvním místopředsedou, ale na druhé straně, pokud skutečně půjdou takříkajíc po Nečasovi, tak pak si myslím, že budou hlasovat proti tomu balíčku,“ popisuje politolog, co bude při rozhodování nespokojené šestice poslanců ležet na miskách vah.

Předčasnými volbami by se předseda rebelům pomstil

Pokud by vláda padla, tak by do nově vzniklé situace vstoupil prezident Václav Klaus. „Ten samozřejmě nebude žádat okamžitě předčasné volby. Určitě by se snažil najít v ODS někoho, kdo by ji byl schopen dočasně sjednotit a zároveň se postavit do čela vlády. Ale předčasné volby se nedají vyloučit už proto, že svržení lidé v čele s Petrem Nečasem by se mohli zapřít a odmítnout spolupracovat na nějaké nové koalici,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe.

A to se dá pochopit už jen proto, že na rozdíl od rebelů nejde jen o šest lidí, ale Petr Nečas reprezentuje větší část ODS. „Pravděpodobnější než nová vláda s jiným premiérem se mi zdá varianta, že by Petr Nečas nepřijal tuto nabídku se zdůvodněním, že byl čerstvě zvolen řádným předsedou, a proto dává přednost předčasným volbám. Pro něj by to byl způsob, jak se těm rebelům pomstít, protože v předčasných volbách by oni skončili v politice,“ podotýká Jiří Pehe.

Kongres bez myšlenek a také bez osobností

Víkendové dění na kongresu ODS by nejvýstižněji charakterizoval slovem „beznaděj“, což ostatně i vetkl do titulku svého blogu na Aktuálně.cz. „Mlátila se tam prázdná sláma, opakovaly se pořád dokola stejné floskule o tom, jak se strana musí vzchopit, jak musí být taková či onaká, ale nikdo nenabídl řešení té situace. Z toho mám pocit, že ta strana je opravdu v hluboké krizi, že to vítězství Petra Nečase je skutečně jenom dočasné a že základní problémy ODS vyřešeny nebyly,“ domnívá se Jiří Pehe.

Do očí bijící je podle politologa skutečnost, že ODS chybějí osobnosti. „Hlavní, co na mě z kongresu dýchlo, je zoufalá personální situace ve straně. Skutečně tam nejsou žádní lidé, kteří by mohli zvednout ten prapor a provést nějaký restart té strany. Kromě Jiřího Pospíšila, který má jakousi důvěru voličů, tam není žádná osobnost, která by stranu mohla znovu nastartovat. A z toho mám pocit, že krize v ODS bude ještě dále pokračovat,“ předpokládá Jiří Pehe.


 

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…