Novinář Best: Kalousek i Nečas to věděli. Peake je loutka a vedou ji jiní

25.04.2012 20:57

Podle amerického novináře Erika Besta, který dlouhodobě žije v ČR a sleduje i komentuje tuzemskou politickou scénu, se ani po rozštěpení Věcí veřejných a vytvoření nové platformy vládní situace nezlepší.

Novinář Best: Kalousek i Nečas to věděli. Peake je loutka a vedou ji jiní
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

I proto, že vznik celého uskupení byl v područí starých struktur. Kromě Víta Bárty, který vznik sdružení inicioval, o něm prý dopředu věděli i čelní členové vlády. Třeba premiér Petr Nečas (ODS), nebo ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Poté, co opadl počáteční šok z rozštěpení Věcí veřejných a vzniku nové politické platformy Karolíny Peake, se v souvislosti s ní nabízí řada otázek. Jde o projekt jednotlivce, nebo předem promyšlený krok učiněný na objednávku? Věděli o plánované akci Peake vládní politici, třeba premiér Petr Nečas (ODS) nebo šéf financí Miroslav Kalousek (TOP 09)?

Pokud ano, může za vznikem platformy stát korupční jednání? To vše zajímalo ParlamentníListy.cz, které po odpovědích pátraly u amerického novináře, jenž dlouhodobě žije v ČR, Erika Besta.

Za vším stojí Bárta. Věděli to i další

Ten soudí, že vznik platformy Peake byl dlouhodobě promýšlený a plánovaný krok. "Bylo to naplánováno, i ze strany Víta Bárty," řekl ParlamentnímListům.cz americký novinář. "Bárta to chtěl, chtěl to i Kalousek s Nečasem, samozřejmě to chtěla i Peake," dodal s tím, že je otázka, jakou roli ve vzniku "své" platformy hraje právě Peake.

"Nejsem si jistý, zda se Peake skutečně chce oddělit, a pokud ano, do jaké míry. Není to úplná loutka, ale částečně určitě ano," dodal Best s tím, že vše z pozadí stále ovlivňuje výhradně Bárta. "Ovlivňuje to supergruru, záleží jen na tom, jak moc, zda ze sta, nebo padesáti procent," řekl redakci novinář.

Hádat se budou pořád. Nic se nezmění

A jak hodnotí dopad obratu ve VV na vládní situaci? Prý se nic nezmění. "Pár poslanců Věcí veřejných je stále proti vládě, hádky nepřestanou," dodal s tím, že jediná změna, která nastane v souvislosti se stavem kabinetu je ta, že premiér bude moci říci, že má čistou partu.

Podle politologa Petra Jüptnera vyhlídky platformy Peake rozhodně nejsou nadějné. "Šance na to, aby se z ní stala politická strana, je prakticky nulová.  Ti lidé mají odér z Věcí veřejných, u veřejnosti jsou už dost zdiskreditovaní," řekl v minulém týdnu ParlamentnímListům.cz  a dodal, že na to, aby se z platformy vytvořila politická strana, nemá Karolína Peake silnou základnu, o niž by se mohla opřít.

Politolog Jan Bureš soudí, že Karolína Peake svůj krok učinila poněkud nešťastně. A i za to bude pykat. "Oznámit odchod ze strany ve chvíli, kdy je její předseda mimo republiku, mi připadá velmi nešťastné. Je to jistá forma zrady," řekl ParlamentnímListům.cz odborník s tím, že nevěří tomu, že by se Peake podařilo vytvořit novou stranu. "Hovořit o ní jako o Janě z Arku určitě není správné. Nešlo jí o záchranu politiky, ale spíše svého mandátu," tvrdí Bureš.

Peake prý žije okamžikem

To Josef Mlejnek si prozatím moc netroufá šance Peake a jejího uskupení odhadovat. "Je předčasné to odhadovat. Myslím, že teď ani sami neví, kam se chtějí ubírat. Mají horizont do voleb, tedy dva roky. Netuší, co bude pak," řekl redakci s tím, že však cokoliv, co vyjde z Věcí veřejných, bude mít těžkou pozici.

"Kredit Věcí veřejných je tak narušený, že Peake bude mít velký problém uspět," řekl redakci odborník s tím, že je však příliš brzo předjímat, jakým směrem se její aktivita vyvine.

Peake odchod z VV oznámila minulé úterý. Následně svůj přechod k její platformě potvrdila řada poslanců VV. Třeba Viktor Paggio nebo Jana Suchá.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…