Novinář je zděšen rozkladem vlády: Ti blázni nevidí, co levice provede naší zemi

25.10.2012 6:25

Předčasné volby jsou pro ODS sebevražedné a její vedení si to vůbec neuvědomuje. Stranu Petra Nečase před jejich vypsáním varuje komentátor Reflexu Bohumil Pečinka. Levice by totiž mohla získat dvojí ústavní většinu a na desetiletí dopředu nenávratně změnit charakter země.

Novinář je zděšen rozkladem vlády: Ti blázni nevidí, co levice provede naší zemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na schůzi vlády se projednávaly mimo jiné i pokračující metanolové otravy

„Když bylo vyhlašování prvního kola senátních a krajských voleb, v nejbližším vedení ODS zaznělo několik názorů, že by se měly konat předčasné volby. Ve chvíli, kdy jsem se těch lidí ptal a byli to skutečně špičkoví politici ODS, jaká je jejich verze, proč ty volby chtějí, byla odpověď, že si prý myslí, že se podaří proti této levicové vlně, která se zvedla v krajských a senátních volbách, vytvořit jakousi antivlnu, a když ne zrovna zvítězit, tak udržet docela slušné pozice,“ popsal Pečinka mínění části ODS.

Ten je však přesvědčen, že celá tato konstrukce je úplně fatálně špatná. „Je to cesta hlavou proti zdi. V současné situaci platí dvě konstanty. Levicová vlna, která se zvedla, má tendenci ještě růst. Druhá věc je, že pravice je dnes v takovém stavu, že do dvou, tří měsíců už žádnou takovou protivlnu či alternativu proti tomuto směru levice nemůže postavit,“ varuje.

TOP 09 by vůbec nemusela projít do sněmovny

„Nemá na to personálně, ani programově a neproběhla tam žádná sebereflexe těsně po volbách, kdy mohli voličům něco vyslat. Skončilo by to podle mě tím, že TOP 09 by se horko těžko dostala do Poslanecké sněmovny a z ODS by se stala deseti, maximálně patnáctiprocentní strana, což se ale někdy stává,“ zmiňuje pro ParlamentníListy.cz komentátor Pečinka.

Tragické by na tom ale podle jeho slov bylo to, že levice by získala ve sněmovně ústavní většinu. A jestliže má už takovou většinu v Senátu, mohla by provést rozsáhlé změny. „Třeba by jinak definovala zdravotnictví a tím celý politický a hospodářský systém ovlivní na dalších dvacet let dopředu,“ upozorňuje koaliční politiky.

„Podobně to levice může udělat i v jiných oblastech, takže nejen, že by ty předčasné volby do dvou či tří měsíců s pravicí zametly, ale především by se mohly udělat nevratné ústavní změny. Například by mohlo dojít k zavlečení země do tvrdého jádra evropské integrace,“ pokračuje v analýze pro ParlamentníListy.cz Bohumil Pečinka.

ODS musí udělat razantní změny. Klidně i ve vedení strany

Mohlo by též dojít k nevratným krokům směrem k euru, které je dnes a v horizontu dalších minimálně pěti let pro nás podle Pečinky jednoznačně nevýhodné. Levice to ale prý bere jako ideologickou mantru a udělá to, aspoň současné vedení ČSSD a KSČM, klidně za každou cenu.

„Proto jsem přesvědčen, že to, co říká část lidí v ODS, je fatálně špatná věc a naopak by mělo dojít k tomu, že by se měli alespoň pokusit v následujícím roce a půl udělat změny v rámci vlády. Změny jak personální, tak programové. Měli by se pokusit o alternativu už teď, na tom stávajícím půdorysu. Je teď jedno, kdo bude stát v čele té strany. Musí to být člověk, který tohle vnímá a silně cítí,“ uvažuje v komentáři pro server ParlamentníchListů.cz známý novinář.

Vedení ODS navíc po volbách ukázalo nulovou sebereflexi a neúspěch svádělo na „rebelující“ poslance, kteří přitom jen požadovali dodržení původní programu.

„V ODS jsou do sebe zakousnuté dvě skupiny. Jedna je kolem Petra Nečase a druhá kolem těch takzvaných rebelů. Jenže to je falešný politický konflikt. Ten hlavní konflikt se přece odehrává na bázi levice – pravice, na bázi toho, zda levice bude mít dvojí ústavní většinu. Já tento konflikt mezi rebely a nerebely neuznávám. Je to vedlejší, nepodstatné a podřadné. Jestli má ODS přežít, musí ten konflikt na kongresu vyřešit a přisoudit mu místo někde na okraji,“ radí občanským demokratům v předkongresové době Pečinka.

Premiér si prý neuvědomuje, do čeho může zemi i ODS dostat

ODS je v tom podle něho navíc zapletená tak, že nedůvěryhodní rebelové komunikují velice podstatné a důvěryhodné věci. „Naopak vedení ODS kolem Petra Nečase, které má kredit, se úplně dalo do služeb programu Miroslava Kalouska a TOP 09, což je typický lidovecký, tedy nepravicový program. A to vedení ODS ho hájí, proto je zmatení voličů i zbytku ODS obrovské,“ kritizuje přílišné ústupky v koalici.

„Očekávám, že by nadcházející kongres mohl nastolit skutečná témata, že by třeba někdo mohl říct věc o té dvojí ústavní většině a řadu dalších věcí. ODS programové věci má a to, že je říká pan Tluchoř, ještě neznamená, že jsou diskreditovány,“ připomíná Bohumil Pečinka.

Petr Nečas si prý vůbec neuvědomuje, co mohou předčasné volby způsobit, přeceňuje dnešní vnitřní sílu vládní koalice a podceňuje levicovou vlnu, která je stále na vzestupu. Do doby konání předčasných voleb, tedy za zhruba dva měsíce, není premiér dle Pečinkova soudu schopen vytvořit žádnou alternativu.

„Oni mají navíc čtyřletý mandát, který by měli dodržet a říkat, že chtějí předčasné volby, znamená odevzdat bez boje moc do rukou levice v polovině volebního období. To je strašný amatérismus, přece si to musí vyřešit. A pokud to nevyřeší lidé typu Nečase a Tluchoře, musí to holt vyřešit jiní,“ doplnil v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz politický analytik Bohumil Pečinka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…