O čem se mlčí: Kdo zvolí opt-out, přijde o pětinu penze od státu

17.05.2011 6:46

Při vysvětlování principu důchodové reformy se veřejnost dozvěděla od ministerstva práce A, ale B jí zůstávalo docela dlouho skryto. Zatímco možnost vyvést tři procenta sociálního pojištění na soukromé individuální účty se skloňovala ve všech pádech, snížení státního důchodu o jednu pětinu mělo dlouho takřka podobu přísně střeženého tajemství.

O čem se mlčí: Kdo zvolí opt-out, přijde o pětinu penze od státu

Jádrem chystané důchodové reformy bude možnost dobrovolného fondového penzijního spoření, tzv. opt-out, v podobě vyvedení tří procent sociálního pojištění na soukromé individuální účty vedené u penzijních společností. Podmínkou ale je dodatečná vlastní platba nejméně ve výši dvou procent ze základu pro výpočet odvodu na sociální pojištění.

Zatímco o tom, že si lidé budou moci snížit státní platbu na důchody z 28 na 25 procent ze své mzdy za výše uvedených podmínek, se veřejnost dozvídala opakovaně, o snížení státního důchodu pro ty, kteří budou vyvádět zmíněná tři procenta do soukromých fondů, ministerstvo práce a sociálních věcí neinformovalo prakticky vůbec.

Psali jsme:
Šéf odborů: Důchodová reforma je svinstvo a průser
Třetí největší podvod v historii, hodnotí Zeman důchodovou reformu 
Ekonom lidem: Debilita, říkat tomu reforma. Pracujte i ve stáří
Vláda hnije jako červavé maso. Na Primě to bylo vidět

Státní pokladna si úbytek tří procent vybere jinde

Hradbu mlčení v této otázce prolomil až vrchní ředitel sekce sociálně pojistných systémů MPSV Jiří Král. Na konferenci „Důchodová reforma - jak dál?" začátkem května přiznal, že lidem, kteří si po spuštění důchodové reformy vyvedou zmíněná tři procenta, klesne základ pro výpočet státních důchodů o celou pětinu. „Předpokládáme, že výpočtový základ bude místo 1,5 procenta po dobu účasti v soukromém fondu jen 1,2 procenta," prozradil Král.

Sledujeme téma Důchodová reforma

V této souvislosti je třeba uvést, že starobní důchod se skládá ze základní výměry, která nyní činí 2230 korun, a z procentní výměry. Zatímco ta první je pro všechny stejná, v procentní výměře náleží člověku za každý odpracovaný rok 1,5 procenta výpočtového základu. Ze slov ředitele MPSV tedy vyplývá, že účastník fondového penzijního spoření přijde o pětinu státního důchodu.

Dále:
Drábek ubezpečuje: Peníze naspořené ve fondech se budou dědit
Penze mohou být vyšší než platy, slibuje ekonom. Drábkovu reformu ale kritizuje 
Výzkum: Důchodový systém je neudržitelný, ale reforma je neprosaditelná 

Ze státního důchodu prý pojištěnec přijde jen o 12 procent 

„Snížení procenta z 1,5 na 1,2 se projeví pouze v procentní výměře důchodu a základní výměra zůstane i pro účastníky druhého pilíře zachována ve stejné úrovni bez ohledu na jejich účast ve druhém pilíři," konstatuje pro ParlamentníListy.cz Viktorie Plívová, mluvčí MPSV.

Přitom zdůrazňuje, že toto nižší procento bude uplatněno pouze na dobu pojištění z titulu výdělečné činnosti, tedy doby, kdy se platí pojistné, a nebude se týkat náhradních dob pojištění jako je třeba doba péče o dítě do čtyř let věku. „Výsledné snížení důchodu ze základního důchodového pojištění by podle odhadů mělo činit přibližně dvanáct procent," koriguje mluvčí pesimistické odhady. 

Psali jsme:
Sobotka za pultem: Udřít lidi ještě před důchodem, to chce vláda

Mnoho povyku a stejně zůstane většina ve státním systému

Ekonom Petr Mach, předseda Strany svobodných občanů a dlouhodobý kritik této podoby penzijní reformy, ve svém komentáři doprovázeném výpočty uvádí na euportal.cz, že člověk se mzdou 16 tisíc korun si do fondu vyvede 480 korun, ale zároveň se mu sníží důchod o 1500 korun. „Pokud fondy nezhodnotí oněch 480 korun na rentu vyšší než 1500 korun, bude lepší zůstat ve státním fondu a ´opt-out´ nevyužít," poukazuje Mach na slabinu plánovaného systému.

Mach (Svobodní): Opt-out vám sníží státní důchod o 1500 korun
Ministr Drábek: Vybočuje česká důchodová reforma ze zahraničních trendů?

Bývalý poradce prezidenta Václava Klause upozorňuje, že právě kvůli ní využije opt-out jen menší část obyvatel, jelikož ostatním se nevyplatí. „Vládní důchodová reforma tak může skončit politickým krachem. Vytvoří se nové instituce, zvýší se všem DPH o 50 miliard, proběhnou náborové kampaně a na konci celé akce zůstane drtivá většina lidí ve státním systému," varuje ekonom.

Nahraďte reformu modelem rovného důchodu, vyzývá ekonom

Dokonce odhaduje, že pokud bude od roku 2013 důchodová reforma opravdu spuštěna a lidé do 35 let budou mít možnost zvolit opt-out, rozhodne se pro něj méně než sto tisíc lidí. „Vládní důchodová reforma nejspíš dopadne fiaskem. Je ještě čas ji odvolat a připravit rozumnou důchodovou reformu, např. tzv. model rovného důchodu," připomíná Mach koncept, s nímž přišel už před lety jako člen Bezděkovy komise a jehož zastáncem je i prezident Václav Klaus.

K věci:
Penzijní reformu už nezrušíte, vysmál se Kalousek ČSSD
Rozčílený Zavadil: Vláda čaruje s čísly, ale důchodce stejně obere
Vláda chystá puč a Kalousek je psycho. ČSSD žhaví před schůzí 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…