Obíhá po internetu: Voláme muže do akce. Mobilizace proti vládě

14.05.2012 12:55

Protesty proti současné vládě jsou už skoro evergreenem v řadě různých skupin obyvatelstva, v grupách lidí na sociálních sítích i v občanských iniciativách a hnutích – včetně odborů. Nyní se však zdá, že tlaky proti vládě přitvrzují. Nejprve se totiž má chystat blokáda a „okupace“ Úřadu vlády, o dva dny později pak „osvobození“ Úřadu vlády. A dokonce jsou kvůli tomu povoláváni muži k "mobilizaci"…

Obíhá po internetu: Voláme muže do akce. Mobilizace proti vládě
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Do Prahy přijely tisíce protestujících za odstoupení vlády

"Chceme protestovat proti vládě. Máme v plánu několik dalších akcí. Plánujeme okupaci ministerstev. Vyzveme ministry, aby odešli," řekl údajně před několika dny šéf konfederace odborových svazů Jaroslav  Zavadil. Proto s těmito větami svolávají organizátoři na sociálních sítích v tomto duchu akce. To, zda však nejde o poněkud posunuté vyjádření Zavadila, se ověřit nepodařilo, protože v pondělí nezvedal do publikace tohoto článku telefon. Nicméně, pokud by bylo pravdou to, nač se odvolávají iniciátoři akce, pak prý konkrétní resorty, ani formu "okupace" nesdělil.

"Víte, po Facebooku toho létá opravdu hodně a ne vše je pravda. Každopádně to vypovídá o tom, jak silná je nespokojenost občanů," reagoval pro ParlamentníListy.cz šéf odborového svazu Kovo Josef Středula. K tomu, jakou formou protesty skutečně proběhnou a zda skutečně půjde o nějakou formu "okupace", se vyjádřit nechtěl s tím, že vše má být rozhodnuto až na sněmu v úterý 22. května. Popřel i to, že by v tuto chvíli byl už hotový nějaký konkrétní kalendář akcí.

Do nich, lide český...? I to je heslo pozvání k protestu

Na sociálních sítích odcházejí však již v těchto dnech na profily uživatelů pozvánky k pochodu a blokádě. A také ke zmiňované okupaci Úřadu vlády ČR . "Mohou to být ovšem iniciativy různých sdružení a hnutí," nevyloučil zcela Středula. Vše je doprovázeno hesly: „Viva la revolution“ ! „Do nich lide český!!!“. Souhlasí to, že v uvedený den, tedy úterý 22. května v 11 hodin, se na sněmu, pořádaném odbory, má rozhodovat o dalších formách protestu. Poté se zhruba v poledne uskuteční pochod k Úřadu vlády. Pokud by se dalo vycházet z údajů na Facebooku – účast zatím potvrdilo či přislíbilo s možností „Možná přijdu“ – kolem 500 lidí. Například senátor Zdeněk Škromach (ČSSD) se vyjádřil na pozvání právě ve stylu „možná“.

Osvobození Úřadu vlády a mobilizace mužů?

Aby toho nebylo málo, dva dny poté, ve čtvrtek 24. května, se má konat osvobození Úřadu vlády. To si vzali pod taktovku aktivisté ze Skutečné demokracie (SK-DE). Ti za tím účelem dokonce zhotovili „Mobilizační vyhlášku“, ve které vyzývají muže pečlivě vypsaných ročníků narození od roku 1950 až 1985 ke zmiňovanému osvobození. Jde však spíše o zatím netypickou pozvánku k protestu.

Leták stylizovaný do formy mobilizační vyhlášky ZDE

„Tito muži nechť se dostaví na Václavské náměstí v 17 hodin. Buďte ku pomoci k osvobození České republiky od genocidy páchané na našich občanech. Voláme tě, lide český, do akce. Je naší občanskou povinností začít jednat. Vše, co mělo být řečeno, již řečeno bylo. Dnes je čas činů – pojďme pokojným ale jasným a pevným postojem dát stávající vládě svoji vůli najevo. Voláme i ženy na osvobození od zločinců, co terorizují vlastní lid,“ stojí doslova uvedeno ve „vyhlášce“, která na někoho může působit jako oficiální. Je totiž ozdobena i barvami naší státní vlajky.

Právně je vše v pořádku, míní advokátka

Přestože jde o dosud neobvyklé pozvání k vyjádření protestu či nesouhlasu s vývojem v zemi, podle českého práva je zřejmě vše v pořádku.

„Pokud by na té vyhlášce použili třeba český státní znak, pak by se na to muselo pohlížet z pohledu zákona o používání státních symbolů. V případě, že by bylo shledáno nějaké pochybení, s největší pravděpodobností by se mohlo jednat o přestupek a maximální pokutu ve výši 10 tisíc korun. To však není tento případ, použití státních barev, které pozvání na demonstraci lemují, s největší pravděpodobností přečinem není. Vše by se samozřejmě muselo detailně prozkoumat ze všech úhlů, avšak z mého pohledu, byť se to může zdát poněkud na hraně, jde pouze o výkřiky nespokojených, které zaznívají v mnoha podobách. Zvou k demonstraci a zvolili prostě jen takovouto formu,“ sdělila ParlamentnímListům.cz advokátka Klára Slámová.

"Mobilizační vyhlášku" zaslala naše redakce k posouzení i do Kanceláře prezidenta republiky. Ta , jak se dalo očekávat, jakokouli spojitost, ale i podobu s oficiálními dokumenty odsud odcházejícími, popřela.

"Grafická úprava uvedeného obrázku neobsahuje vůbec nic shodného s podobou oficiálních dokumentů vydávaných prezidentem republiky nebo Kanceláří prezidenta republiky. Tyto obsahují totiž v záhlaví toliko malý státní znak a nápis Prezident republiky, příp. Kancelář prezidenta republiky. Nenechte se proto ani zmást lemem, zjevně okopírovaným z Vlajky prezidenta České republiky (neboli Standarty prezidenta ČR), která je jedním ze státních symbolů ČR, jejichž podobu upravuje zákon," sdělil ParlamentnímListům.cz zástupce ředitele tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky Petr Macinka.

Úřad vlády zváží zřejmě bezpečnostní rizika...

A co míní o připravovaných akcích samotný Úřad vlády? "Kdy že by k tomu mělo dojít?" zeptal se evidentně zaskočený mluvčí Úřadu vlády Michal Schuster, kterého ParlamentníListy.cz zastihly na pracovní cestě na Slovensko. Po sdělení plánovaných nebo veřejně proklamovaných dnů protestů slíbil, že se Úřad vlády vyjádří o bezpečnostních krocích nejdříve v úterý.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…