Obrovská slovní facka Petříčkovi! Premiér Babiš ve Sněmovně ministra totálně zpražil za to, co vykládal o Ukrajině

31.01.2019 16:46

Poslankyně SPD Karla Maříková udeřila ve Sněmovně na premiéra Babiše kvůli tomu, co řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček o Ukrajině. Ptala se, proč se Petříček tak smířlivě staví k ukrajinskému režimu, když zároveň tak vehementně obhajuje protiruské sankce. A Babiš odpověděl.

Obrovská slovní facka Petříčkovi! Premiér Babiš ve Sněmovně ministra totálně zpražil za to, co vykládal o Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelné interpelace na premiéra Andreje Babiše ve sněmovně

Je čtvrtek. Ve čtvrtek zpravidla probíhají poslanecké interpelace. Poslanci pokládají ministrům otázky a členové vlády na ně odpovídají. Pokud tedy vůbec dorazí na jednání. V minulosti už se stalo, že nepřišel prakticky žádný ze členů vlády.

Ale tento čtvrtek dorazil premiér Andrej Babiš (ANO). Ministerská lavice byla sice opět téměř prázdná, ale Babiš způsobem sobě vlastním odpovídal na všechny položené otázky. Bez odpovědi nezůstal ani dotaz poslankyně hnutí Svoboda a přímá demokracie Karly Maříkové, která se předsedy vlády otázala, jak se dívá na cestu ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) na Ukrajinu, kde byli nově zákonem mezi válečné veterány zařazeni i tzv. banderovci.

Stěpan Bandera bojoval za nezávislost Ukrajiny na Sovětském svazu, přičemž se rozhodl spojit své síly s nacistickou armádou okupující Ukrajinu za druhé světové války. Když Bandera zjistil, že nezávislou Ukrajinu nezíská ani s pomocí nacistů, obrátil zbraň nejen proti sovětským, ale i proti nacistickým vojákům. Řádění banderovců však padli za oběť i volyňští Češi a Poláci žijící na dnešním území Ukrajiny.

„Během tzv. krvavé neděle v červenci 1943 napadli banderovci celkem 543 polských osad a statků a zavraždili kolem 17 tisíc polských civilistů,“ připomněla poslankyně premiérovi. Není reakce Ministerstva zahraničí České republiky pokrytecká, když nedokáže odsoudit zvěrstva páchaná banderovci?“ kroutila hlavou mladá žena z SPD.

Petříček k tématu opakovaně uvedl, že jde o vnitřní záležitost Ukrajiny. Poslankyně Maříková přesto chtěla slyšet názor premiéra na celou věc. 

„K vašemu dotazu chci říct, že ten postoj, který zastával ministr zahraničních věcí, nebyl projednáván na vládě a já za sebe mohu říci, že na to mám stejný názor jako vy nebo pan prezident,“ řekl Babiš.

A Maříková okamžitě položila doplňující otázku. „Budete to s panem Petříčkem nějak řešit? Protože mně přijde, že je tady dvojí metr. Proč byly vyhlášeny sankce proti Rusku a Česká republika se k nim urychleně připojila, proč není připojení Krymu k Rusku chápáno jako vnitropolitická otázka. Přijde mi to jako dvojí metr,“ zopakovala dáma.

Babiš oponoval, že Petříčkovo vystupování na Ukrajině nelze srovnávat s tím, že Ruská federace ovládla ukrajinský poloostrov. Přislíbil však, že tuto otázku s Petříčkem probere.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…